Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 03/04/18

«Μακεδονικό»

Αν και στις δηλώσεις τους μετά την τελευταία συνάντηση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Κοτσιάς και ο κ. Νίμιτς (λιγότερο η πλευρά των σκοπιανών) εμφανίστηκαν αρκετά αισιόδοξοι, οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι το ζήτημα δε θα κλείσει και ότι αισθητά οι περισσότερες πιθανότητες (70-30% περίπου) είναι ότι οδηγούμαστε σε ναυάγιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό των δύο χωρών είναι τόσο μεγάλες, που τελικά καμία από τις δύο κυβερνήσεις δε θα πάρει το πολιτικό κόστος για το κλείσιμο μιας τέτοιας συμφωνίας. Αυτό πάντως που μας έχει κάνει εντύπωση είναι πως η πλευρά Κοτσιά συνεχίζει να είναι εξαιρετικά αισιόδοξη πως οδηγούμαστε σε “deal”, κάτι το οποίο πάντως δε φαίνεται.

 
 
 

 

Και η τρέλα συνεχίζεται

 

Νέες δηλώσεις εναντίον του κ. Καμμένου είχαμε το «ΣΚ» από τον κ. Κουβέλη, ο οποίος τόνισε με νόημα: Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τον όρο «ομηρεία». Και για πολλοστή φορά, θα τονίσουμε πως αυτή η εικόνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε μια από τις πλέον κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία, είναι άκρως επικίνδυνη.

 

Την ώρα λοιπόν που στο διεθνή τύπο υπάρχουν μέχρι και δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο πολέμου (ούτε να το σκεφτούμε δε θέλουμε) μεταξύ των δύο χωρών, οι δύο υπουργεί το ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμύνης εμφανίζουν αυτήν την εικόνα. Η Ελλάδα αυτήν την κρίσιμη στιγμή έχει στο υπουργείο εθνικής άμυνας για υπουργό τον κ. Καμμένο και για αναπληρωτή υπουργό τον κυρ. Φώτη. Και φανταστείτε να γίνει κάποιο ατύχημα ….. Ζήτω που καήκαμε. Και όπως είχαμε γράψει, η λάθος επιλογή προσώπων είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Α. Τσίπρα, όπως για παράδειγμα η λάθος επιλογή του κ. Βαρουφάκη για ΥΠΟΙΚ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

 
 
 

Πώς αλλάζουν οι καιροί

Και δεν κρύβουμε ότι μέρες που είναι διαβάσαμε και μια είδηση που σε ένα βαθμό μας ξάφνιασε. Επί της ουσίας και αν κανείς το σκεφτεί σωστά, είναι μια είδηση απόδειξη του πόσο πολύ έχει ξεπέσει αυτή η χώρα. «Φέτος, λοιπόν και για πρώτη φορά οι τιμές των ελληνικών αμνοεριφίων έχουν κατρακυλήσει τόσο πολύ που είναι πιο φτηνές και από εκείνων της Βουλγαρίας». Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, η τιμή του ζωντανού αμνοεριφίου στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 2,20 ευρώ το κιλό, όταν στη γειτονική χώρα είναι 3,20 ευρώ το κιλό.

 

Και όπως φαίνεται οι έμποροι θα δυσκολευτούν να κάνουν αθρόες εισαγωγές από τη Βουλγαρία, καθώς η τιμή πια είναι πιο ακριβή και φυσικά αυτό δεν έχει κανένα νόημα.

 

Και λέτε να αρχίσουν οι βούλγαροι να μιλάνε για παράνομες «βουλγαροποιήσεις» ελληνικών αμνοεριφίων. Δυστυχώς τόσο πολύ έχει ξεπέσει αυτή η χώρα.

 

Έχει ξεπέσει τόσο που δύο γνωστοί μας, με τις οικογένειες τους, έχουν φύγει, δουλεύουν στη Σόφια της Βουλγαρίας, παίρνουνε περίπου 1.200 ευρώ (σε εταιρείες πληροφορικής και χρηματοοικονομικά) και ζούνε καλά τις οικογένειες τους. Εκεί καταντήσαμε. Δε μιλάμε για μετανάστευση στην Ελβετία ή τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ. Αλλά για μετανάστευση στην Βουλγαρία.

 
 
 

 

Το αφιερώνουμε εξαιρετικά

 

Έχουμε διάθεση να ευθυμήσουμε λίγο. Θα σας λέγαμε λοιπόν ότι ένα επεισόδιο της γνωστής παλαιάς (δυστυχώς μεγαλώνουμε) σειράς οι Απαράδεκτοι είναι εξαιρετικά επίκαιρο σε μια εποχή που το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκεται στο επίκεντρο.  Έτσι για να γελάσουμε και λίγο.

 
 
 
 

 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Από την πρώτη στιγμή έχουμε γράψει για την τουρκική προκλητικότητα και έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα, έχοντας πει χαρακτηριστικά πως όλη αυτή η ιστορία έχει κυρίως να κάνει με τα ενεργειακά ζητήματα. Ενδιαφέρον λοιπόν έχουν τα όσα έγραψε η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε σύντομα και κοφτά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους όταν του έθεσαν στη σύνοδο της Βάρνας, το θέμα των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ: «Με λύση ή χωρίς λύση οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες». Άφησε, παράλληλα, να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την τακτική των αμφισβητήσεων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» τα ζητήματα αυτά τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη σύνοδο Τουρκίας – Ε.Ε., την περασμένη Δευτέρα, στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Κατά τη συνάντηση, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να σταματήσει αμέσως τις προκλητικές αυτές ενέργειες. Υπέδειξε δε στον Ερντογάν πως εάν το Κυπριακό επιλυθεί, τότε η Τουρκία θα έχει οφέλη. Ο Ερντογάν απάντησε πως οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες, ανεξαρτήτως τι θα γίνει στο Κυπριακό. Από την τοποθέτηση του προκύπτει πως οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και οι αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστούν, ενώ ήταν σαφές πως δεν ασχολείται με το Κυπριακό.

Στην ίδια συνάντηση ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στη γραμμή της ευρωπαϊκής προοπτικής πορείας της χώρας. Ωστόσο, υπέδειξε στον Ερντογάν πως η συνέχιση αυτής της πορείας εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία.

Στο μεταξύ, ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως δεν αναμένεται πως η Τουρκία θα παρενοχλήσει το τρυπάνι της ExxonMobil. Η Άγκυρα φαίνεται πως θα επιλέξει να προχωρήσει η ίδια σε παράλληλες έρευνες με το δικό της γεωτρύπανο. Σημειώνεται συναφώς ότι ενόψει του γεγονότος ότι η αμερικανική εταιρεία προγραμματίζει να προχωρήσει στις έρευνές της στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, του τρέχοντος χρόνου, αυτό βολεύει την Τουρκία. Κι αυτό γιατί της προσφέρει τον χρόνο να προετοιμαστεί καθώς ακόμη βρίσκονται σε αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού, που θα εργοδοτηθεί στην πλατφόρμα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....