www.greekfinanceforum.com

Home  | GFF Fundamentals   | Τμήμα Ανάλυσης   | GFF - GTAI   | Forex  | Forum - Chat Room | Οικονομία  | Ο Κυνηγός  | Εργαλεία  | Links  | GFF Club   | Επικοινωνία     

 
 

 

 

 

 

 

 
 
   

Από το κακό στο χειρότερο θα λέγαμε ότι πηγαίνει η κατάσταση στην Ε.Ε., μετά και τις χθεσινές τελευταίες εξελίξεις (αποτυχημένη γερμανική έκδοση ομολόγων, συνέχιση της άρνησης της Γερμανικής κυβέρνησης για την έκδοση ευρωομολόγου), ενώ σε συνάρτηση με τα όσα αναφέρουμε εδώ και μήνες, θα επαναλάβουμε ότι όσο η πολιτική της Ε.Ε. και ειδικά της Γερμανίας δεν αλλάζει οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη σταδιακή αυξανόμενη επιδείνωση της κατάστασης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη διάλυση της ευρωζώνης.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν και τις ειδήσεις που συνεχώς προστίθενται, θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι η κατάσταση στην Ε.Ε. είναι απλά ένας “δρόμος χωρίς επιστροφή”, αφού μόνο βλέποντας κανείς το ύψος των εκδόσεων των κρατικών ομολόγων που υπάρχουν για την επόμενη χρονιά διαπιστώνει ότι είτε θα επιλεγεί η λύση (το αργότερο μέχρι το Φεβρουάριο) της λήψης τολμηρών μέτρων ή απλά θα οδηγηθούμε στη διάλυση του ευρωζώνης.

Πέραν των εξελίξεων στην Ε.Ε. και όσον αφορά το εσωτερικό, εκκρεμότητα υπάρχει πάντα με την περιβόητη ιστορία των εγγυήσεων που ζητάει η πλευρά των ευρωπαίων από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και τα όσα έχουνε επακολουθήσει, αν και θεωρείται σχεδόν σίγουρο (ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) και το αργότερο μέχρι το Eurogroup θα έχει επιλυθεί το ζήτημα.   

Στα αυστηρώς χρηματιστηριακό σχόλιο, δε μπορούμε παρά να σταθούμε στην παραμονή του ΓΔ χαμηλότερα των πολύ σημαντικών επιπέδων, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για περαιτέρω πιέσεις τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα βέβαια οι πολύ χαμηλοί τζίροι που σημειώνονται και ενδέχεται να συνεχιστούν σε συνδυασμό με το γεγονός της παραμονής των  βασικών δεικτών (μακροπρόθεσμη βάση – εβδομαδιαίο διάγραμμα) σε υπερπουλημένα επίπεδα, καθιστά πολύ εύκολη μια εκρηκτική αντίδραση της αγοράς, με την πρώτη σχετικά θετική είδηση.

Πέραν του ελληνικού χρηματιστηρίου και δεδομένης της κακής συγκυρίας στο εξωτερικό, με φόντο την κρίση χρέους στην Ε.Ε., θα αναφέρουμε ότι είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι και πάλι για την τεχνική εικόνα του S&P 500, του βασικότερου χρηματιστηριακού δείκτη παγκοσμίως, μετά και τη νέα απώλεια των  καθοριστικών επιπέδων των 1.200 – 1.220 μονάδων, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για τη μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς, με κίνδυνο να χαθεί η θετική τάση, μετά από περίπου 2 χρόνια.

Ζητείται επιτέλους τέλους με το ζήτημα των εγγυήσεων και τη εκταμίευσης της 6ης δόσης……

