Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 04/01/19

 

Αυξάνονται οι πιθανότητες

Στη σκιά και του χθεσινού δημοσιεύματος του Bloomberg, αλλά και των πληροφοριών που έχουμε αναφέρει τον τελευταίο καιρό. Όλα δείχνουνε πως αυξάνονται οι πιθανότητες τις επόμενες εβδομάδες και στις αρχές του 2019, η Ελλάδα να χτυπήσει την πόρτα των αγορών. Επίσης επιβεβαιώνονται και κάποιες άλλες πληροφορίες. Ότι  ο βασικός στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό και ένα μέρος του μαξιλαριού ασφαλείας για να αποπληρωθούν πρόωρα κάποιες οφειλές προς το ΔΝΤ, στα πλαίσια και του μοντέλου που έχει ακολουθήσει και η Πορτογαλία.

Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές στις αρχές του 2019 θα είναι μια αρκετά θετική εξέλιξη, αφού όλα δείχνουνε πως συνολικά η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

 
 
 

Λάρκο

Και σε αυτό το σημείο, θα δώσουμε μια πληροφορία για την περιβόητη υπόθεση της ΛΑΡΚΟ. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουνε πως παρά τις μεγάλες πολιτικές πιέσεις που υπάρχουν (από βουλευτές τις ευρύτερης περιοχής που βρίσκεται το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ), η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ είναι σχεδόν ειλημμένη. Τις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουάριου, οι διακόπτες της ΛΑΡΚΟ θα κατέβουν, σε ένα ιστορικό τέλος εποχής. Βέβαια βλέποντας τα νούμερα και τις επιδόσεις της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια, νομίζουμε πως μια τέτοια απόφαση είναι μονόδρομος και σωστή…..  

 
 
 

Trump: Εκτός ελέγχου, με πιθανότητες να καθαιρεθεί μέσα στο 2019..

Παρακολουθούμε πολύ στενά τις δηλώσεις και τις ενέργειες του αμερικανού προέδρου, D. Trump. Νομίζουμε πως πλέον ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται εκτός ελέγχου. Επικίνδυνα εκτός ελέγχου. Και το λέμε αυτό αφού ημέρα με την ημέρα κάνει άκρως αντιφατικές δηλώσεις επί των ίδιων ζητημάτων. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έχουνε συμβεί τον τελευταίο καιρό, με το ζήτημα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρίζα και το ξαφνικό άνοιγμα στον Ερντογάν. Και πιστεύουμε πως αν συνεχίσει έτσι, είναι εξαιρετικά πιθανό μέσα στο 2019 να τεθεί θέμα καθαίρεσης του.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο D. Trump έχει προκαλέσει τη δυσφορία των ίδιων των συνεργατών του. Με συνεχείς παραιτήσεις συνεργατών του. Και εκνευρισμό σε χώρες όπως το Ισραήλ, που τόσο στενές σχέσεις φαίνεται να έχει με τον D. Trump. 

Και σε σχέση με τα παραπάνω, χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω δημοσίευμα το οποίο διαβάσαμε χθες:

----------------

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε διάφορα απίθανα σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, τη στρατιωτική ανάπτυξη του Ιράν στην εμπόλεμη χώρα και τον ρόλο των Κούρδων.

«Το Ιράν δεν είναι πλέον η ίδια χώρα», ισχυρίστηκε.

«Το Ιράν παίρνει ανθρώπους από τη Συρία (σ.σ. εννοεί αποσύρει παραστρατιωτικούς μισθοφόρους του). Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν εκεί, ειλικρινά, αλλά παίρνουν ανθρώπους.

»Παίρνουν ανθρώπους και από την Υεμένη. Το Ιράν θέλει να επιβιώσει τώρα», είπε.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στο Ynet News την Πέμπτη, σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις δήλωσε «σοκαρισμένος».

«Είμαι πολύ απλά σε σοκ», είπε επί λέξει.

«Ο Τραμπ απλά δεν ξέρει τι γίνεται στη Συρία και με την ιρανική παρουσία εκεί» πρόσθεσε.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το Ιράν σκοπεύει να εγκατασταθεί στρατιωτικά μόνιμα στη Συρία και να αναπτύξει σε αυτή έως και 100.000 άνδρες.

Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το κράτος του Ισραήλ.

Για αυτό τον λόγο οι Ισραηλινοί έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ να εγκατασταθούν ιρανικά στρατεύματα σε συριακό έδαφος και για τον ίδιο λόγο πραγματοποιούν αεροπορικά πλήγματα σε ιρανικούς στόχους στη Συρία.

Η δήλωση Τραμπ πως «το Ιράν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη Συρία» αφήνει εντελώς ακάλυπτο το Ισραήλ, μόλις ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση Νετανιάχου – Πομπέο στη Βραζιλία, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ιρανική παρουσία στη Συρία.

