Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ρωσία: Η ανεργία & H αυξανόμενη γκρίνια

00:01 - 22/02/16

 

Η μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει η Ρωσία τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποδεικνύεται σκληρή δοκιμασία για την αγορά εργασίας της χώρας. Εχοντας προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, συμβόλαια μερικής απασχόλησης και άδειες άνευ αποδοχών, οι ρωσικές επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις καθώς η οικονομία της χώρας εισέρχεται στο δεύτερο έτος συρρίκνωσης. Εχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους σειρά βιομηχανιών όπως η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, η AvtoVAZ, και η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom να μειώσουν το προσωπικό τους και ο υπουργός Εργασίας, Μαξίμ Τοπιλίν, προβλέπει πως στα μέσα του έτους η ανεργία θα φτάσει τα υψηλότερα επίπεδά του από το 2013.

Το αποτέλεσμα είναι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας να συμπιέζουν περαιτέρω τα οικονομικά των ρωσικών νοικοκυριών. Κι ενώ έχει προηγηθεί η μεγαλύτερη πτώση των καταναλωτικών δαπανών σε όλη τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Πούτιν, εξανεμίζονται οι προσδοκίες για ανάκαμψη. Οι ρωσικές αρχές προσπαθούν, έτσι, να περιορίσουν τη δυσφορία της κοινής γνώμης και να μη συρρικνώσουν περαιτέρω τον προϋπολογισμό πριν από τις εκλογές. «Οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική ζήτηση», σχολιάζει η Τατιάνα Ορλόβα, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland Plc του Λονδίνου, που εκτιμά ότι δεν πρόκειται να μειωθεί η ανεργία εάν δεν υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας. Η ανεργία παραμένει αμετάβλητη στο 5,8% τον Ιανουάριο, καλύτερα τουλάχιστον από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για επιδείνωση στο 6%.

Ετσι οι Ρώσοι αγωνιούν για το ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους, που είναι και ο μεγαλύτερος φόβος τους, όπως κατέδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση της Levada Center. Η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 9,4% στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009 όταν στην Ευρωζώνη έφτασε στο 10,4%. «Είναι αναγκαίο να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης για τους πολίτες της χώρας μας και να κρατήσουμε υπό έλεγχο την ανεργία», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στο σχέδιο αυτό προβλέπονται μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, με τις περιφερειακές κυβερνήσεις να λαμβάνουν σε πρώτη φάση ποσό ύψους 3 δισ. ρουβλίων (αντίστοιχο των 40 εκατ. δολαρίων) για να περιορίσουν την ανεργία. Παράλληλα, περίπου το διπλάσιο ποσό θα δοθεί για τις πόλεις που έχουν πληγεί από την κατάρρευση της μιας και μοναδικής επιχείρησής τους. Σε περίπτωση, άλλωστε, που επιδεινωθεί η ανεργία, θα διατεθούν άλλα 5,5 δισ. ρούβλια από τον προϋπολογισμό. Οπως επισημαίνει ο Αρτεμ Μπιρίκοφ, οικονομολόγος της HSBC Holdings στη Μόσχα, για κάθε 1% πτώση του ρωσικού ΑΕΠ αυξάνεται η ανεργία στη χώρα κατά 0,2%. Η οικονομία της χώρας με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ενέργειας στον κόσμο συρρικνώθηκε το περασμένο έτος για πρώτη φορά μετά το 2009. Το ρωσικό ΑΕΠ μειώθηκε 3,7% ενώ κατέρρεαν οι επενδύσεις και η καταναλωτική ζήτηση.

Τον Ιανουάριο, το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 6,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, όταν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν μείωση μόνο 2,3%. Με την προσαρμογή στον πληθωρισμό που έφτασε το 6,1% τον Ιανουάριο, οι μισθοί μειώθηκαν σημαντικά και οι λιανικές πωλήσεις έκαναν βουτιά 7,3%. Το έλλειμμα, που το περασμένο έτος βρισκόταν ήδη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, ενδέχεται να υπερβεί τον στόχο της κυβέρνησης για 3% του ΑΕΠ εάν οι τιμές του πετρελαίου κυμανθούν κατά μέσον όρο στα 30 δολάρια το βαρέλι. Και αυτό γιατί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα μισά από τα έσοδα της Ρωσίας. Στο τέλος Ιανουαρίου, η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε πως ενδέχεται να επιβάλει περιοριστική νομισματική πολιτική εάν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός, αλλά για πρώτη φορά δεν έκανε αναφορά στον στόχο της για μείωση της ανεργίας.

OLGA TANAS / BLOOMBERG

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....