| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Παρασκευή, 16/10/2026

   

 

Η Γαλλία αναμένεται να παραμείνει η βασική εστία ανησυχίας στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Capital Economics, η οποία προβλέπει περαιτέρω διεύρυνση της διαφοράς απόδοσης των γαλλικών τίτλων έναντι των γερμανικών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το γαλλικό spread θα μπορούσε να προσεγγίσει τις 200 μονάδες βάσης, από περίπου 140 μονάδες σήμερα, καθώς οι δημοσιονομικές προσαρμογές στο Παρίσι δεν κρίνονται επαρκώς αποφασιστικές και το πολιτικό σκηνικό ενδέχεται να δημιουργήσει νέες πιέσεις μετά τις εκλογές.

Παρά τις ανησυχίες για τη Γαλλία, ο οίκος δεν διαβλέπει τον κίνδυνο μιας γενικευμένης κρίσης κρατικού χρέους στην Ευρώπη. Αντίθετα, θεωρεί ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης τα spreads θα κινηθούν πτωτικά, με εξαίρεση κυρίως την Ιταλία και το Βέλγιο, όπου η πορεία του δημόσιου χρέους εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό. Για την Ελλάδα, ειδικότερα, η πρόβλεψη είναι ότι η διαφορά απόδοσης των ομολόγων της έναντι των γερμανικών θα υποχωρήσει κάτω από τις 80 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2027.

 

Οι πιέσεις στη Γαλλία και ο φαύλος κύκλος του χρέους

Η γαλλική αγορά βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων που πλήττουν τα κρατικά ομόλογα. Οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών τίτλων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 120 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους, ενώ το spread έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από την περίοδο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η Capital Economics εκτιμά ότι η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Στην ανάλυσή της εντοπίζει δύο βασικούς παράγοντες πίσω από την επιδείνωση του κλίματος. Ο πρώτος είναι η αναθεώρηση προς τα πάνω των προσδοκιών των επενδυτών για την πορεία των επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Ο δεύτερος αφορά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού επιβαρύνει την εξυπηρέτηση του χρέους και εντείνει τους προβληματισμούς για τη βιωσιμότητά του.

Οι δύο εξελίξεις αλληλοτροφοδοτούνται: οι υψηλότερες προσδοκίες για τα επιτόκια πιέζουν τις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ η επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών ενισχύει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Παρότι το περιβάλλον αυτό επηρεάζει συνολικά την αγορά, οι γαλλικοί τίτλοι εμφανίζουν μεγαλύτερη απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, με το spread να διευρύνεται περισσότερο από όσο θα μπορούσε να εξηγηθεί αποκλειστικά από την εξέλιξη του δημόσιου χρέους.

Ο πολιτικός παράγοντας και ο κίνδυνος σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες

Στους παράγοντες που επιβαρύνουν τις προοπτικές των γαλλικών ομολόγων συγκαταλέγεται και η αβεβαιότητα γύρω από τις επόμενες εκλογές. Η Capital Economics επισημαίνει ότι η ενίσχυση των πιθανοτήτων επικράτησης της Μαρίν Λεπέν μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει δημοσιονομική εξυγίανση εφόσον αναλάβει την εξουσία. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, ορισμένες από τις εξαγγελίες της για τη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες δημιουργούν αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα υλοποίησής τους χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών.

Οι πιέσεις θα μπορούσαν να ενταθούν εάν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της δεν αναθεωρήσει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις της. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η μείωση της γαλλικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια επιλογή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες.

Η Capital Economics υπενθυμίζει την εμπειρία της Ιταλίας το 2018, όταν η σύγκρουση της τότε κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε οδηγήσει τα spreads των ιταλικών ομολόγων πάνω από τις 300 μονάδες βάσης. Τελικά, η έντονη αντίδραση των αγορών είχε συμβάλει καθοριστικά στην αναθεώρηση της ιταλικής στάσης.

Το όριο των 250 μονάδων βάσης και η πιθανή παρέμβαση της ΕΚΤ

Παρά την πρόβλεψη για περαιτέρω διεύρυνση του γαλλικού spread, ο οίκος θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παρέμβει προκειμένου να αποτρέψει τη μετάδοση της αναταραχής στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους. Ειδικότερα, εκτιμά ότι εάν η διαφορά απόδοσης των γαλλικών ομολόγων πλησιάσει τις 250 μονάδες βάσης, η ΕΚΤ θα κινηθεί για να περιορίσει τον κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης.

Παράλληλα, η πορεία των ενεργειακών τιμών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράγοντας αποκλιμάκωσης των πιέσεων. Εάν το κόστος ενέργειας υποχωρήσει και οι αυξήσεις του δεν περάσουν με ένταση στις υπόλοιπες τιμές, οι επενδυτές ενδέχεται να περιορίσουν τις προσδοκίες τους για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, καθώς θα περιόριζε την πίεση από το κόστος δανεισμού και θα βελτίωνε το επενδυτικό κλίμα στην αγορά κρατικών τίτλων.

Στο επίκεντρο η Ελλάδα – Κάτω από τις 80 μονάδες βάσης το spread το 2027

Η Capital Economics εκτιμά ότι, εφόσον αποκλιμακωθούν οι ανησυχίες για την ενέργεια και δεν προκύψουν σημαντικές δευτερογενείς πληθωριστικές επιπτώσεις, η πλειονότητα των αγορών ομολόγων της Ευρωζώνης θα μπορούσε να κινηθεί σε ευνοϊκότερη τροχιά.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες για τις οποίες προβλέπεται περαιτέρω συμπίεση των spreads. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η διαφορά απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τις 80 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2027.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη διαφοροποιεί την ελληνική αγορά από εκείνες χωρών που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εντονότερες ανησυχίες για τη δυναμική του χρέους τους. Η συνολική εικόνα, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων, τις ενεργειακές εξελίξεις, τις δημοσιονομικές αποφάσεις των κυβερνήσεων και την αντίδραση της ΕΚΤ σε ενδεχόμενες νέες αναταράξεις.

           

              

                

 

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum