Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 01/02/19

 

Γιατί μας εκπλήσσει;

Δε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί κάποιοι φαίνεται να έχουνε εκπλαγεί από τα συμπεράσματα της τελευταίες έκθεσης της Markit. Ωστόσο όσοι μας παρακολουθούν, ξέρουνε πως έχουμε προειδοποιήσει για την μιζέρια που θα υπάρχει στην ελληνική οικονομία για πάρα πολλά χρόνια, σε μια εξαιρετικά αδύναμη ανάπτυξη. Μια αδύναμη ανάπτυξη η οποία δεν αποκλείουμε κατά διαστήματα να διακόπτεται από μικρές κρίσεις και υφέσεις στην οικονομία.

Για την ιστορία, υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που δεν αρκούν για την μείωση του χρέους, προβλέπει η IHS Markit για την ελληνική οικονομία μεσπρόθεσμα. Εάν δεν γίνει κάτι να ανεβάσει η οικονομία ταχύτητα, το πραγματικό ΑΕΠ, όπως υπολογίζει η εταιρεία ερευνών, θα επανέλθει στα επίπεδα του 2007 το... 2040. Όσο για το χρέος, το 2030 θα είναι σχεδόν είκοσι μονάδες υψηλότερα από τον επίσημο στόχο. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, που συντάχθηκε από κορυφαία ομάδα οικονομολόγων της IHS Markit, επικεφαλής της οποίας ήταν η Elisabeth Waelbroeck-Rocha, υπεύθυνη του τομέα Διεθνών Οικονομικών - και παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,7% και το διάστημα 2020-2030 θα κατεβάσει ταχύτητα στο 1,4%.

Ο εκτιμώμενος αυτός ρυθμός ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις μέτριες πληθωριστικές πιέσεις, δεν θα είναι αρκετός για να προκαλέσει σημαντική μείωση του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης, σημειώνεται στην μελέτη. Ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε 137,4% μέχρι το 2030, δηλαδή σαφώς πάνω από το 118% που ήταν ο στόχος που τέθηκε σε συνεργασία με τους θεσμικούς πιστωτές της Ελλάδας.

Η Markit παρουσιάζει ένα εναλλακτικό της σημερινής πολιτικής σχέδιο για το πώς η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη και να μειώσει το χρέος.

Τέλος και μιλώντας στο πάνελ που ακολούθησε την παρουσίαση μελέτης της IHS Markit, ο κ. Βέττας (ΙΟΒΕ) ανέφερε ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε υπογράψει συμβόλαια ότι τα εισοδήματα θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα». Για να έλθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση πολιτικών προκειμένου να υπάρξει συνέχεια, σημείωσε.

 
 
 

Μάλιστα!!!

Επειδή συνεχώς γίνεται συζήτηση για τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών που καταγράφεται, με πανηγυρισμούς μάλιστα από την κυβέρνηση.

Θα σχολιάσουμε πως αν και σίγουρα υπάρχει αύξηση. Ωστόσο κάνουμε το ίδιο λάθος, όπως με πολλά πράγματα. Τα βλέπουμε τελείως κοντόφθαλμα. Δεν κοιτάμε την ουσία. Το πώς τα πηγαίνει η χώρα μας σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία, αλλά και τις χώρες που έχουνε κοινά χαρακτηριστικά με εμάς.

Όσον αφορά λοιπόν όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται για την αύξηση των εξαγωγών. Θα πρέπει κανείς να κοιτάξει λίγο τα όσα αναφέρει ο ίδιος ο ΣΕΒ σε τελευταία του ανάλυση:

Το 2000 το παγκόσμιο εμπόριο ανερχόταν σε ονομαστικές τιμές σε €7 τρισ. και το 2017 σε €15,7 τρισ., σημειώνοντας μια αύξηση κατά 124%. Αντίστοιχα, οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώνονται σήμερα σε €32 δισ. έναντι €13 δισ. το 2000. Ως ποσοστό, όμως, των παγκόσμιων εξαγωγών ανέρχονται σε 0,184%, στο ίδιο περίπου επίπεδο των αρχών της 10ετίας του 2000, αν και η τάση στη σημερινή συγκυρία είναι ανοδική. Παρατηρείται, λοιπόν, ότι, παρά τη δυναμική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά €16 δισ. περίπου την ίδια περίοδο, με τις ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνονται σε €28,9 δισ. το 2017 από €12,7 δισ. το 2000, η εξαγωγική επίδοση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις άλλες χώρες στην παγκόσμια οικονομία παραμένει ουσιαστικά σε στασιμότητα την τελευταία 20ετία. 

 
 
 

Τσακαλώτος – αύξηση μισθού

Θέλουμε να σχολιάσουμε και κάτι άλλο. Πως παρατηρούμε από την πρώτη στιγμή, πως το ΥΠΟΙΚ (Τσακαλώτος – Χουλιαράκης) έχουνε πάρει αποστάσεις από το ζήτημα της αύξησης των μισθών. Μπορεί και να κάνουμε λάθος και να είναι και η ιδέα μας. Αλλά εδώ και καιρό ο κ. Τσακαλώτος παίρνει κατά καιρούς αποστάσεις από διάφορες αποφάσεις της κυβέρνησης και την παροχολογία που υπάρχει.

 
 
 

Μπράβο μας

Και σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε και σε ένα ενδιαφέρον στατιστικά από την Ε.Ε. Το 8% των πολιτών της Ε.Ε. δε μπορεί να καλύψει τα έξοδα για να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 25,7% και μετά τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία βρισκόμαστε στην 3η θέση, με το 1/3 των νοικοκυριών να μην μπορεί να ζεσταθεί.

 

 
 
 

Καταστρέφοντας μια από τις πλούσιες χώρες (διάγραμμα)

Και την ώρα που η Ευρώπη καταδικάζει τον Μαδούρο και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να τον στηρίζει, εκθέτοντας τη χώρα μας. Αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα. Σε αυτό φαίνεται με επίσημα στοιχεία, η καταστροφή που έχει γίνει σε μια από τις πλούσιες χώρες της λατινικής Αμερικής, από την στιγμή που ανέλαβε ο Μαδούρο. Και αν και αυτός αρνείται να κάνει εκλογές και μιλάμε ξεκάθαρα για δικτατορία. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να τον στηρίζει!!!!! Στηρίζει έναν ηγέτη ο οποίος μέσα σε περίπου 7 χρόνια κατέστρεψε μια χώρα!!!

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....