Ένα νέο επεισόδιο είχαμε χθες ως γνωστόν στο ζήτημα των εγγυήσεων, ενώ όσον αφορά τη χθεσινή επιστολή του κ. Σαμαρά η κατάσταση αν και φαίνεται κάπως να ξεμπλοκάρεται εντούτοις και πάλι δεν είναι ξεκάθαρη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε προς τη Deutsche Welle ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να τοποθετηθούν επίσημα επί της επιστολής Σαμαρά καθώς δεν την είχαν ακόμη διαβάσει, ενώ αναμένουμε σήμερα μέχρι το μεσημέρι μια ανακοίνωση από τη γερμανική πλευρά. Πάντως ανεπίσημα διατυπώνεται στο Βερολίνο μια ικανοποίηση για την αλλαγή στάσης του αρχηγού της ΝΔ, ενώ δίνεται έμφαση (σε ένα θέατρο του παραλόγου θα προσθέταμε εμείς) στο ότι ο κ. Σαμαράς ζητά μεν τροποποιήσεις, ωστόσο, όπως τονίζουν, με μια πολύ προσεκτική διατύπωση και σε κάθε περίπτωση αυστηρά εντός του πλαισίου που έχει ήδη αποφασιστεί (του μνημονίου).

Πάντως θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι όπως και να έχει η κατάσταση είναι σχεδόν σίγουρο ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο λύση, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ζήτημα θα βρεθεί λύση και θα δοθεί θετικό τέλος στο σήριαλ.

Η Εκρηκτική κατάσταση στην Ε.Ε., η ψυχρή αλήθεια των αριθμών, το Βατερλό της γερμανικής έκδοσης ομολόγου και η κόντρα που τώρα ξεκινάει μεταξύ της Γερμανίας με τη Γαλλία…

Για ακόμη μια φορά όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες θα επαναλάβουμε στο ξεκίνημα του σχολίου μας για τις εξελίξεις στην Ε.Ε., ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα και η κρίση χρέους είναι πρακτικά αδύνατον να επιλυθεί χωρίς νομισματική χαλάρωση, ενώ και η δημοσιονομική προσαρμογή η οποία σίγουρα έπρεπε να γίνει σε συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε., γίνεται με έναν λανθασμένο τρόπο που απλά οδηγεί σε αύξηση της ύφεσης και πάνω από όλα αύξηση της ανεργίας. Όσο λοιπόν η γερμανική πλευρά, όπως συνέβη και χθες με το ζήτημα των ευρωομολόγων, αρνείται να δώσει το πράσινο φως για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε., τόσο πιο πιθανό γίνεται να διαλυθεί η Ε.Ε., κατά τους επόμενους μήνες.  

Η Ψυχρή αλήθεια των αριθμών…

Χαρακτηριστικό του τι πρόκειται να συμβεί στην ευρωζώνη κατά τους επόμενους μήνες θα λέγαμε ότι είναι το γεγονός ότι αν και οι 3 χώρες του μνημονίου Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία θα παραμείνουν εκτός αγορών την νέα χρονιά, οι νέες εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη υπολογίζονται στα 800δις ευρώ έναντι 770δις ευρώ το 2011, ενώ το 75% των χρημάτων των εκδόσεων θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των παλαιών εκδόσεων. Μάλιστα, μεγάλο μέρος των εκδόσεων θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου και γενικά στο πρώτο μισό του 2012, γεγονός που σε συνδυασμό με τα spreads τα οποία υπάρχουν στην αγορά και τα οποία αποκλείεται να αποκλιμακωθούν καθιστούν ξεκάθαρο ότι είτε θα επιλεγεί ο δρόμος της νομισματικής χαλάρωσης με ενεργό ρόλο της ΕΚΤ ή θα οδηγηθούμε σε διάλυση της Ε.Ε. και άτακτες χρεοκοπίες κρατών.

Η Κόντρα Γερμανίας – Γαλλίας που τώρα ξεκινάει …

Με αφορμή τα σχόλια μας, θα τονίσουμε σήμερα μια σημαντική αλλαγή η οποία σημειώνεται τις τελευταίες 2 ημέρες, με τη γαλλική πλευρά να αντιλαμβάνεται πλέον, με μεγάλη καθυστέρηση και παγιδευμένη μέχρι τώρα στη γερμανική λογική, ότι απαιτείται άμεσα παρέμβαση της ΕΚΤ, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση η κατάσταση θα καταστεί μια διαχειρίσιμη. Χαρακτηριστικές είναι οι νέες δηλώσεις του γάλλου υπουργού οικονομικών ο οποίος απαιτεί άμεσα παρέμβαση της ΕΚΤ, ενώ σχολιάζοντας τα παραπάνω θα λέγαμε ότι αυτό σε συνδυασμό με όλα τα όσα συμβαίνουν στην Ε.Ε. βάζει την όλη ιστορία στην τελική της φάση, αφού ο σκληρός άξονας Γερμανίας – Γαλλίας αρχίζει να διασπάτε, με τους γάλλους να αντιλαμβάνονται ότι οδηγούνται από τη Γερμανία στο δρόμο της απώλειας του ΑΑΑ της γαλλικής οικονομίας.

Το Φιάσκο με τη γερμανική έκδοση …

Για το τέλος αφήσαμε το χθεσινό φιάσκο της γερμανικής έκδοσης, με μεγάλο μέρος της αγοράς να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο γεγονός ως ένα μήνυμα των τραπεζών προς τη Γερμανία για την ανάγκη αλλαγής οικονομικής πολιτικής. Πάντως όπως και να έχει, αυτή ήταν μια ακόμη ένδειξη για το τι πρόκειται να συμβεί κατά τους επόμενους μήνες.

Για την ιστορία, αίσθηση προκάλεσε η αποτυχία της Γερμανίας να αντλήσει 6 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων, κατά την οποία κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3,644 δισ. ευρώ. Στον απόηχο της γερμανικής αποτυχίας, καταποντίστηκαν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές και το ευρώ έπεσε κατά 0,90 έναντι του δολαρίου, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν επίσης τα ασφάλιστρα κινδύνου Γαλλίας, Βελγίου και Ισπανίας. Οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Γερμανία στην αγορά ομολόγων αποτελούν «σήμα συναγερμού», δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, καλώντας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν το δημόσιο διάλογο για τα ευρωομόλογα, για τα οποία «υφίστανται διαφορετικές απόψεις και παραλλαγές», όπως ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο APA.

Report Τεχνικής Ανάλυσης 24/11/11

 
 

Plus500

Τεχνική Ανάλυση με συνεργασία με το Global Technical Analysis Institute - Προβλέψαμε όλες τις μεγάλες μεταβολές τα τελευταία 4 χρόνια

 2010 Greek Finance Forum

Οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω του Greek Finance Forum μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως πρόταση/σύσταση για αγορά, πώληση ή/και διακράτηση κινητών αξιών/χρεογράφων οποιασδήποτε κατηγορίας των αγορών χρήματος και κεφαλαίου. Ο χρήστης αποδέχεται ότι η χρήση του website του Greek Finance Forum δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση παρακίνηση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης καθώς και ότι δεν μπορεί να αποτελέσει ή να θεωρηθεί ως επενδυτική συμβουλή από το website του Greek Finance Forum (website). Οι όροι προτάσεις και αξιολόγηση μετοχών/εταιρειών καθώς και συναφή όροι χρησιμοποιούνται στο Greek Finance Forum αποκλειστικά και μόνο για διαφημιστικούς λόγους και σε καμία περίπτωση με σκοπό να υποκαταστήσουν τους επαγγελματίες του κλάδου που υπόκεινται στην νομοθεσία των ανάλογων εποπτικών αρχών. Το website μπορεί να/και περιλαμβάνει οποιοδήποτε ενημερωτικό υλικό από άλλες σελίδες του διαδικτύου χωρίς να παρέχεται καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή για την ακρίβεια, πληρότητα ή εγκυρότητα τους. Ο κίνδυνος από την πρόσβαση και την χρήση αυτών των ιστοσελίδων συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών, υλικού, προϊόντων και υπηρεσιών που συλλέγει εκεί, βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον χρήστη. Η ευθύνη για την χρήση των πηγών ενημέρωσης καθώς και για οποιοδήποτε υλικού άλλου website βαρύνει την σχεδιάστρια εταιρία του website και σε καμία περίπτωση τους συντελεστές του website. Αν για τον οποιοδήποτε λόγω κάποιος εκ των συνδεδεμένων με το site πηγών δεν επιθυμεί την συνέχιση αυτής της πληροφόρησης παρακαλούμε να επικοινωνήσει αμέσως μαζί μας.