| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Παρασκευή, 00:01 - 08/05/2026

 

 

Η πρόσφατη ακρόαση στο Κογκρέσο του υποψηφίου κεντρικού τραπεζίτη για τη θέση του διοικητή της Fed, Κέβιν Γουόρς, αποκαλύπτει τρέχουσες αλλά και βασικές δομικές διαφωνίες στην άσκηση της νομισματικής και κατ’ επέκταση της δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ. Η ακρόαση ξεκίνησε με μια σφοδρή επίθεση της γερουσιαστού της Μασαχουσέτης E. Γουόρεν, η οποία ζήτησε λεπτομέρειες για τα περιουσιακά στοιχεία του υποψηφίου, δηλαδή το πού επενδύει περιουσία άνω των 100 εκατ. δολ., σε ποια συμβούλια εταιρειών διαχείρισης πλούτου συμμετέχει, και γενικώς αν συνάδει η επαγγελματική διαχείριση πλούτου με την υποψηφιότητά του. Ο υποψήφιος δήλωσε ότι έχει συμφωνήσει με την ethical committee να αποκαλύψει τα ποσά και τις επενδύσεις του, να αποεπενδύσει όπου χρειαστεί, αλλά και να παραιτηθεί από σχετικά διοικητικά συμβούλια, ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Το ζήτημα αυτό είναι σοβαρό, καθώς αρκετοί περιφερειακοί διοικητές έχουν παραιτηθεί τα τελευταία έτη εξαιτίας των λεγόμενων αθέμιτων συναλλαγών τους, με σκοπό την αύξηση των περιουσιακών τους στοιχείων (trading scandals).

 

Ενα άλλο κεντρικότατο ζήτημα αφορούσε ερωτήσεις σχετικώς με την ανεξαρτησία από αθέμιτες πολιτικές επιρροές κατά την άσκηση της νομισματικής πολιτικής, δεδομένων των ισχυρών απόψεων του Αμερικανού προέδρου περί της ανάγκης άμεσης μείωσης –και δραστικής– των επιτοκίων. Η ακρόαση εκτροχιάστηκε όταν η γερουσιαστής E. Γουόρεν ρώτησε τον υποψήφιο, αν αντί για ανεξάρτητος θα είναι «υποχείριο» (sock puppet) του προέδρου, με τον Γουόρς να απαντάει ότι δεν αποτελεί ζήτημα το να εκφράζονται τα πολιτικά πρόσωπα σχετικώς με τη νομισματική πολιτική.

Ως γνωστόν, ο υποψήφιος Γουόρς επιμένει στον περιορισμό του ισολογισμού της Fed, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο των 6,5 τρισ. δολ., με ένα περιθώριο μείωσης που μπορεί να φτάνει και τα 3-3,5 τρισ. δολ. Η περιοριστική αυτή νομισματική πολιτική μπορεί να επιτρέψει πράγματι μειώσεις στα επιτόκια, με προϋπόθεση πάντως μια ομαλοποίηση της διεθνούς γεωπολιτικής κατάστασης, η οποία έχει προκαλέσει ήδη μια ανοδική κίνηση του πληθωρισμού παντού. Ωστόσο, μια τέτοια πολιτική ενδέχεται να επιφέρει δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και την τιμολόγηση των αμερικανικών ομολόγων, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπερβεί το 4,5% στα 10ετή χαρτιά.

Ο Γουόρς έχει ισχυρές απόψεις και σε δύο ακόμη παρεμφερή ζητήματα. Πρώτα στο ζήτημα της επικοινωνίας (communication) της νομισματικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο σύστημα της δημοσίευσης τέσσερις φορές τον χρόνο των προβλέψεων (dot-plot chart) των 19 μελών του συμβουλίου, γεγονός που θολώνει την κεντρική γραμμή της νομισματικής πολιτικής και, επίσης, μπορεί να «φυλακίσει» τα μέλη της Fed στα ίδια τα λόγια τους, ενώ εν τω μεταξύ οι εξελίξεις μπορεί να έχουν ήδη διαφοροποιήσει τις απόψεις τους. Less -communication- is more είναι η άποψή του.

Τον ίδιο βαθμό επιφύλαξης έχει και στην πολιτική να βασίζεται η άσκηση της νομισματικής πολιτικής σε υψηλό βαθμό στα στατιστικά στοιχεία (data dependence), δεδομένου ότι αυτά συχνά αλλάζουν και αναθεωρούνται. Συνάγεται επομένως και η δυσπιστία του στη λεγόμενη «καθοδήγηση της νομισματικής πολιτικής» (forward guidance).

Η έγκριση του Γουόρς δεν σκοντάφτει πλέον στην αντίρρηση του γερουσιαστή Τίλις. Οι ακροάσεις στο Κογκρέσο, σε κάθε περίπτωση, πάντως δείχνουν, παρά το φορτισμένο κλίμα, τη σημασία της ανοικτής έγκρισης του υποψηφίου από τους αιρετούς εκπροσώπους των ψηφοφόρων.

*Ο κ. Θεόδωρος Πελαγίδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και υποδιοικητής της ΤτΕ, πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών.

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Καθημερινή της Κυριακής.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 

Σχόλια Αναγνωστών

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum