Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 01/11/18

 

Πάλι καλά που έγινε ανασχηματισμός

Για αυτό που χαιρόμαστε είναι πως προσφάτως έγινε ανασχηματισμός. Και χαιρόμαστε γιατί μόλις μερικές εβδομάδες μετά διαπιστώνουμε πως το σχήμα που επέλεξε ο έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας για έναν από τα πιο νευραλγικά υπουργεία, αυτό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λειτουργεί άριστα. Γιατί πάνω από όλα σε αυτή τη χώρα όταν γίνονται ανασχηματισμοί, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το καλό της χώρας και όχι τα μικροπολιτικά συμφέροντα. Για όποιον δεν το έχει καταλάβει, αναφερόμαστε στο καθημερινό σκηνικό έντασης το οποίο υπάρχει μέσα στο υπουργείο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ μεταξύ της κα Παπακώστα και της κα Γεροβασίλη. Εμείς πάντως είχαμε προειδοποιήσει από την πρώτη ημέρα πως είναι πρακτικά αδύνατο, το συγκεκριμένο υπουργείο να λειτουργήσει με αυτό το δίδυμο. Καθώς και ότι είναι σίγουρο πως οι δύο κυρίως θα «σκοτωθούν» μεταξύ τους.

 
 
 

Πάλι οι ξένοι φταίνε

Σκάνδαλο με όλο και μεγαλύτερες προεκτάσεις είναι η υπόθεση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, του πρώην πλέον αντιπροέδρου της Jumbo, ο οποίος φέρεται να πουλούσε ακίνητα σε Κινέζους επενδυτές για να λαμβάνουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, «διευκολύνοντας» τους στο να αποφεύγουν τα κινεζικά Capital Controls, βοηθώντας παράλληλα και σε ξέπλυμα χρήματος.  

Εμείς απλώς να θυμίσουμε πως τις τελευταίες εβδομάδες, οι Βρυξέλλες και όχι μόνο εμφανίζονται να διαμαρτύρονται για το καθεστώς της Χρυσής Βίζας στη χώρα μας. Και όλα δείχνουνε πως οι συγκεκριμένες διαμαρτυρίες δεν ήταν τυχαίες, αφού ήδη είχανε πληροφορηθεί τόσο αυτό το γεγονός, αλλά και γενικά τα όσα γίνονται με τη Χρυσή Βίζα.   

Και αξίζει να θυμίσουμε, πως μόλις είχε διαρρεύσει αυτή η δυσφορία των ξένων, αμέσως είχανε αρχίσει και πάλι οι αναφορές σε κακούς ξένους που δεν αφήνουν την Ελλάδα να ανασάνει. Αχ αυτοί οι κακοί ξένοι … Μας έχουνε καταστρέψει!!!!

 
 
 

Δημογραφικό

Επειδή συνεχίζεται (και δικαιολογημένα) να γίνεται μεγάλη συζήτηση για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Και με τις προειδοποιήσεις - επισημάνσεις μας για το πρόβλημα αυτό να είναι συνεχείς από τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Εμείς απλώς θα αναφέρουμε εν συντομία το βασικό συμπέρασμα έρευνας της PWC.

Μια μείωση του ρυθμού γονιμότητας και η αύξηση του πληθυσμού άνω των 60 ετών κατά 10%, μειώνει τον ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 5,5%, όπως προκύπτει από έκθεση της PwC (που είχε παρουσιαστεί στην Αθηναϊκή Λέσχη) για την επίδραση της γήρανσης του πληθυσμού στην οικονομική ανάπτυξη, το εργασιακό δυναμικό και την παραγωγικότητα.

Αντίθετα υπολογίστηκε ότι για κάθε αύξηση του δείκτη γονιμότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά 2% περίπου.

 
 
 

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες

Ενδιαφέρον τώρα έχει πως επιβεβαιώνονται οι δημοσιογραφικές πληροφορίες πως στο ΥΠΟΙΚ υπάρχουν εισηγήσεις για µεγάλη µείωση του ορίου συναλλαγών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωµή µε ηλεκτρονικό τραπεζικό. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε ακόµη και πρόταση να µειωθεί το σχετικό όριο στα μόλις 50 ή το πολύ 100 ευρώ από 500 ευρώ που είναι σήμερα. Και αν και για κάποιους το τελευταίο αυτό θεωρείται υπερβολικό, προσωπικά πιστεύουμε πως όσο μικρότερο το όριο τόσο καλύτερα, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Σε κάθε περίπτωση, πηγαίνουμε για μείωση του ορίου, που πιστεύουμε πως θα είναι στα περίπου 300 ευρώ.

 
 
 
 

Πρόστιμα σε 12 πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς

Κλείνοντας τώρα και χωρίς να έχουμε καταφέρει να επιβεβαιώσουμε την είδηση. Με πρόστιμα που αρχίζουν από 390.000 ευρώ για τον πρώην πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα και κινούνται προς τα κάτω για τους υπολοίπους, η Τράπεζα της Ελλάδος επέβαλε συνολικά σε 12 πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς διοικητικές κυρώσεις για μια σειρά χορηγήσεων που συνδέονται με δάνεια που δόθηκαν από την Τράπεζα, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διατάξεις.

