Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 08/05/19

 

Το χειρότερο είναι ότι δεν το καταλαβαίνουμε πόσο άρρωστο είναι αυτό…

Όπως φυσικά όλοι περιμέναμε. Και είχαμε σχολιάσει. Και όσο πλησιάζουνε οι εκλογικές αναμετρήσεις, η κυβέρνηση τρέχει να ανακοινώσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα ….. Σε ένα χωρίς τέλος «πάρε κόσμε» ….. Και αν και σίγουρα ότι μόνιμο μέτρο υιοθετείται καλό είναι (για να μην γινόμαστε τελείως μίζεροι σε αυτή τη χώρα).

Εμείς θα μείνουμε σε κάτι άλλο. Στο χειρότερο κατά την άποψη μας. Το ότι ως λαός θεωρούμε αυτή τη λογική της παροχολογίας λίγο πριν τις κάλπες κάτι φυσιολογικό. Και αυτό είναι ότι πιο άρρωστο. Ξέρετε τι δε καταλαβαίνουμε σε αυτή τη χώρα; Πράγμα απαράδεκτο μετά από 10 χρόνια κρίσης. Ότι ποτέ δεν πρόκειται η χώρα να βγει από την κρίση με τέτοια μυαλά - λογικές. Δεν το καταλαβαίνουμε. Και για αυτό συνεχίζουμε να σερνόμαστε ως χώρα.

 
 
 

Σχεδόν το αποκλείουμε

Σε σχέση τώρα με αυτά που γράφουμε συνεχώς. Και από αυτή τη στήλη και γενικά στο GFF, αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, στο 2,2% θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη για το 2019 αλλά και το 2020, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρεί την ίδια πρόβλεψη για το τρέχον έτος, αναθεωρώντας προς τα κάτω την εκτίμηση για το επόμενο έτος. Προσωπικά πάντως σχεδόν αποκλείουμε να επιτευχθεί φέτος το 2,2%, με μεγάλες πιθανότητες η ανάπτυξη να πάει ακόμη χαμηλότερα και από το 1,8 με 1,9% που είναι το πιθανότερο. Για παράδειγμα και λόγω και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η ανάπτυξη τη φετινή χρονιά να είναι μόλις 1,5 με 1,6%.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν, η ανάπτυξη το 2018 ήταν 1,9%, έναντι 2,0% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη (μάλιστα εμείς θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί ακόμη μια αναθεώρηση). Αναφορικά με το 2019, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2%, η οποία εκτιμάτε ότι θα είναι και η ανάπτυξη και το 2020. Στην προηγούμενη πρόβλεψη η Κομισιόν μιλούσε για αυξήσεις 2,2% και 2,3% αντίστοιχα.

 
 
 

Έχουνε συμβεί πολύ χειρότερα…

Θα σχολιάσουμε και την όλη ιστορία με το κότερο και τις διακοπές του πρωθυπουργού. Προσωπικά πιστεύουμε ότι κακώς έχει πάρει όλο αυτό το ζήτημα τόσο μεγάλες διαστάσεις. Και αυτό γιατί είναι λαϊκισμός να μη μπορεί ένας πρωθυπουργός κράτους μέλους της ευρωζώνης να κάνει διακοπές σε ένα σκάφος επιχειρηματία. Εφόσον φυσικά αυτός ο επιχειρηματίας δε συνδέεται με μαύρο χρήμα κτλ …. Κτλ ….. Ξέρουμε ότι αυτό θα εκπλήξει πολλούς. Αλλά αυτό πιστεύουμε.

Και για να πούμε και το καρφί μας. Πιστεύουμε πως ο Α. Τσίπρας και ο Σύριζα ως κυβέρνηση (με αποκορύφωμα το πρώτο εξάμηνο του 2019), έχουνε κάνει πολύ χειρότερα στη χώρα. Βασικά την έχουνε κρατήσει στάσιμη (κάτι παραπάνω) εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ….

 
 
 

Κυρίως όταν ήτανε αντιπολίτευση …

Και όποτε μας δίνεται αφορμή, θα το επαναλαμβάνουμε. Ίσως και το μεγαλύτερο κακό ο Σύριζα, μετά φυσικά τη ζημία που έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Δεν την έχει κάνει στα 3,5 χρόνια κυβέρνησης (από το Σεπτέμβριο δηλαδή του 2015 και μετά). Αλλά ως αντιπολίτευση. Ήταν απαράδεκτα τα όσα έκανε, εμποδίζοντας την όποια προσπάθεια μεταρρύθμισης της χώρας, κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμποδίζοντας τις όποιες προσπάθειες βγάζοντας τον κόσμο στους δρόμους, σε μια κατάσταση που έφερε αρκετές φορές τη χώρα στα όρια του χάους.   

