Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

 
 

 

00:01 - 09/06/16

Δεν υπάρχει πιθανότητα να μπλοκάρει η δόση … αλλά κακώς το καθυστερούμε ….

Στην περιβόητη τώρα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όλα δείχνουν ότι επιτέλους την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και το τυπικό πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Προσωπικά αποκλείουμε να υπάρξει κάποιο πρόβλημα και να μπλοκάρει το θέμα πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες στις αρχές του 3ου δεκαημέρου του μήνα (δηλαδή όταν και πρέπει να πληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδα – έτσι και αλλιώς ο ESM έχει πει στο σχέδιο πληρωμών ότι τότε θα δώσει τα χρήματα στην Ελλάδα). 

Πάντως ασχέτως αν απομένουν τυπικές διαδικασίες, θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η χώρα χρειάζεται θετικές ειδήσεις για να αρχίσει να φτιάχνει κάπως και αυτό που λέγεται  «οικονομική ψυχολογία». Και δεν ξέρουμε αν οι ευρωπαίοι καθυστερούν το ελληνικό ζήτημα μέχρι το δημοψήφισμα για το BREXIT, αλλά σίγουρα οι συνεχείς καθυστερήσεις (έστω και αν είναι τυπικό το θέμα) δε βοηθούν τη χώρα να αρχίσει να ανακάμπτει.

 
 

Δάνεια

Σύμφωνα με μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά τα οποία δημοσιεύει σε κείμενό του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) (όχι ότι αυτά δεν είναι γνωστά), στα 68,2δις ευρώ υπολογίζονται τα δάνεια που έχει χορηγήσει προς την Ελλάδα το Βερολίνο, στα 21,4δις τα δάνεια από το ΔΝΤ και στα 18,1 δισ. της ΕΚΤ, που θα μειωθούν σε 15,8 δισ. μετά την αποπληρωμή τον Ιούλιο (ουσιαστικά σε αυτά τα νούμερα συμπεριλαμβάνονται και τα ποσοστά των χωρών στον ESM).

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία είναι οι τρεις Ευρωπαίοι εταίροι που έχουν χορηγήσει τα περισσότερα δάνεια προς τη χώρα μας.

Παράλληλα, σημαντικά ποσά έχουν δανείσει το ΔΝΤ και το ΕΚΤ.

 

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, η Γερμανία έχει χορηγήσει στη χώρα μας δάνεια ύψους 68,2 δισ. ευρώ, όντας ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας. Ακολουθούν η Γαλλία με 43,8 δισ. ευρώ και η Ιταλία με 38,4 δισ. ευρώ, ενώ στην τέταρτη θέση είναι η Ισπανία με 25 δισ. ευρώ.
 

Ακριβώς μετά έρχονται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με 21,4 δισ. και 18,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Πάντως, τα δάνεια της ΕΚΤ θα μειωθούν σε 15,8 δισ. ευρώ, όταν αποπληρωθούν οι ωριμάνσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ, στις 10 Ιουλίου. Στη συνέχεια ακολουθούν η Ολλανδία, με 13,4 δισ. ευρώ, οι ΗΠΑ, με 11,3 δισ. ευρώ, η Μεγάλη Βρετανία, με 10,8 δισ. ευρώ, το Βέλγιο, με 7,5 δισ. δολ., η Αυστρία, με 5,9 δισ. ευρώ, και η Φινλανδία με 3,7 δισ. ευρώ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία αφορούν αποκλειστικά ιδιωτικές τράπεζες.

 
 

Σχετικά με το δημοψήφισμα

Τώρα στο περιβόητο ζήτημα της πιθανότητας να έχουμε ένα νέο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και πέραν των καυστικών σχολίων που γίνονται (όσον αφορά τον εθισμό της κυβέρνησης με κάθε μορφή κάλπης), εμείς θα σας πούμε την άποψη μας. Δε θεωρούμε κακή την ιδέα να γίνει δημοψήφισμα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Γενικά δε θεωρούμε κακή την ιδέα να γίνονται δημοψηφίσματα για σοβαρά θέματα, όπως συμβαίνει σε κάποιες προοδευτικές χώρες ανά τον κόσμο. Αλλά πρέπει αφενός ο κόσμος να είναι σωστά ενημερωμένος (αυτό είναι το πιο σημαντικό). Αφετέρου και επίσης σημαντικό όλα να γίνουν μέσω του διαδικτύου έτσι ώστε να έχουμε το μικρότερο δυνατό κόστος. Δεν αντέχει η Ελλάδα να πετάει χρήματα από εδώ και από εκεί,  σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

 
 

Για αυτό κινδυνεύει να διαλυθεί η Ε.Ε. – ευρωζώνη

Αρκετές φορές από το GFF έχουμε επισημάνει ότι ο βασικότερος λόγος που η Ε.Ε. – ευρωζώνη κινδυνεύουν να διαλυθούν – «μεταλλαχθούν» τα επόμενα χρόνια είναι όχι τα οικονομικά προβλήματα αυτά καθ’ αυτά, αλλά η απογοήτευση των ευρωπαίων πολιτών για τον τρόπο λειτουργίας του όλου οικοδομήματος. Και όπως έχουμε γράψει, μπορεί να μην είναι μακριά η στιγμή όπου ένας λαός, καθοδηγούμενος από μια λαϊκίστικη κυβέρνηση θα θέσει σοβαρά το ζήτημα αποχώρησης του από την ευρωζώνη, με ότι αυτό θα σημάνει για ολόκληρη την Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι οι λαοί των μεγαλύτερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασαν κατά μεγάλο ποσοστό την πίστη τους στην ΕΕ την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα των Βρετανών στις 23 Ιουνίου για τον αν θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ ή όχι.

Η δημοσκόπηση 10 μεγάλων χωρών-μελών της ΕΕ από το Κέντρο Ερευνών Pew που εδρεύει στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί έντονα την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση των 28 χωρών. Συνολικά, 89% των Σουηδών, 75% των Ολλανδών και 74% των Γερμανών θεωρούν την πιθανότητα εξόδου της χώρας αρνητικό γεγονός.

Το πιο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης, όμως, ήταν η κατακόρυφη πτώση της θετικής άποψης των Ευρωπαίων για την ΕΕ, πράγμα το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης και την οικονομία.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία, όπου μόνο 38% είπαν πως έχουν θετική άποψη για την ΕΕ, ένα ποσοστό που έδειξε πτώση κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από πέρσι.

Πτώση επίσης σημειώθηκε και στην Ισπανία κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες (47% με θετική άποψη), στη Γερμανία κατά οκτώ μονάδες (50%) και στη Βρετανία κατά επτά μονάδες (44%).

Η μεγαλύτερη υποστήριξη για την ΕΕ σημειώθηκε στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ειρωνικό καθότι οι χώρες αυτές έχουν τις δύο πιό καχύποπτες προς την ΕΕ κυβερνήσεις σε όλη την Ένωση. Σύμφωνα με το κέντρο Pew, 72% των Πολωνών και 61% των Ούγγρων εκτιμούν θετικά την ΕΕ.

«Οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι που αμφιβάλλουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση,» αναφέρει το Pew. «Μεγάλο μέρος της δυσφορίας με την ΕΕ μεταξύ των Ευρωπαίων μπορεί να αποδοθεί στον χειρισμό από τις Βρυξέλλες του θέματος των προσφύγων. Σε κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα, οι συντριπτικές πλειονότητες αποδοκιμάζουν το πώς αντιμετώπισαν το πρόβλημα οι Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα από μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο από την Τουρκία. Περίπου 94% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίστηκε λανθασμένα την προσφυγική κρίση. Στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό αποδοκιμασίας ήταν 88%, στην Ιταλία 77% και στην Ισπανία 75%.

Οι Έλληνες ερωτηθέντες ήταν επίσης και αυτοί που αποδοκίμασαν περισσότερο από όλους την διαχείρηση από την ΕΕ της οικονομίας (92%), και ακολούθησαν οι Ιταλοί (68%) και οι Γάλλοι (66%).

Περίπου δύο τρίτα των Ελλήνων και των Βρετανών είπαν ότι η εξουσία θα πρέπει να επιστραφεί από τις Βρυξέλλες σε κάθε χώρα, ποσοστό πολύ ψηλότερο από ό,τι οι ερωτηθέντες από άλλες χώρες.

 
 

«Η Αυγή» : Ποιος γνωστός μάνατζερ χάνει τη θέση του;

Ένα ερώτημα που αφορά μάνατζερ σημαντικής επιχείρησης θέτει η εφημερίδα που εκφράζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κυβερνητική γραμμή. «Ποιος γνωστός μάνατζερ μεγάλης επιχείρησης «τζόγαρε» αλλά χάνει τη θέση του;» αναρωτιέται η εφημερίδα και ασφαλώς κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους γιατί κάτι ξέρει παραπάνω.

 
 

«Εγώ είμαι για τη VIP»

Όπως σχολίαζε ο «Βηματοδότης» …. Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στον αέρα (σε ύψος 35.000 ποδών) και στο τέρμιναλ του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» με πρωταγωνίστρια τη Σία Αναγνωστοπούλου. Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας επέστρεφε με πτήση της Aegean από τις Βρυξέλλες, έχοντας δίπλα της τον υπ' αριθμόν δύο της κυβέρνησης Ν. Παππά και τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Ε. Κρέτσο. Ταξίδευαν όλοι στην οικονομική θέση, σεμνά και ταπεινά. Στον αέρα δηλαδή ήταν πληβείοι, αλλά στο έδαφος... πρίγκιπες. Και εξηγούμαι. Μόλις προσγειώθηκαν οι Παππάς και Κρέτσος έφυγαν για την... «κρατική αίθουσα» (έτσι αποκαλούν τη VIP αίθουσα), η Σία προσπάθησε να πάει και αυτή λέγοντας ότι «και εγώ είμαι για τη VIP», αλλά μια αεροσυνοδός εδάφους που δεν τη γνώρισε της είπε «δεν νομίζω, κυρία μου, περάστε στο πούλμαν με τους άλλους επιβάτες».


Ο Γιάννος και η Σύρος

Δεν ανέφερε πουθενά ο Γιάννος Παπαντωνίου την τιμή πώλησης του εξοχικού του στη Σύρο (το οποίο ανήκε στη σύζυγό του). Οσα συνεπώς γράφτηκαν και ειπώθηκαν ότι, δηλαδή η τιμή πλησίασε περίπου το 1,5 εκατ. ευρώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2015 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....