| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Παρασκευή, 04/09/2026

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για την απόκτηση του 25% της Kymora Limited που κατείχε η OHA έδωσε η διοίκηση της Ideal Holdings, εξηγώντας γιατί προτίμησε να επενδύσει εκ νέου στις εταιρείες που ήδη γνωρίζει, αντί να προχωρήσει σε μία νέα εξαγορά.

Κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η διοίκηση ανέλυσε το σκεπτικό της συναλλαγής, αλλά και τα επόμενα βήματα μετά την ολοκλήρωσή της.

Γιατί η Ideal επέλεξε τις υφιστάμενες επενδύσεις

Οι συζητήσεις με την OHA βρίσκονταν σε εξέλιξη περίπου έναν μήνα και, σύμφωνα με τη διοίκηση, το βασικό δίλημμα ήταν εάν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια για μία νέα εξαγορά ή για την αύξηση της συμμετοχής στις ήδη υφιστάμενες επενδύσεις.

 

Η επιλογή ήταν τελικά η δεύτερη, καθώς η Ideal γνωρίζει σε βάθος τις Byte Group, Attica και Μπάρμπα Στάθης, τόσο ως προς τις διοικήσεις και τα επιχειρηματικά τους σχέδια όσο και ως προς τις προοπτικές και τις στρατηγικές τους.

Η Kymora αποτιμήθηκε στα 475 εκατ. ευρώ, με το 25% της OHA να αντιστοιχεί σε τίμημα 118,75 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση προκύπτει από τη συνολική αξία των τριών εταιρειών που βρίσκονται κάτω από την Kymora.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Ideal θα ελέγχει πλέον το 100% της Kymora, άρα έμμεσα το 100% της Byte Group, το 100% της Μπάρμπα Στάθης και το 70% της Attica.

Το 2% της OHA στην Ideal

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθεί μέρος του τιμήματος. Η συναλλαγή περιλαμβάνει τη μεταβίβαση 1 εκατ. ιδίων μετοχών της Ideal Holdings, με τιμή 6 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως εξήγησε η διοίκηση, όταν η OHA είχε επενδύσει αρχικά στην Kymora, δεν μπορούσε να αποκτήσει μετοχές της Ideal λόγω περιορισμών που συνδέονταν με την αμερικανική νομοθεσία και το καθεστώς insider.

Με την αποχώρησή της από την Kymora, ο συγκεκριμένος περιορισμός παύει να ισχύει. Ως αποτέλεσμα, η OHA θα αποκτήσει περίπου 2% της Ideal Holdings, με τη διοίκηση να δηλώνει ότι θα ήταν θετική στην παραμονή της ως μετόχου.

Υπάρχουν τα κεφάλαια – ανοιχτό το ενδεχόμενο δανεισμού

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της συναλλαγής, η διοίκηση ήταν σαφής ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια είναι διαθέσιμα.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και τραπεζικός δανεισμός, όχι επειδή υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση, αλλά προκειμένου να διαμορφωθεί μια πιο κατάλληλη κεφαλαιακή διάρθρωση.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξεταστεί ακόμη και η άντληση έως 50 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει απόφαση για άμεση προσφυγή σε δανεισμό.

Τα απαιτούμενα διαθέσιμα βρίσκονται είτε στον ισολογισμό της Ideal Holdings είτε στην Kymora.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τοποθετείται χρονικά έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση θα έχει κλείσει πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να ενοποιούνται πλήρως στην Ideal Holdings, τόσο στα αποτελέσματα όσο και στον ισολογισμό.

Δέκα εξαγορές εξετάστηκαν σε 16 μήνες

Η διοίκηση έδωσε παράλληλα ένα ενδιαφέρον στοιχείο για την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας.

Από τον Φεβρουάριο του 2025 έως τον Μάιο του 2026 εξετάστηκαν συνολικά 10 πιθανές επενδύσεις. Από αυτές, πέντε αφορούσαν τον κλάδο τροφίμων, τρεις την πληροφορική και δύο τη βιομηχανία.

Καμία, ωστόσο, δεν κρίθηκε αρκετά ελκυστική, καθώς οι αποτιμήσεις που ζητούσαν οι πωλητές θεωρήθηκαν είτε ιδιαίτερα υψηλές είτε ασύμβατες με τις απαιτήσεις απόδοσης που έχει θέσει η Ideal.

Έτσι, η επανατοποθέτηση κεφαλαίων στις υφιστάμενες συμμετοχές κρίθηκε πιο συμφέρουσα επιλογή, καθώς η Ideal έχει ήδη πλήρη γνώση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και των προοπτικών τους.

Περισσότερη ευελιξία και για πιθανές εξόδους

Ένα ακόμη στοιχείο που τόνισε η διοίκηση είναι ότι η απόκτηση του 100% της Kymora αυξάνει σημαντικά την ευελιξία της Ideal ως προς τις μελλοντικές στρατηγικές επιλογές.