Με απλά λόγια. Ο Σύριζα ως αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτά που έκαναν οι αντιπολιτεύσεις των υπολοίπων χωρών που βρίσκονταν σε κρίση. Και για αυτό οι άλλες χώρες έχουνε εξέλθει εδώ και καιρό από την κρίση. Και για αυτό εμείς ακόμη βράζουμε στο ζουμί μας και σερνόμαστε. Σερνόμαστε με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τι ποσοστό του ΑΕΠ έχουμε χάσει.

 
 
 

Ότι χειρότερο

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η τελευταία ανάλυση της ING, για τις επιπτώσεις της κρίσης στον νότο. Όπως σημειώνει η ING, έχει περάσει μία δεκαετία από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που εξελίχθηκε σε κρίση χρέους και βαθιά οικονομικο-κοινωνική κρίση στην Ευρωζώνη. Παρά την πρόοδο, οι βαθιές πληγές που άνοιξαν στην αγορά εργασίας, δεν έχουν κλείσει παντού. Και το πιο σημαντικό και κάτι το οποίο προσωπικά πιστεύουμε. Είναι αυτό για το οποίο προειδοποιεί η ING. Για «ακόμη μία χαμένη δεκαετία» για την απασχόληση στη χώρα μας και κυρίως στις χώρες του νότου. Όπως σχολίασαν οι αναλυτές της ING, το ποσοστό ανεργίας σε αρκετές περιοχές ανά την Ευρώπη παραμένει «πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα», σημειώνει η ING, υπενθυμίζοντας ότι στις χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης, δηλαδή στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, μεταξύ η ανεργία των νέων εξακολουθεί να υπερβαίνει το 30%. Ορισμένες περιφέρειες των τριών χωρών έχουν καταδικαστεί στο να έχουν για πολύ ακόμη ένα διαρθρωτικά φυσικό ποσοστό ανεργίας άνω του 10%, προειδοποιεί η έκθεση. 

Όπως αναφέρουνε οι αναλυτές της ING, η αγορά εργασίας και η δυναμική της επηρεάζονται άμεσα από τις ψηφιακές υποδομές, το πόσο ευάλωτη είναι μία οικονομία στην παγκοσμιοποίηση, την ποιότητα της εκπαίδευσης και την καινοτομία. Όπως ανέφεραν, διαπιστώνουν μάλιστα μία «ισχυρή σύνδεση» ανάμεσα στην πρόσβαση σε ευρυζωνικό Διαδίκτυο και την ανάπτυξη της απασχόλησης και θυμίζουν στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το 28% των Ελλήνων, το 26% των Ιταλών και το 35% των Βούλγαρων δεν έχουν χρησιμοποιήσει το Ιντερνετ το τελευταίο τρίμηνο. 

Η ING κάνει λόγο για «τεράστια απόκλιση» ανάμεσα σε αστικοποιημένες και αγροτικές περιοχές όπως και ανάμεσα σε «νέες» και «γηρασμένες». Αυτή «επιβεβαιώνει το χάσμα της κοινωνίας ανάμεσα σε περιοχές, που είναι ευάλωτες σε εκροές πληθυσμού και σε παρατεταμένη υψηλή ανεργία και σε εκείνες που αναπτύσσονται πιο δυναμικά και ευνοούνται από τις νέες κοινωνικές τάσεις», σημειώνει. 

Υπογραμμίζει ότι σε αρκετές περιοχές στον Νότο απαιτούνται βελτιώσεις δραστικές σε όλους τους παράγοντες που αναφέρθηκαν (εκπαίδευση, καινοτομία, ψηφιακές υπηρεσίες κτλ), εάν δεν θέλουν να χάσουν ακόμη μία δεκαετία. Και αυτό είναι απολύτως αναγκαίο από τη στιγμή που το πολιτικό περιβάλλον δεν φαίνεται να επιτρέπει την όποια σκέψη για αναδιανομή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταλήγει. 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....