Για αυτό δήλωσε σοκαρισμένος ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Εδώ και δύο εβδομάδες παρακολουθούμε τον παραλογισμό ενός Τραμπ, που αραδιάζει διάφορες απίθανες θεωρίες σε άκρως σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια ολόκληρης της δυτικής αρχιτεκτονικής στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανατρέπει με δηλώσεις του τη στρατηγική που γνωρίζουν οι υπουργοί του και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, τροφοδοτεί με όλο και περισσότερη ανασφάλεια τους δυτικούς συμμάχους στην περιοχή, δεν συνεννοείται με κανέναν, εκτός εάν πέρα από τον Ερντογάν συνομιλεί κρυφά και με τον Πούτιν.

Διότι τόση ξαφνικά «αγάπη» για το Ιράν που τη βρήκε ο Τραμπ;

Μέχρι προχθές ήθελε να τους λιώσει. Τώρα τους χαρίζει τη Συρία; Πώς τα αποφασίζει αυτά; Μόνος του;

Είπε και κάτι για τους Κούρδους της Συρίας, που κάνει «μπαμ» ότι είναι λόγια του Ερντογάν.

Ισχυρίστηκε ότι οι Κούρδοι της Συρίας πουλάνε πετρέλαιο στους Ιρανούς, δηλαδή ότι το Ιράν που βρίσκεται στην 4η με 5η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή πετρελαίου, αγόραζε πετρέλαιο από τους Κούρδους της Συρίας. Σαν να λέμε οι Κούρδοι πούλησαν πάγο σε Εσκιμώους.

«Οι Κούρδοι, οι εταίροι μας, πουλάνε πετρέλαιο στο Ιράν. Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό. Δεν είμαι καθόλου χαρούμενος με αυτό. Την ίδια ώρα, πολεμάνε καλύτερα όταν πολεμάμε μαζί τους», πρόσθεσε για να τονίσει ωστόσο «ότι θέλουμε να προστατέψουμε τους Κούρδους».

Τις πετρελαιοπηγές που απελευθέρωσαν οι Κούρδοι στην ανατολική Συρία από το Ισλαμικό Κράτος, τις φυλάνε μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ακόμα κι εάν δεχθούμε ότι οι Κούρδοι πούλησαν πετρέλαιο στο Ιράν, πράγμα παράλογο, πώς το έκαναν; Μπροστά στα μάτια των Αμερικανών;

Πρόκειται για τις ίδιες πετρελαιοπηγές που όταν τις κατείχε το Ισλαμικό Κράτος πουλούσε λαθραίο πετρέλαιο στην Τουρκία, κολοσσιαίο σκάνδαλο που αποκάλυψε η Μόσχα την περίοδο που ήταν στα μαχαίρια με την Άγκυρα.

Αυτό το λαθρεμπόριο πετρελαίου του καθεστώτος Ερντογάν με το Ισλαμικό Κράτος βομβάρδισε πριν τέσσερα χρόνια η Ρωσία, όταν τα αεροπλάνα της τίναζαν στον αέρα τα βυτιοφόρα του Ερντογάν που κινούνταν σε φάλαγγες προς τα τουρκικά σύνορα.

Και ύστερα από όλα αυτά τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το καθεστώς Ερντογάν, ο Ντόναλντ Τραμπ τώρα «ανακάλυψε» ότι οι Κούρδοι πούλησαν πετρέλαιο στο Ιράν;

Πώς να μην είναι σοκαρισμένοι οι Ισραηλινοί με όλα αυτά που ακούνε.

 
 
 

Ποιά Ελλάδα;

Γνωστή η άποψη μας πως το δημογραφικό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας και ίσως το χειρότερο που αφήνει πίσω του η κρίση. Καθώς και μια βασική αιτία που μας κάνει απαισιόδοξους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά τα επόμενα χρόνια. Όπως λέμε χαρακτηριστικά, χώρα – οικονομία με τόσο σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα είναι δύσκολο να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Αναφορικά λοιπόν με το δημογραφικό πρόβλημα, σε σχέση φυσικά και με τα όσα αναφέρουμε κατά καιρούς, ενδιαφέρον ήταν το χθεσινό δημοσίευμα του Θάνου Τσίρου στην Ναυτεμπορική.

Ο πληθυσμός της λοιπόν Ελλάδας στην 8ετία των μνημονίων συρρικνώθηκε κατά 382.227 άτομα, ενώ η μείωση συνεχίζεται, παρά την αύξηση στις εισροές μεταναστών κατά την τελευταία διετία. Η μείωση του πληθυσμού οφείλεται ξεκάθαρα στην υπογεννητικότητα - ο πληθυσμός των βρεφών και των νηπίων ηλικίας έως και 4 ετών συρρικνώθηκε κατά 86.860 άτομα από τις αρχές του 2011 μέχρι τις αρχές του 2018.

Οφείλεται επίσης στο brain drain και στη φυγή εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα. Ο πληθυσμός της χώρας ηλικίας 20 έως 44 ετών μειώθηκε κατά 600 χιλιάδες άτομα, νούμερο «εκρηκτικό» για μια χώρα με πληθυσμό κάτω των 11 εκατομμυρίων.

Η μείωση του πληθυσμού θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν κατέγραφε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ηλικιωμένων. Από το 2011 μέχρι τις αρχές του 2018 ο πληθυσμός της Ελλάδας ηλικίας άνω των 80 ετών αυξήθηκε κατά 740.871 άτομα. Το αποτέλεσμα; Ο αριθμός των πολιτών άνω των 80 ξεπερνά κατά 270 χιλιάδες άτομα τον πληθυσμό των βρεφών και των παιδιών ηλικίας έως 4 ετών.

Η απειλή του δημογραφικού έχει ξεφύγει πλέον από το επίπεδο των προβλέψεων, καθώς οι επιπτώσεις αποτυπώνονται στα απογραφικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2011 μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2018 η ΕΛΣΤΑΤ έχει καταγράψει επτά διαδοχικές μειώσεις στον πληθυσμό της χώρας, όσα δηλαδή και τα χρόνια που μεσολαβούν στο συγκεκριμένο διάστημα. Ο πληθυσμός της χώρας εκτιμήθηκε στα 11,123 εκατομμύρια άτομα το 2011 και έφτασε στα 10,741 εκατομμύρια το 2018, με τη διαφορά να είναι αρνητική κατά 382.227 άτομα. Ο πληθυσμός της χώρας είναι πλέον ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί στην 20ετία του ευρώ. Η Ελλάδα την 1η/1/2002 μετρούσε 10,888 εκατομμύρια πολίτες, περισσότερους από το 2001, έτος κατά το οποίο ο πληθυσμός της χώρας μετρήθηκε στα 10,835 εκατομμύρια άτομα.

Η μελέτη των μεταβολών του πληθυσμού ανά ηλικιακή ομάδα αναδεικνύει και τους λόγους που προκάλεσαν αυτήν τη μείωση:

1. Στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών, ο πληθυσμός περιορίστηκε το 2018 στα 470.290 άτομα από 557.150 που ήταν το ρεκόρ της 20ετίας την 1η/1/2011. Η μείωση των 86.860 βρεφών είναι «μοιρασμένη»: 42.939 αγόρια και 43.921 κορίτσια. Πέρα από τους πίνακες της στατιστικής, αυτή η κατακόρυφη μείωση του πληθυσμού της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας -σε ποσοστιαία βάση φτάνει στο 16%- θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από την επόμενη σχολική χρονιά όχι μόνο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (όπου έχει ήδη φανεί ως ζήτημα) αλλά ακόμη και στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας. Η κατακόρυφη μείωση είναι αποτέλεσμα τόσο του περιορισμού των γεννήσεων όσο και της μετανάστευσης καθώς χιλιάδες γονείς έφυγαν από τη χώρα και πήραν μαζί και τα παιδιά τους.

2. Μέσα σε μία 7ετία χάθηκε το 15% των ατόμων ηλικίας 20-25 ετών, το 23% των ατόμων ηλικίας 25 έως 30 ετών και το 25% των ατόμων ηλικίας 30 έως 34 ετών. Ο πληθυσμός στο πιο δυναμικό τμήμα της κοινωνίας (σ.σ.: ουσιαστικά είναι τα άτομα που ολοκληρώνουν τον κύκλο σπουδών και κάνουν τα πρώτα βήματα στον επαγγελματικό στίβο ή που έχουν ήδη εργασιακή εμπειρία και βαρύ βιογραφικό) μειώθηκε από το 2011 μέχρι την 1η/1/2018 κατά 489.167 άτομα. Τα νούμερα είναι δραματικά:

* Στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 24 ετών, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 94.524 άτομα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στα 547.434 από 641.958 το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η μείωση έχει ξεκινήσει πολύ πριν από τα μνημόνια. Ουσιαστικά, η καμπύλη είναι πτωτική από το 2000. Την Πρωτοχρονιά του 2001, οι 20άρηδες ήταν 840.903 και σήμερα έχουν απομείνει περίπου 300.000 άτομα λιγότερα. Προφανώς ο πληθυσμός στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει «πληγωθεί» όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από την απόφαση ολοένα και περισσότερων νέων να φύγουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για σαφέστατη ανοικτή οικονομική και κοινωνική πληγή για τη χώρα, η οποία επενδύει στην εκπαίδευση των νέων (σ.σ.: η ηλικιακή ομάδα 20-25 καλύπτει τους νέους που έχουν ολοκληρώσει και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης), για να καταλήξει τελικώς να δει αυτά τα παιδιά να βρίσκουν δουλειά και μόνιμη κατοικία σε χώρα του εξωτερικού.

* Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών. Το 2011 οι 25άρηδες ήταν 762.992 και σήμερα έχουν μείνει 583.759. Και στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η μείωση ήταν προγενέστερη των μνημονίων. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγράφηκε το 2006 (850.596 άτομα) και έκτοτε έχει μειωθεί κατά 267 χιλιάδες.

* Τρίτη ηλικιακή κατηγορία που έχει υποστεί πολύ μεγάλη μείωση είναι αυτή των 30άρηδων (σ.σ.: άτομα 30-34 ετών). Από το 2011 μέχρι και το 2018 έχει καταγραφεί μείωση 215.410 ατόμων. Οι 30άρηδες ήταν 860 χιλιάδες το 2002 (έτος εισαγωγής του ευρώ) και σήμερα μετράμε 290.000 λιγότερους.

3. Απόδειξη της γήρανσης του πληθυσμού είναι το εξής στατιστικό εύρημα: Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών αυξήθηκε από το 2011 μέχρι σήμερα κατά 165.728 άτομα. Ειδικά στην ηλιακή ομάδα άνω των 85, το ποσοστό μεταβολής φτάνει στο 53% από το 2011 μέχρι σήμερα, ενώ πλησιάζει το 100% αν ως έτος «αφετηρίας» χρησιμοποιηθεί το 2001. Τότε ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας άνω των 85 ετών ήταν 189.790 και σήμερα έχουν φτάσει στις 349.783. Αν προστεθούν και τα άτομα άνω των 80, τότε προκύπτει συνολικός αριθμός 740 χιλιάδων. Το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 575 χιλιάδες και το 2001 387 χιλιάδες άτομα.

Ακόμα λιγότεροι οι άνδρες

Η απότομη μεταβολή στον πληθυσμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει αλλοιώσει τον πληθυσμό της χώρας και με βάση το φύλο. Ο αριθμός των ανδρών έχει μειωθεί κατά 243.404 άτομα σε σχέση με το 2011, με αποτέλεσμα το σύνολό τους να ανέρχεται στα 5,21 εκατομμύρια από 5,453 εκατομμύρια το 2011. Από την άλλη, ο αριθμός των γυναικών μειώθηκε κατά 138.823. Οι γυναίκες είναι πλέον 5,531 εκατομμύρια από 5,669 εκατομμύρια στο τέλος του 2010. Ο βασικός λόγος για τον οποίο η μείωση των ανδρών είναι πολύ μεγαλύτερη από των γυναικών είναι η μετανάστευση για λόγους αναζήτησης εργασίας.

 
 
 

 

Μάλιστα!!! 

 

Και κλείνοντας, με τεράστιο ενδιαφέρον διαβάσαμε πως με ένα από τα πιο βασικά μέλη του "Ρουβίκωνα", το οποίο ανήκει στον ιδρυτικό πυρήνα της αναρχικής ομάδας, πήγε βόλτα στο κέντρο της Αθήνας ο αρχιεκτελεστής της 17 Νοέμβρη Δημήτρης Κουφοντίνας και τον απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός. Το μέλος του "Ρουβίκωνα" που είναι μαζί με τον Κουφοντίναέχει πάρει μέρος σε πολλές από τις καταδρομικές επιθέσεις της ομάδας, ενώ θεωρείται και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες ηγετικού στελέχους του "Ρουβίκωνα".

 

Πάντως, δεν ήταν αυτή η βόλτα στο Σύνταγμα η πρώτη φορά που η αναρχική ομάδα έδειξε το πόσο κοντά βρίσκεται με το "πρώτο πιστόλι" της 17 Νοέμβρη.

 

Την πρώτη φορά που ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε πάρει άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού, έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα τον περίμεναν μέλη του Ρουβίκωνα, τα οποία όχι μόνο τον συνόδευσαν μέχρι το σπίτι του στο Βαρνάβα Αττικής, αλλά έμειναν μαζί του και όλοι μαζί σαν μια καλή παρέα επισκέφτηκαν την επόμενη μέρα ταβέρνα στην περιοχή. Επίσης, η αναρχική ομάδα είχε πάρει θέση πάρα πολλές φορές υπέρ του να δοθεί άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

 

Τα σχόλια δικά σας και καλό πρώτο "ΣΚ" του 2019.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....