Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 06/08/19

 

 

Προβληματισμός

 

Σε ένα ζήτημα τώρα το οποίο όσοι μας διαβάζουνε, ξέρουνε ότι είναι αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τον τελευταίο καιρό. Βέβαια κυβερνητικά και στελέχη του ΥΠΟΙΚ συνεχίζουνε να μας λένε πως η ανησυχία μας είναι υπερβολική. Αναφερόμαστε φυσικά στο ζήτημα των τελευταίων φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Και σε τι συνεννόηση βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές. Και κατά πόσο αυτές οι καλοδεχούμενες ελαφρύνσεις φόρων  θα δημιουργήσουνε μελλοντικά προβλήματα. Ασχέτως  λοιπόν των διαβεβαιώσεων που υπάρχουνε από την κυβέρνηση. Και των αναφορών Σταικούρα ότι ξεκίνησε η συζήτηση με τους δανειστές. Εμείς μαθαίνουμε πως στις Βρυξέλλες υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός. Οι πάντες είναι ευχαριστημένοι με το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης. Και όλοι χαρακτηρίζουνε την κατάσταση απολύτως ελεγχόμενη. Ωστόσο υπάρχουνε ενδείξεις πως αφενός οι δανειστές δύσκολα θα δεχθούνε μείωση των πλεονασμάτων. Αφετέρου λίγο να αρχίσουνε οι στόχοι να μην βγαίνουνε, τότε τα πράγματα θα αρχίσουνε να ζορίζουνε.  Και το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι κάποια στιγμή μέσα στο 2020 να αρχίσουμε να έχουμε τα ίδια. Με έναν κύκλο αβεβαιότητας. Τους δανειστές να ζητάνε νέα μέτρα. Και την κυβέρνηση να προσπαθεί να τα βρει με νέες παρεμβάσεις και αναστολή κάποιον από τις φοροελαφρύνσεις που έχουνε ανακοινωθεί. Τα παραπάνω έχουνε κάποια δόση υπερβολής, αφού σίγουρο το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται πλέον σε άλλη φάση. Εμείς πάντως μια ανησυχία πάντα την έχουμε.

 
 
 

Το αριστερό – ηθικό - πλεονέκτημα

Τώρα από το τελευταίο ρεπορτάζ. Πληροφορούμαστε πως νέες αποκαλύψεις θα έχουμε το προσεχές διάστημα και τις ημέρες και δράσεις της κα Δούρου. Για όποιον δεν είχε διαβάσει την προηγούμενη εβδομάδα. Συναυλίες, συμμετοχές σε δεκάδες συνέδρια και εκδηλώσεις, σε τουριστικές και πάσης φύσεως εκθέσεις, βραβεία, catering, προμήθειες αναλωσίμων, διαφημιστικές καταχωρίσεις, αμοιβές για μελέτες με δυσδιάκριτο αντικείμενο και πάρα πολλές ακόμη δαπάνες που ξεπερνούν αθροιστικά τα 3 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε την 5ετία που πέρασε μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Οπως προκύπτει μέσα από σειρά στοιχείων που αποκάλυψε προσφάτως ο κ. Σγουρός, η απερχόμενη διοίκηση της Ρένας Δούρου χρησιμοποίησε τους πόρους του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για δαπάνες που κάθε άλλο παρά αναπτυξιακό χαρακτήρα είχαν. Πρόκειται για δαπάνες των οποίων το ύψος στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν ξεπερνά αυτοτελώς τις 20.000 € πλέον ΦΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι γίνονται με τις διαδικασίες της απευθείας ανάθεσης, χωρίς δηλαδή στοιχειώδη διαγωνιστική διαδικασία. 

Φαίνεται αυτό θα είναι το αριστερό – ηθικό – πλεονέκτημα!!! Το οποίο σχεδόν 5 χρόνια ακούγαμε. Και φυσικά μόνο αυτό δεν είδαμε.

 
 
 

Και να θυμίσουμε και κάτι άλλο

Και εμείς να θυμίσουμε και κάτι άλλο. Ότι η κα Δούρου και ο μηχανισμός του Σύριζα είχανε διορίσει στην ΕΥΔΑΠ τον σύντροφο της κα Δούρου, κ. Μπεσίνη. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλά μπορεί να πει κανείς για τις δαπάνες της εισηγμένης εταιρείας αυτά τα τελευταία χρόνια. Επίσης, φαίνεται ότι μιλάμε για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.

 
 
 

Τα πρόσωπα - κλειδιά που θα έχουν κομβικό ρόλο στην αναδόμηση του κράτους

Τώρα όπως έγραψαν τα Παραπολιτικά, στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα του ∆ηµοσίου εµπνεύστηκαν, αλλά και θα κληθούν να εφαρµόσουν τον νόµο για το επιτελικό κράτος, στον οποίο περικλείεται το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκσυγχρονισµό της κρατικής µηχανής, πάταξη της γραφειοκρατίας, περιστολή δαπανών και καθιέρωση µιας πολύ πιο φιλικής προς τον πολίτη λειτουργίας. 

«Παρά τη σπέκουλα και την προπαγάνδα περί απολύσεων και άλλων... τυφώνων που θα έφερνε η Ν.∆. στον δηµόσιο τοµέα, ο πρωθυπουργός φρόντισε να κάνει σαφείς τις προθέσεις του από την πρώτη στιγµή, καθιστώντας ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει το ∆ηµόσιο συµµάχους και συνεργάτες του στην προσπάθεια να βγουν οι κρατικές δοµές από το τέλµα στο οποίο βρίσκονταν όλα αυτά τα χρόνια. 

Αυτήν άλλωστε τη διάθεση επέδειξε και στη διάρκεια της παρουσίας του στην αξιωµατική αντιπολίτευση µέσω των αντίστοιχων επιλογών που είχαν γίνει για τη στελέχωση της Πειραιώς και την προώθηση των προγραµµατικών θέσεων της Ν.∆. 
Γι’ αυτό και η φράση γύρω από την οποία εκτυλίσσεται η προσπάθειά µας είναι πως µόνο οι ίδιοι οι δηµόσιοι υπάλληλοι µπορούν να φτιάξουν το ∆ηµόσιο», επισηµαίνουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθµοι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίµου, αποτυπώνοντας τις σκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου. 

Η ΟΜΑΔΑ 

Σύμφωνα με τα όσα έγραψαν Τα Παραπολιτικά, είναι χαρακτηριστικό ότι σηµαντική συµβολή στην κατάρτιση των διατάξεων που προωθήθηκαν µέσω του επιτελικού κράτους, µε βάση τις κατευθύνσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, καθώς και στη µελλοντική εφαρµογή τους είχε και θα έχει µια οµάδα δηµόσιων υπαλλήλων, αποφοίτων στο σύνολό τους από την Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης.

Ο λόγος για τον Γιάννη Αλεξάκη, τον Γιάννη Φουστανάκη, τον Γιώργο Καραχάλιο και τον Κώστα Τριποσκούφη, οι οποίοι µαζί µε τη νέα γενική γραµµατέα Ανθρώπινου ∆υναµικού του ∆ηµοσίου Τοµέα (µε µεγάλη εµπειρία στο συγκεκριµένο µέτωπο) συνέγραψαν το πολυσυζητηµένο νοµοσχέδιο, που κατατέθηκε πριν από µερικές ηµέρες στη Βουλή. 

Η ίδια συνιστά ένα από τα απτά παραδείγµατα της εµπιστοσύνης µε την οποία, όπως τονίζουν στο Μαξίµου, περιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, γεγονός που, σύµφωνα µε τους εν λόγω κύκλους, αποδεικνύεται και από την παράµετρο της τοποθέτησης σε πόστα γενικών γραµµατέων µιας σηµαντικής αλυσίδας προσώπων, προερχόµενων απευθείας από αυτό το απαιτητικό µετερίζι. 

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του στενού του συνεργάτη στο υπουργείο ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης και στην Πειραιώς, Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος ανέλαβε γ.γ. του Κοινοβουλίου, του Λεωνίδα Χριστόπουλου, που από το «γαλάζιο» στρατηγείο και την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράµµατος της Ν.∆. βρέθηκε στη θέση του γ.γ. Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, της γ.γ. Φορολογικής Πολιτικής και ∆ηµόσιας Περιουσίας, Αθηνάς Καλύβα, της γ.γ. Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, Αναστασίας Γκίκα, και της Παυλίνας Καρασιώτου, η οποία τοποθετήθηκε γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ 

Στο ίδιο µήκος κύµατος κινούνται και οι αντίστοιχες ρυθµίσεις που εισάγονται µε το νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, οι οποίες δίχως αµφιβολία καταδεικνύουν την απόφαση για αναβάθµιση των στελεχών του ∆ηµοσίου που κατέχουν εµπειρία και εργασιακές περγαµηνές. Ο λόγος για την καθιέρωση υπηρεσιακού γενικού γραµµατέα σε κάθε υπουργείο, που θα επιλέγεται αποκλειστικά µε διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καµία εµπλοκή της πολιτικής ηγεσίας, και θα προέρχεται αποκλειστικά από τη δεξαµενή του δηµόσιου τοµέα. 

Μάλιστα, µε βάση το νοµικό πλαίσιο, ο συγκεκριµένος λειτουργός θα έχει ένα ευρύ πλαίσιο αρµοδιοτήτων, καθώς θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα επιφορτιστεί και µε τον συντονισµό της γενικότερης πολιτικής του πεδίου δράσης του. Επιπλέον, το προσωπικό που θα βρίσκεται υπ’ ευθύνη του θα εξελίσσεται µόνο µε την παρακολούθηση του υπηρεσιακού διοικητικού γραµµατέα, ενώ ιδιαίτερα σηµαντική θεωρείται η τοµή για τη διεξαγωγή των διαγωνισµών στο επίπεδο του ιδίου. Στο Μαξίµου, στέκονται επίσης στο γεγονός ότι µε τον νέο νόµο όλες οι ατοµικές διοικητικές πράξεις περιέρχονται, ως αρµοδιότητα, στον γενικό διευθυντή της οικείας δηµόσιας υπηρεσίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για µεγάλη µεταρρυθµιστική τοµή, καθώς το 80% της ύλης µεταφέρεται στη διοικητική ιεραρχία.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....