Όπως μεταδίδει το insidestory.gr, ο όμιλος Λογοθέτη, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά του, έχει επιστρέψει 550 εκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας αφήσει «ακάλυπτο» μόνο το δάνειο που έλαβε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η απόφαση, που έχει στην κατοχή του το inside story και κοινοποίησε στους εναγόμενους ο διευθυντής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, Σπύρος Παντελιάς, στηρίχθηκε σε μία σειρά από ελέγχους και πορίσματα, τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς.

Ενδεικτικά αναφέρονται η Έκθεση Ελέγχου της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της ΤτΕ, ως προς την τήρηση για το διάστημα 2014-2016 των διατάξεων του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, το από 12/04/2018 Πόρισμα Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας Πειραιώς σχετικά με την χρέωση εσωτερικού λογαριασμού του πιστωτικού ιδρύματος και τη διενέργεια εμβασμάτων στην Κύπρο και το από 21/08/2017 Πόρισμα Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας Πειραιώς σχετικά με δάνεια των στελεχών της τράπεζας τα οποία πωλήθηκαν στην εταιρεία Lindfield Worlwide Ltd.

Eπίσης κλήθηκαν σε απολογία περί τα 40 στελέχη της τράπεζας. 

Σύμφωνα με το insidestory.gr, υποθέσεις που αφορά η απόφαση είναι:

Η πώληση δανείων εννέα διευθυντικών στελεχών και τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς προς την εταιρεία Lindfield Worldwide Ltd. Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει πως, για τη συναλλαγή αυτή, τα αρμόδια για την άσκηση της διοίκησης στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς δεν επέδειξαν την απαιτούμενη αυξημένη δέουσα επιμέλεια – καθώς επρόκειτο για υπεράκτια εταιρεία – προκειμένου να πιστοποιήσουν την ταυτότητα του πραγματικού δικαιούχου, κατά παράβαση των διατάξεων αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης δεν διαμόρφωσαν πλήρες οικονομικό και συναλλακτικό προφίλ της εταιρείας Lindfield Worlwide Ltd, ειδικά ως προς το μέγεθος και τις πηγές των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων της, κατά παράβαση διατάξεων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ΤτΕ θα έπρεπε να κινητοποιηθεί η διαδικασία της «ασυνήθιστης και ύποπτης συναλλαγής», καθώς η σύμβαση αφορούσε 28 δάνεια που είχε συνάψει το πιστωτικό ίδρυμα, δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς, με τα 12 στελέχη της, συνολικού ύψους 32 εκατομμυρίων, για να πάρουν μέρος στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας το 2007 και το 2011. Το τίμημα για την αγορά των δανείων καταβλήθηκε σε επτά δόσεις ως τον Ιούλιο του 2016 μέσω της γερμανικής τράπεζας Barenberg και εντολέα μια τρίτη άγνωστη εταιρεία ονόματι Albion Navigation Ltd και όχι από την Lindfield Worlwide Ltd, με την οποία πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή κατά παράβαση διατάξεων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δάνεια που δόθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς σε διάφορα νομικά πρόσωπα συνδεόμενα με τον επιχειρηματία Γ. Λογοθέτη για να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που είχε πουλήσει μια γαλλική εταιρεία. Μέρος των δανείων αυτών και συγκεκριμένα ποσό 56 εκατ. ευρώ πιστώθηκε στους λογαριασμούς των εταιρειών WF Wind Fenix, Macorta Holdings Ltd, προερχόμενα από την χρέωση του λογαριασμού γενικής λογιστικής της τράπεζας, που χρησιμοποιείται για λειτουργικές ανάγκες της τράπεζας μεταξύ αυτών και την καταβολή της μισθοδοσίας, παραβιάζοντας τα capital controls.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς δεν επέδειξαν την απαιτούμενη δέουσα επιμέλεια προκειμένου να πιστοποιηθεί η ταυτότητα του πραγματικού δικαιούχου της εταιρείας WF Wind Fenix, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων. Επίσης τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς δεν διαμόρφωσαν πλήρες οικονομικό/συναλλακτικό προφίλ των εταιρειών Macorta Holdings Ltd και WF Wind Fenix ως προς την προβλεπόμενη κίνηση του λογαριασμού και την αναμενόμενη πηγή κεφαλαίων που θα πιστώνονταν στον λογαριασμό καθεμιάς από αυτές, κατά παράβαση σχετικών διατάξεων.

Προ ημερών, ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας έγραψε άρθρο το οποίο δημοσίευσε η ιστοσελίδα protagon.gr. Χρονικά το άρθρο αυτό συμπίπτει με τα πρόστιμα που κοινοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο άρθρο ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς γράφει πως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα δεν ευθύνονται μόνον η μεγάλη ύφεση, οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις, αλλά και οι εποπτικές αρχές των πιστωτικών ιδρυμάτων και κυρίως η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, γιατί ακολούθησαν τιμωρητική και όχι αναπτυξιακή πολιτική.

Ο κ. Σάλλας σίγουρα δεν αγνοεί ότι η κακή πορεία των τραπεζών σχετίζεται με την κακή πορεία της οικονομίας τα τελευταία χρόνια και από τις κυβερνητικές πολιτικές, που ας μην ξεχνάμε ότι ενθάρρυναν τον κόσμο να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Αυτά ξέχασε να τα αναφέρει στο άρθρο του.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....