| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 03/02/2023

 

 

Ο Adani Group ξεκίνησε σαν μια επιχείρηση εισαγωγών-εξαγωγών πολυμερών στην Ινδία κατά τη δεκαετία του 1980 και σταδιακά επεκτάθηκε στον κατασκευαστικό τομέα. Στη δεκαετία του 1990 ανέλαβε το χτίσιμο ενός λιμανιού στη Μούντρα, στην πολιτεία του Γκουτζαράτ και ακολούθησαν ανθρακωρυχεία, σταθμοί παραγωγής ενέργειας και αεροδρόμια. Την τελευταία δεκαετία, εξασφάλισε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς συμφωνίες στο χαρτοφυλάκιό του: το έργο Carmichael στην Αυστραλία, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα σε ανοιχτό λάκκο στον κόσμο.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδρυτής του Ομίλου, Gautam Adani, ήταν, μέχρι σήμερα, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, με την περιουσία του να αποτιμάται στα 87,6 δισ. δολάρια. Ωστόσο, ο κατασκευαστικός κολοσσός έχει αντιμετωπίσει τις τελευταίες μέρες ένα τεράστιο χτύπημα από τον short seller Hindenburg Research, με τις απώλειες για τις μετοχές του Ομίλου Adani να αγγίζουν τα 74 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ας ρίξουμε μια ματιά στις διάφορες διαμάχες και σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές και τα έργα του ομίλου.

Μερικά από τα βασικά προβλήματα του ομίλου περιλαμβάνουν:

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Το έργο Carmichael του Adani στην Αυστραλία έχει αντιμετωπίσει ευρεία κριτική σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του στο περιβάλλον της περιοχής και στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο συγκεκριμένα. Οι περιβαλλοντολόγοι και οι αυτόχθονες ομάδες έχουν υποστηρίξει ότι το ορυχείο θα οδηγήσει σε αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα βλάψει τα τοπικά οικοσυστήματα.

Αμφιλεγόμενη χρηματοδότηση

Ο Όμιλος Adani έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου Carmichael, με αναφορές να υποδηλώνουν ότι η εταιρεία μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη από την ινδική κυβέρνηση. Ορισμένοι έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές που έχει η εταιρείας με κυβερνήσεις και οργανισμούς του εξωτερικού.

Εργατικές πρακτικές

Ο ινδικός κολοσσός έχει επίσης κατηγορηθεί για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και εκμετάλλευση εργαζομένων στις επιχειρήσεις του στην Ινδία και την Αυστραλία. Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει επίσης κατηογορηθεί για καταβολή χαμηλών μισθών, άρνηση των κατάλληλων παροχών στους εργαζομένους και κακές συνθήκες εργασίας.

Εξαγορές γης

Ο Όμιλος Adani έχει επικριθεί για την απόκτηση γης, με αφορμή το έργο Carmichael, καθώς έχει αναφερθεί ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε αθέμιτες μεθόδους για να αποκτήσει γη από τις τοπικές κοινότητες. Ορισμένοι δε, έχουν κατηγορήσει την εταιρεία ότι εκδίωξε βίαια αυτόχθονες πληθυσμούς από τα πατρογονικά τους εδάφη.

Πολιτική διαμάχη

Η εταιρεία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο πολιτικής διαμάχης τόσο στην Ινδία όσο και στην Αυστραλία, με ορισμένους πολιτικούς να βρίσκονται στο μικροσκόπιο για τους δεσμούς τους με την εταιρεία και την υποστήριξή τους στα έργα της. Ο όμιλος έχει επίσης κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί την πολιτική του επιρροή για να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση από κυβερνητικούς φορείς και ρυθμιστικές αρχές.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum