| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Τετάρτη, 00:01 - 16/09/2026

 

 

Μια άγνωστη μέχρι σήμερα πτυχή του παρασκηνίου που προηγήθηκε των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Όπως ανέφερε, είχε δώσει σαφή εντολή στη CIA να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, όμως η υπηρεσία αποφάσισε να ματαιώσει την επιχείρηση την τελευταία στιγμή, υπό τον φόβο μεγάλων απωλειών μεταξύ αμάχων.

Οι δηλώσεις του Κλίντον, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο WABC, επαναφέρουν στο προσκήνιο τα ερωτήματα για το κατά πόσο οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν αντιληφθεί εγκαίρως την έκταση της απειλής που αντιπροσώπευε η Αλ Κάιντα.

 

Η επιχείρηση που δεν πραγματοποιήθηκε

Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι είχε δώσει στη CIA το «πράσινο φως» για την καταδίωξη του Μπιν Λάντεν. Όπως εξήγησε, η προτεραιότητά του ήταν να συλληφθεί ζωντανός, εφόσον αυτό ήταν εφικτό, όμως ο βασικός στόχος ήταν να αποτραπεί η συνέχιση της δράσης του.

Σύμφωνα με την περιγραφή του, η CIA εγκατέλειψε ένα σχέδιο που, κατά την εκτίμησή του, είχε σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας. Η υπηρεσία φέρεται να ανησύχησε ότι οποιοδήποτε λάθος θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο μεγάλου αριθμού αθώων πολιτών.

Ο Κλίντον παραδέχθηκε ότι η απόφαση τον είχε προκαλέσει έντονο εκνευρισμό και απογοήτευση. «Ήμουν τρομαγμένος και εξοργισμένος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να εντοπίσουν τον Μπιν Λάντεν.

Παρά την αντίδρασή του, υποστήριξε ότι δεν αμφισβήτησε τότε την κρίση των αρμόδιων αξιωματούχων. Ωστόσο, τόνισε πως ανέκαθεν θεωρούσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα τη μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και πως, εκ των υστέρων, εύχεται να είχαν γίνει περισσότερα.

Ο Κλίντον είχε αντιληφθεί αμέσως τον κίνδυνο

Ο πρώην πρόεδρος περιέγραψε επίσης τις δραματικές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου. Εκείνη την ημέρα βρισκόταν στην Αυστραλία, ενώ η σύζυγός του, Χίλαρι, ήταν στην Ουάσιγκτον και η κόρη τους, Τσέλσι, βρισκόταν στο Κάτω Μανχάταν.

Η οικογένεια αδυνατούσε να επικοινωνήσει μαζί της, καθώς χιλιάδες άνθρωποι είχαν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν την περιοχή πεζή μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Όταν ο Κλίντον παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση το δεύτερο αεροπλάνο να προσκρούει στους πύργους, φέρεται να κατάλαβε αμέσως ότι πίσω από την επίθεση βρισκόταν ο Μπιν Λάντεν.

Όπως εξήγησε, θεωρούσε ότι μόνο δύο αντίπαλοι θα μπορούσαν να διαθέτουν την επιχειρησιακή ικανότητα για μια τέτοια ενέργεια: το Ιράν ή η Αλ Κάιντα. Απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπλοκής του Ιράν, εκτιμώντας ότι μια τέτοια επίθεση θα προκαλούσε συντριπτική αμερικανική αντίδραση.

Οι προειδοποιήσεις πριν από την 11η Σεπτεμβρίου

Οι δηλώσεις του Κλίντον συμπίπτουν με τη δημοσιοποίηση περισσότερων από 100 σελίδων αποχαρακτηρισμένων προεδρικών ενημερώσεων της CIA, οι οποίες αφορούν την περίοδο πριν από τις επιθέσεις.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις προθέσεις της Αλ Κάιντα, παρότι δεν διέθεταν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποτρέψουν το χτύπημα.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1998, αμερικανικό υπόμνημα ανέφερε ότι ο Μπιν Λάντεν επιθυμούσε να πραγματοποιήσει επίθεση στο αμερικανικό έδαφος. Μεταξύ των πιθανών σεναρίων περιλαμβανόταν η χρήση «ενός αεροπλάνου γεμάτου εκρηκτικά» εναντίον αμερικανικής πόλης.

Παράλληλα, ενημερωτικό δελτίο της 6ης Αυγούστου 2001, επί προεδρίας Τζορτζ Ο. Μπους, προειδοποιούσε ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν «αποφασισμένος να χτυπήσει» τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ίδιο έγγραφο ανέφερε ότι το FBI είχε εντοπίσει δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συνδέονται με προετοιμασίες αεροπειρατειών, μεταξύ άλλων παρακολούθηση ομοσπονδιακών κτιρίων στη Νέα Υόρκη.

Η Νέα Υόρκη παραμένει πιθανός στόχος

Ο Κλίντον προειδοποίησε ότι, παρά την ενίσχυση των αμερικανικών μηχανισμών ασφαλείας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί.

Ειδικά για μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη, η οποία αποτελεί διεθνές οικονομικό και πολιτικό κέντρο, ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε ότι η πιθανότητα να βρεθεί ξανά στο στόχαστρο δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ είναι σήμερα πολύ καλύτερα προετοιμασμένες, αλλά τόνισε πως η αποτελεσματικότητα των μυστικών υπηρεσιών εξαρτάται από τη συνεχή επαγρύπνηση και την έγκαιρη αξιοποίηση των πληροφοριών.

«Αρκεί να αποτύχεις μόνο μία φορά και τότε έχεις καταστραφεί», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμά του.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε τελικά στις 2 Μαΐου 2011, σχεδόν δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις, κατά τη διάρκεια μυστικής επιχείρησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum