Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 03/10/18

 

Ας προσέχουν τις διαρροές

Σε αυτή τη στήλη του GFF δεν αναφερόμαστε συχνά σε αμιγώς χρηματιστηριακά ζητήματα. Ωστόσο σήμερα κατά κάποιον τρόπο θα το κάνουμε. Θα συστήσουμε λοιπόν σε συγκεκριμένα, υψηλόβαθμα, κυβερνητικά στελέχη να είναι αρκετά προσεκτικά σε αυτά που διαρρέουν. Αναφερόμαστε στις διαρροές πως το θέμα των τραπεζών ενδεχομένως να ανοίξει στις αρχές του 2019 και να πρέπει να αναζητηθούν άμεσες λύσεις προκειμένου να μην υπάρξει μείζον πρόβλημα. Και πολύ πιθανόν σε αυτές τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών να βρίσκεται και η απάντηση στην άθλια εικόνα που έχουν οι τραπεζικές μετοχές κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως λένε τα ίδια στελέχη, στην κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ βρίσκονται σε ετοιμότητα οι συστημικές τράπεζες να βρεθούν ξανά στο «κόκκινο» και να χρειαστεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση. Και φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν όλα αυτά.

Κατά την άποψη μας λοιπόν, αυτές οι διαρροές είναι αρκετά επιπόλαιες και θα πρέπει να αποφεύγονται (ή τέλος πάντων να γίνονται με αρκετά πιο προσεκτικό τρόπο). Και θα πρέπει να αποφεύγονται για να μην δούμε αυτό το -35% των τραπεζών κατά τις τελευταίες εβδομάδες να διευρύνεται ακόμη περισσότερο …….

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν. Πως ακόμη και αν υπάρχουν πιθανότητες να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, τα κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικά στα όσα λένε.

 
 
 

Αυτός μας αγχώνει ακόμη περισσότερο

Και τώρα σας έχουμε το καλύτερο. Σε ποιόν έχει αναθέσει το Μέγαρο Μαξίμου να χειριστεί το όλο θέμα. Σύμφωνα τουλάχιστον με το ρεπορτάζ στον κ. Φλαμπουράρη!!

Και θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Εφόσον ισχύουν αυτές οι πληροφορίες, είμαστε ακόμα πιο ανήσυχοι για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τις ελληνικές τράπεζες και κατ΄ επέκταση το Χ.Α.

Απλώς να θυμίσουμε, πως επιτυχία αυτής της κυβέρνησης ήταν όταν στο τέλος του 2015, έγιναν ΑΜΚ στις τράπεζες, σε τιμές 0,002 ευρώ, με αποτέλεσμα όλοι οι παλαιοί μέτοχοι, ανάμεσα στους οποίους και το ΤΧΣ να υποστούν το απόλυτο dilution.

Ευχόμαστε λοιπόν να μην έχουμε άλλη μια τέτοια επιτυχία της κυβέρνησης και δούμε το ελληνικό χρηματιστήριο να βιώνει ένα περαιτέρω sell – off.  

 
 
 

Θετική εξέλιξη – σημαντική δήλωση

Πάμε τώρα στο ζήτημα των συντάξεων. Αν και είναι δεδομένος πως οι συζητήσεις θα κρατήσουνε μέχρι την τελευταία στιγμή. Πιστεύουμε πως ήταν μια εξαιρετικά θετική δήλωση αυτή του κ. Σεντένο στο τελευταίο Eurogroup. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, το μέτρο της περαιτέρω περικοπής των συνταξέων είναι "δημοσιονομικό" και όχι "διαρθρωτικό" και ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη σήμερα σε σχέση με την περίοδο που θεσπίστηκε. Και με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά, αυτή ήταν μια θετική εξέλιξη. Και ήταν μια θετική εξέλιξη γιατί όπως έχουμε γράψει, το καυτό ζήτημα είναι αν το μέτρο θεωρείται δημοσιονομικό ή διαρθρωτικό (όπως συνεχίζει να ισχυρίζεται το ΔΝΤ). Και ότι εφόσον το μέτρο θεωρηθεί δημοσιονομικό, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες οι μειώσεις να μην προχωρήσουν, αφού υπάρχει δημοσιονομικά ο χώρος για κάτι τέτοιο.

 
 
 

Αυτό όμως δεν το λες τόνωση της πραγματικής οικονομίας

Προσωπικά το μέτρο της μείωσης των συντάξεων δε θέλουμε να προχωρήσει. Γενικά πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτήν τη διαρκή τρέλα, των μειώσεων κτλ….

Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό, για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις, θα πρέπει να μπει μαχαίρι 300εκ  στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2019, την ίδια ώρα που οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 282εκ ευρώ. Και αυτά είναι ένα μέρος μόνος από τα 2δις ευρώ που προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση για να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Επαναλαμβάνουμε ….. Οι συντάξεις να μην μειωθούν. Ωστόσο και αυτό που γίνεται στη χώρα γυρίζει «μπούμερανγκ». Η κυβέρνηση δεν έχει καμία φαντασία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Και στην προσπάθεια να χαϊδευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι, την πληρώνει η πραγματική οικονομία. Και έτσι δουλειά δε γίνεται. Και για αυτό η πραγματική οικονομία σέρνεται, αντί να τρέχει, ειδικά μετά από μια ιστορική ύφεση της τάξης του 25%.

 
 
 

Πέρασε στα ψιλά….. αλλά

Πάμε τώρα σε μια είδηση η οποία σε γενικές γραμμές πέρασε στα «ψιλά», ωστόσο είναι ένα ζήτημα που μας έκανε εντύπωση. Και ένα ζήτημα που η ελληνική οικονομία (όπως και η οικονομία αρκετών κρατών – παγκόσμια οικονομία) θα το βρει μπροστά της. Αναφερόμαστε στα όσα είπε την Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ελληνικό ΑΕΠ λοιπόν μπορεί, να μειώνεται, σε ετήσια βάση, κατά 2% μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής ενώ το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία, σωρευτικά μέχρι το 2100, είναι δυνατόν να φθάσει τα 701δις ευρώ. Αυτό υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο για την βιώσιμη ανάπτυξη. Και επαναλαμβάνουμε πως μπορεί να πέρασε στα ψιλά. Ωστόσο αν κανείς σκεφτεί τα νούμερα θα διαπιστώσει πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.

 
 
 

Με τη ασχολούμαστε και εμείς ….

Αλλά και εμείς τώρα …. Ασχολούμαστε με την κλιματική αλλαγή, τις τράπεζες, τις συντάξεις ….. Η σημαντικότερη είδηση της χθεσινής ημέρας ….. Των τελευταίων ετών θα λέγαμε… ήταν η ίδρυση ενός κόμματος που θα αλλάξει την ιστορία αυτού του τόπου.

Κυρίως όμως θα μείνουμε σε ένα κομμάτι των δηλώσεων, στα πλαίσια της παρουσίασης του νέου κόμματος. Γιατί πώς να το κάνουμε. Αυτό καίει τον ελληνικό λαό.

Περιγράφοντας λοιπόν τις βασικές θέσεις του νέου κόμματος Δύναμη Ελληνισμού  που ίδρυσε, ο κ. Δημήτρης Καμμένος με τον Τάκη Μπαλτάκο, έκανε μια αξιοσημείωτη η αναφορά του στους gay και κυρίως στο gay pride. Ο κ. Δημήτρης Καμμένος αφού προσδιόρισε δεξιότερα της δεξιάς το νέο του κόμμα, ξεκαθάρισε ότι στο θέμα των gay δεν είναι ομοφοβικός, αλλά το κόμμα του δεν θα θεσμοθετήσει το gay pride, από την άποψη ότι δεν θα αναγκάσει κάποιον να παραβρεθεί σε μια τέτοια παρέλαση, μόνο και μόνο για να μην τον πουν ομοφοβικό. Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι κάτι τέτοιο κάνει στέλνοντας κλιμάκια βουλευτών της ή στελεχών της σε τέτοιες παρελάσεις.

Κακά τα ψέματα. Αυτό που καίει όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι το επόμενο gay pride και η άποψη του κ. Καμμένου και του νέου κόμματος, Δύναμη Ελληνισμού.  

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....