Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 02/05/18

 

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο ομόλογο

Ξεκινώντας με ένα γρήγορο σχόλιο, να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες στην τελική του φάση εισέρχεται ο σχεδιασμός για μια νέα έξοδο της χώρας στις αγορές. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες η απόφαση έχει ληφθεί και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει μια νέα έξοδος της χώρας στις αγορές.  Και δε μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι αυτή είναι μια ακόμη θετική εξέλιξη, με την άποψη μας να παραμένει σταθερή εδώ και αρκετούς μήνες. Πως έχουμε δει τα χειρότερα και παρά την όποια μιζέρια, μπορούμε να ελπίζουμε σε κάπως καλύτερες ημέρες στην οικονομία.

 
 
 

Θετική εξέλιξη

Και στα πλαίσια των παραπάνω, τη Δευτέρα υπήρξε και μια άλλη θετική είδηση που μας άρεσε.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 8,7% από 7,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 786 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 528 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2018. Αύξηση κατά 1.143 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2018, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 59 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,3% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα.  Επίσης, αύξηση κατά 151 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Μάρτιο του 2018, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 447 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους διαμορφώθηκε σε 7,4% από 9,8% τον προηγούμενο μήνα. 

 
 
 

Μερικές πολύ σωστές επισημάνσεις

Συνεχίζοντας με τα της οικονομίας και ασχέτως της συγκρατημένης μας αισιοδοξίας και στα πλαίσια και αυτών που κατά καιρούς γράφουμε. Θα λέγαμε πως ο κ. Σπύρος Βλέτσας σε ένα τελευταίου του άρθρο στο Athens Voice έκανε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις.

 

Σας τις παρουσιάζουμε.

 

Το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στο 4,2% ξεπερνώντας κάθε εκτίμηση, τη στιγμή που η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περιορίστηκε στο 1,4%. Η επίσημη πρόβλεψη της ίδιας της κυβέρνησης, όπως περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2017, ήταν 2,7%. Με τη μισή ανάπτυξη από την προβλεπόμενη το πλεόνασμα έφτασε στα ύψη. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ ότι έχει συμφωνήσει σε μεγάλα πλεονάσματα ύψους 4,5% και παρουσίασε τη μείωση του ζητούμενου από τους δανειστές πλεονάσματος σαν μεγάλη επιτυχία της δεκαεπτάωρης διαπραγμάτευσης.

 

Όμως εκείνο το πλεόνασμα αντιστοιχούσε σε προβλεπόμενη ανάπτυξη μεγαλύτερη του 3%. Ανάπτυξη, που έγινε εφικτή σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα σταθεροποίησης και θα υπήρχε και στην Ελλάδα αν δεν μεσολαβούσε το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 και όσα το ακολούθησαν.

 

Παρά την αύξηση των φόρων η εκτόξευση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 δεν ήρθε από τα έσοδα, τα οποία έπεσαν από τα 87,3 δισ. στα 86,7. Το πλεόνασμα είναι κυρίως αποτέλεσμα της περικοπής δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ και της μείωσης δαπανών κοινωνικής πολιτικής, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος.

 
 
 

Βόρεια Κορέα

Σίγουρα η πιο σημαντική είδηση της προηγούμενης εβδομάδας και γενικά των τελευταίων μηνών ήταν η συμφωνία της Βόρειας με τη Νότια Κορέα για πλήρη αποπυρηνικοποίηση, την ώρα που στα σκαριά βρίσκεται και μια συνάντηση του D. Trump με τον Kim Jong. Και νομίζουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες μάθαμε ποιός είναι τελικά ο πιο αποτελεσματικός πόλεμος τον οποίο μπορεί να κάνει κανείς σε μια χώρα. Ο οικονομικός. Πολύ απορούν για την ξαφνική αλλαγή στάσης του Kim Jong. 

 

Τα πράγματα είναι σχετικά απλά.

 

Η οικονομικά κατάσταση στη Βόρεια Κορέα μετά το τελευταίο εμπάργκο είναι δραματική. Τραγική θα έλεγε κανείς, με αναφορές μέχρι και για ανθρωποφαγία. Και υπό της πίεση αυτής της δραματικής οικονομικής κατάστασης (η οποία αργά ή γρήγορα θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κοινωνικές αντιδράσεις, όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο για μια χώρα όπως η Βόρεια Κορέα) ο Kim Jong αναγκάστηκε τον τελευταίο ένα μήνα να αλλάξει στάση. Ο απώτερος στόχος του δεν είναι άλλος από την σταδιακή άρση των οικονομικών περιορισμών, για να ανασάνει και η οικονομία της Βόρειας Κορέας.

 

Είδατε λοιπόν τι αποτελέσματα έφερε η οικονομική κρίση της χώρας. Και αν και σίγουρα μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Μην αποκλείουμε επιπτώσεις και πολιτικές εξελίξεις να υπάρξουν και στην Τουρκία, με φόντο μια περαιτέρω επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας και ενόψει των τουρκικών εκλογών. Νομίζουμε ότι όλοι κατάλαβαν τι εννοούμε.

 
 
 

Θα πάει ο Τσίπρας στη Μόρια; 

Και όπως είχε γράψει η στήλη «Μικροπολιτικός» των Νέων, τον Μάη στη Λέσβο θα πιάσουν τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Το λέω γιατί θα βρεθούν εκεί για το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο που θα γίνει το διήμερο 2 και 3 Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός, όπως πληροφορήθηκα, θα μεταβεί στο νησί του Βόρειου Αιγαίου, όπου επικρατεί πολύ μεγάλη ένταση λόγω του αριθμού προσφύγων και μεταναστών, το πρωί της προσεχούς Τετάρτης και στην ομιλία του θα έχει πολλές αναφορές σε Μεταναστευτικό και Προσφυγικό. Τώρα αν θα επισκεφθεί τη Μόρια, όπου βρίσκεται ο καταυλισμός των προσφύγων και μεταναστών, δεν το γνωρίζω. Είναι, ωστόσο, μου λένε ακόμη ανοιχτό. Εγώ θα το χαρακτήριζα ριψοκίνδυνη κίνηση.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....