Η πλήρης κατοχή της Byte Group και της Μπάρμπα Στάθης, καθώς και του 70% της Attica, επιτρέπει στην Ideal να εξετάσει με μεγαλύτερη ελευθερία και πιθανές κινήσεις εξόδου στο μέλλον.

Η διοίκηση δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο στο συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η αυξημένη ευελιξία μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία σε επόμενη φάση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η έμμεση αποτίμηση που προκύπτει από τη συναλλαγή. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η συμφωνία αντιστοιχεί σε αποτίμηση της Attica περίπου στα 3,3 ευρώ ανά μετοχή, ενώ παράλληλα η Ideal ουσιαστικά «αγοράζει» τις δικές της μετοχές σε αποτίμηση περίπου 6,7 ευρώ ανά μετοχή.

Η διοίκηση χαρακτήρισε το στοιχείο αυτό ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η OHA είναι επενδυτής που γνωρίζει ήδη τις επιχειρήσεις, τις διοικήσεις και τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Τι θα γίνει με την Kymora

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Kymora δεν αναμένεται να διατηρηθεί ως ξεχωριστό εταιρικό όχημα.

Όπως εξήγησε η διοίκηση, δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να διευκολύνει την αρχική επένδυση της OHA. Μετά την έξοδό της, δεν θα υπάρχουν στο όχημα ούτε μετρητά ούτε χρέος.

Ως εκ τούτου, η Ideal είτε θα προχωρήσει στην απορρόφησή του είτε θα το κλείσει και θα μεταφέρει όλες τις δραστηριότητες απευθείας στην Ideal Holdings.

Η νέα πρόβλεψη για το 2026

Παράλληλα, η Ideal Holdings έδωσε για πρώτη φορά συγκεκριμένο guidance για το σύνολο της χρήσης.

Σε statutory βάση, η διοίκηση αναμένει αύξηση των εσόδων κατά περίπου 20%, ενώ σε like-for-like βάση προβλέπει άνοδο 8%-10%.

Για τα EBITDA εκτιμάται αύξηση 8%-10%, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων αναμένεται να ενισχυθούν κατά 12%-14%.

Ακόμη ισχυρότερη προβλέπεται η αύξηση των καθαρών κερδών, με τη διοίκηση να τοποθετεί την εκτίμησή της στο 17%-20%.

Μέγεθος 2026

Εκτίμηση Ideal Holdings

Έσοδα, statutory

+20%

Έσοδα, like-for-like

+8% έως +10%

EBITDA

+8% έως +10%

Συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων

+12% έως +14%

Καθαρά κέρδη

+17% έως +20%

Η εικόνα του πρώτου εξαμήνου είχε ήδη δείξει τη δυναμική του ομίλου. Τα έσοδα ανήλθαν στα 274,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27%, τα συγκρίσιμα EBITDA στα 28,8 εκατ. ευρώ, +10%, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 18%, στα 19 εκατ. και 13,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σε επίπεδο δραστηριοτήτων, η Byte εμφάνισε έσοδα 66,8 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα EBITDA 10,3 εκατ. ευρώ, η Attica έσοδα 113,6 εκατ. ευρώ και EBITDA 12,4 εκατ. ευρώ, ενώ η Μπάρμπα Στάθης έσοδα 69,5 εκατ. ευρώ και EBITDA 6,9 εκατ. ευρώ.

Στα €0,25-€0,30 το πιθανό μέρισμα

Η διοίκηση έδωσε τέλος και ένα πρώτο στίγμα για τη μερισματική πολιτική της.

Με δεδομένο ότι προβλέπει καθαρά κέρδη άνω των 30 εκατ. ευρώ και έχει δηλώσει πρόθεση να διανέμει το 40%-50% των κερδών, το μέρισμα για τη χρήση 2026 θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 0,25 και 0,30 ευρώ ανά μετοχή, υπό την προϋπόθεση ότι τα μεγέθη θα εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Παράλληλα, η διοίκηση επανέλαβε τη δέσμευσή της στη διατήρηση της μερισματικής πολιτικής, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερων επιστροφών κεφαλαίου στο μέλλον, εφόσον η πλήρης κατοχή των επενδύσεων οδηγήσει σε κάποια σημαντική έξοδο.

Η συναλλαγή με την OHA, επομένως, δεν αποτελεί απλώς μία αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της Kymora. Για την Ideal σηματοδοτεί την επιλογή να επενδύσει περισσότερο σε επιχειρήσεις που ήδη γνωρίζει, να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των βασικών συμμετοχών της και ταυτόχρονα να διατηρήσει αυξημένη ευελιξία για την επόμενη φάση ανάπτυξης ή πιθανών αποεπενδύσεων.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum