Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Τα Αραβικά κεφάλαια και η μεγάλη έξοδο από τις αγοράς που μόλις ξεκίνησε

00:01 - 05/01/16

 

Οι οικονομίες του Περσικού Κόλπου που είναι πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου αναγκάζονται να αντλήσουν κεφάλαια από τα αποθέματά τους για να χρηματοδοτήσουν τους προϋπολογισμούς τους. Όπως προσφάτως έγραψε η Andy Critchlow στο Reuters, με τις τιμές του αργού πετρελαίου να έχουν υποχωρήσει από τα μέσα του 2014 πάνω από 50%, φθάνοντας τα 40 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, δεν έχουν άλλη επιλογή. Μοναδική λύση είναι να καταφύγουν στα αποθέματα που συγκέντρωναν όλα αυτά τα χρόνια για τις δύσκολες ημέρες.

Προς το παρόν, μπορούν να στηριχθούν έως ένα βαθμό και σε στρατηγικές επενδύσεις. Αναφερόμαστε στα μερίδια που κατέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο κάποιων από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κόσμο, όπως ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος Barclays ή η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen. Αλλά εάν οι τιμές του αργού πετρελαίου συνεχίσουν την πτωτική πορεία τους, τότε, ενδεχομένως, να αναγκαστούν οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν ταχύτερα απ’ όσο υπολόγιζαν στην πώληση των μεριδίων τους για να αναπληρώσουν «κενά» στον προϋπολογισμό τους.

Την τελευταία περίοδο της σταθερής ανόδου των τιμών του πετρελαίου, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου –όπου συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ– συγκέντρωσε αποθεματικά άνω των 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία επενδύθηκαν, κυρίως, σε χρεόγραφα και άλλους τίτλους, αλλά και στην εξαγορά μεριδίων σε μεγάλους ομίλους όπως η φαρμακοβιομηχανία Glencore, η Volkswagen και η Barclays. Μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων επαναπατρίζονται για να χρηματοδοτήσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα αυτών των χωρών, όπως αποκαλύπτουν διαχειριστές κεφαλαίων.

Τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αναμένεται να παρουσιάσουν συνολικό έλλειμμα 13% επί του ΑΕΠ τους, όταν οι προϋπολογισμοί τους ήταν απόλυτα «υγιείς» όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εάν οι τιμές του πετρελαίου κυμανθούν στα 56 δολάρια το βαρέλι μέσα στο επόμενο έτος, τότε τα έξι κράτη-μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν και Σαουδική Αραβία) θα πρέπει να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία 208 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι επενδυμένα στο εξωτερικό. Το ποσό αυτό αντανακλά το 10% των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση του τμήματος Breakingviews στο πρακτορείο Reuters. Aλλά εάν οι τιμές του πετρελαίου υποχωρήσουν ακόμη πιο χαμηλά, δηλαδή στα 20 δολάρια το βαρέλι, όπως έχει προβλέψει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, τα κράτη αυτά του Περσικού Κόλπου θα πρέπει να ρευστοποιήσουν κρατικά κεφάλαια έως και 494 δισ. δολαρίων, με βάση τις δημοσιονομικές προβλέψεις για την πετρελαϊκή παραγωγή τους μέσα στο 2016. Και υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις δημόσιες δαπάνες στα υψηλά επίπεδα που ισχύουν σήμερα. Με αυτούς τους ρυθμούς και τα τρέχοντα δεδομένα, οι κυβερνήσεις των κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου –τα οποία αντλούν το ένα πέμπτο του πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα– θα έχουν εξαντλήσει όλα τα κεφάλαιά τους έως το 2020.

Η Νομισματική Υπηρεσία της Σαουδικής Αραβίας –η οποία λειτουργεί και ως κεντρική τράπεζα της χώρας– έχει ήδη αρχίσει να διαθέτει σε πώληση ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στο εξωτερικό. Διαχειριστές κεφαλαίων μιλούν για ρευστοποιήσεις θέσεων και από άλλες κυβερνήσεις.

Οι ηγέτες των κρατών του Περσικού Κόλπου έχουν αντισταθεί στον πειρασμό να πουλήσουν κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία, πολλά από τα οποία τούς έχουν προσφέρει θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο κάποιων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Αλλά όσο υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου, ακόμη και αυτά τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να ενταχθούν στην επόμενη λίστα ρευστοποιήσεων, προκειμένου να συμπληρωθούν «κενά» στον προϋπολογισμό.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....