| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 17/05/2023

 

 

Η Τουρκία προσφεύγει σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαϊου αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε σε ψήφους στον πρώτο γύρο χθες τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με βάση τα επίσημα στοιχεία αλλά δεν ξεπέρασε το όριο του 50%.

 

 

Παρά τα σενάρια που ήθελαν τον Τούρκο πρόεδρο να χάνει την προεδρία, ο Ερντογάν δεν είναι πρόθυμος να παραιτηθεί την 20ετή -πολυτάραχη- προεδρία του ακόμα.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα 10 μεγαλύτερα σκάνδαλα επί των ημερών του, τα οποία συγκλόνισαν την Τουρκία.

Διαδηλώσεις στο πάρκο Gezi (2013)

Οι διαδηλώσεις στο πάρκο Gezi ξεκίνησαν ως μια ειρηνική κίνηση ενάντια στα σχέδια κατεδάφισης του πάρκου Gezi της Κωνσταντινούπολης για αστική ανάπτυξη. Ωστόσο, η σκληρή απάντηση της αστυνομίας και τα απορριπτικά σχόλια του Ερντογάν για τους διαδηλωτές πυροδότησε εκτεταμένη οργή και οδήγησε σε ένα μεγαλύτερο αντικυβερνητικό κίνημα.

Σκάνδαλο Διαφθοράς (2013)

Τον Δεκέμβριο του 2013, μια έρευνα για διαφθορά ενέπλεξε αρκετούς υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και στενών συμμάχων του Ερντογάν. Το σκάνδαλο αφορούσε καταγγελίες για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, που οδήγησαν στην παραίτηση αρκετών υπουργών.

Απολυταρχισμός μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος (2016)

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, ο Ερντογάν ξεκίνησε μια μαζική εκκαθάριση σε διάφορους τομείς του κράτους, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και εκατοντάδες χιλιάδες απολύθηκαν από τις δουλειές τους, οδηγώντας σε ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταστολή της ελευθερίας του Τύπου

Υπό την προεδρία του Ερντογάν, η Τουρκία γνώρισε σημαντική πτώση στην ελευθερία του Τύπου. Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί, μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση έχουν κλείσει και η λογοκρισία έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα ένα περιορισμένο τοπίο των μέσων ενημέρωσης.

Συνταγματικό δημοψήφισμα (2017)

Το συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017 είχε ως στόχο να διευρύνει τις εξουσίες του Ερντογάν με τη μετάβαση της Τουρκίας από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό σύστημα. Το δημοψήφισμα αντιμετώπισε καταγγελίες για παρατυπίες και η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι θα υπονόμευε τους δημοκρατικούς ελέγχους και ισορροπίες.

Ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά το πραξικόπημα

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, υπήρξαν ευρέως διαδεδομένες καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αυτές περιλαμβάνουν αναφορές για βασανιστήρια, αυθαίρετες κρατήσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων της δίκαιης διαδικασίας, που εγείρουν ανησυχίες μεταξύ των διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καταστολή των κουρδικών κοινοτήτων

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης και η καταστολή των κουρδικών κοινοτήτων στη νοτιοανατολική Τουρκία έχουν αντιμετωπίσει κριτική για τον αντίκτυπό τους στον άμαχο πληθυσμό. Αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτοπισμό και καταστροφή υποδομών έχουν εγείρει ανησυχίες για τη μεταχείριση του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας.

Περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης

Η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει επικριθεί για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης συλλαμβάνοντας άτομα για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λογοκρισία περιεχομένου στο διαδίκτυο και ψήφιση νόμων που περιορίζουν την ελευθερία του λόγου. Αυτό οδήγησε σε ανησυχίες σχετικά με τη διάβρωση των δημοκρατικών αρχών και τον πνιγμό της διαφωνίας.

Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, σημειώθηκαν σημαντικές εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα, που οδήγησαν σε ανησυχίες για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος. Πολλοί δικαστές και εισαγγελείς απολύθηκαν, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη δικαιοσύνη και την αμεροληψία του νομικού συστήματος.

Στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Η στρατιωτική επέμβαση του Ερντογάν στη Συρία, ιδιαίτερα στη βόρεια Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων, υπήρξε αμφιλεγόμενη. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση οδήγησε σε απώλειες αμάχων, δημιούργησε ανθρωπιστική κρίση και επιδείνωσε τις εντάσεις στην περιοχή.

Πηγή: Fortune

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum