Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Το BREXIT και οι αλυσιδωτές εξελίξεις

00:01 - 23/06/16

 

 

Σύμφωνα με την άποψη του Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγου της Berenberg Bank, μπορεί ένα Brexit να αποτελέσει προηγούμενο στην Ευρώπη, να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στα υπόλοιπα κράτη-μέλη και να πλήξει έτσι την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή της Ευρωζώνης; Εάν η Βρετανία αποφασίσει τελικά την αποχώρησή της από την Ε.Ε. τότε θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία. Υπολογίζουμε πως υπάρχει πιθανότητα 30% για Brexit.

Η Ε.Ε. δέχεται επίθεση από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά όπως πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ βάλλουν κατά της «αποκομμένης ελίτ» και των «ανθρώπων της Ουάσιγκτον». Ανάλογες επιθέσεις στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στη Σουηδία ή τη Δανία (εκτός ευρώ), και στη Φινλανδία ή την Αυστρία (εντός ευρώ) έχουν δεχτεί η μετανάστευση και άλλα φαινόμενα που αποδίδονται στην παγκοσμιοποίηση. Αυτές οι ακραίες πολιτικές τάσεις δεν έχουν πυροδοτηθεί λόγω Ε.Ε. ή Ευρωζώνης.

Εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. θα δοθεί πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργηθεί ακόμη περισσότερο ο λαϊκισμός στην Ευρώπη, που διαμαρτύρεται παθιασμένα κατά της μετανάστευσης. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το ευρώ και ο ευρωσκεπτικισμός είναι κυρίως υπόθεση της άκρας δεξιάς.

Ενα Brexit θα θεωρηθεί νίκη του Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του κόμματος Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου, και του πρώην δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον. Μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε αμφισβήτηση την άποψη των λαϊκιστών της άκρας αριστεράς πως η Ε.Ε. είναι μια συνωμοσία του καπιταλισμού κατά των καταπιεσμένων εργαζομένων της Ευρώπης. Ενα Brexit θα δυσκολέψει τους ακροαριστερούς να παρουσιάσουν την Ε.Ε. ως εργαλείο του «αγγλοσαξονικού καπιταλισμού».

Οι χώρες-μέλη που πέρασαν από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης βρίσκονται σε ασφαλές έδαφος. Είναι μικρός ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου η λιτότητα έχει καλλιεργήσει ένα ακροαριστερό κλίμα κατά της Ε.Ε. Εξαιρουμένης της Ελλάδας, η λιτότητα έχει τελειώσει. Επιπροσθέτως, η Βρετανία δεν αποτελεί παράδειγμα για μίμηση γι’ αυτές τις χώρες.

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία απειλεί πως θα αποσύρει τη χώρα από την Ευρωζώνη. Το μικρό κεντροδεξιό κόμμα DLF είναι επίσης ευρωσκεπτικιστικό. Τμήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς θέλουν την ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει κοινωνικές πολιτικές. Από τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, προκύπτει ότι το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών θα κερδίσει στις εκλογές του 2017.

Την Ιταλία θα πρέπει να παρακολουθεί κανείς στενά. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ε.Ε. και το χρέος της φθάνει το 133% του ΑΕΠ. Από την πτώση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δε, η Ιταλία στερείται μιας ισχυρής κεντροδεξιάς που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το κεντροαριστερό κόμμα του Ματέο Ρέντσι. Πιθανότατα η κυβέρνηση Ρέντσι δεν θα πέσει, αλλά δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ως πιθανότητα εάν χάσει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση τον Οκτώβριο. Τα πολιτικά κόμματα που έχουν πάνω από 50% στις δημοσκοπήσεις μπορεί να υποσχεθούν σε πιθανές πρόωρες εκλογές ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Μέχρι σήμερα, όμως, ο κ. Ρέντσι προηγείται όλων στις δημοσκοπήσεις.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2014 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....