Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 09/11/18

 

Άνοιξε την πόρτα;

Την ώρα που το ΔΝΤ πετούσε για ακόμη μια φορά το μπαλάκι για το ζήτημα των συντάξεων στους ευρωπαίους και την ελληνική κυβέρνηση. Η Ε.Ε. στα πλαίσια των ανακοινώσεων για την πορεία των οικονομιών, ενδέχεται να «άνοιξε την πόρτα» για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις, έστω σε ένα βαθμό.

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις των Βρυξελλών με βάση τα συμφωνηθέντα μέτρα κάνουν λόγο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 στο 3,9% του ΑΕΠ. Και όπως σημειώνεται, εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, τόσο η πρόβλεψη πέφτει στο 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο όπως σημειώνεται, χωρίς την περικοπή των συντάξεων, μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί στο 3,5%, ωστόσο η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη και θα μπορούσε να φτάσει το 2,3% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020, έναντι ανάπτυξης 2% που προβλέπεται στο σενάριο που θα γίνουν οι περικοπές.

Και αν και αυτή η επισήμανση πέρασε στα ψιλά, είναι αρκετά σημαντική. Σε κάθε περίπτωση και βάζοντας τα όλα κάτω (μαζί με τις τελευταίες εξελίξεις), συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια άποψη. Πως πάμε για τη μερική εφαρμογή του μέτρου, με μικρότερες μειώσεις σε σχέση με το αρχικό πλάνο και μερική εφαρμογή των αντιμέτρων που προβλέπονται.

 
 
 

Για ποιές συντάξεις μιλάμε;

Και με τη συζήτηση για τις συντάξεις να είναι διαρκής και την κυβέρνηση να συνεχίζει να υπόσχεται πως θα αποφευχθεί το σύνολο των περικοπών. Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο τελευταίο report του ΣΕΒ. Σύμφωνα λοιπόν με όσα σημειώνονται, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού σήμερα (2ο τρίμηνο 2018) εργάζεται μόλις το 35%!!! Σε επίπεδο ενεργού πληθυσμού, δηλαδή στις παραγωγικές ηλικίες 15 έως 64 ετών, το 55,3%. Πρακτικά ένας Έλληνας παράγει το εισόδημα που καταναλώνουν τρεις! Από αυτό το εισόδημα πληρώνονται η δημόσια υγεία, η παιδεία, οι συντάξεις, η άμυνα, τα δημόσια έργα, όλες οι κρίσιμες λειτουργίες του κράτους και φυσικά η ιδιωτική κατανάλωση κάθε νοικοκυριού.

Και με τέτοιους αριθμούς, εμείς συνεχίζουμε να μιλάμε και κυρίως να ελπίζουμε σε μεγάλες μειώσεις. Λυπόμαστε που το λέμε (αφού αυτό μας ενδιαφέρει και εμάς), αλλά δυστυχώς τα επόμενα χρόνια θα πάμε σε συντάξεις ύψους 400 το πολύ 500 ευρώ, με τα 1000 ευρώ να είναι πραγματικά το ταβάνι.

 
 
 

Ενδιαφέρουσα επισήμανση

Και με το ζήτημα των αναδρομικών και των συντάξεων να είναι τα καυτά ζητήματα της εποχής μας. Και αν και προσωπικά δε μπορούμε να πούμε πως μας είναι από τους πιο συμπαθείς. Ωστόσο βρήκαμε ενδιαφέρουσες τις δηλώσεις του κ. Αλέξη Μητρόπουλοου, ο οποίος σε ανακοίνωσε χαρακτήρισε την τροπολογία σχετικά με τα αναδρομικά ως «Δούρρειο Ίππο» για την κατάργηση του δικαιώματος της διεκδίκησης των δώρων και των αναδρομικών των συνταξιούχων. 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ αναφέρει τα εξής: 

Η τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων και των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών (δικαστών, πανεπιστημιακών, ιατρών ΕΣΥ) που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση και προανήγγειλε πανηγυρικά ο κύριος πρωθυπουργός, είναι ντροπή και όνειδος για την αναιμική μας δημοκρατία και πρέπει αμέσως να αποσυρθεί!

Η τροπολογία-«δούρειος ίππος», εκτός από την επιστροφή τμήματος μόνο των αναδρομικών μετά από επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων που έχουν καταδικάσει αμετακλήτως όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των μισθωτών και συνταξιούχων της πατρίδας μας αφού :

α.παρεμβαίνει βάναυσα στη λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ακυρώνοντας αμετάκλητες αποφάσεις της για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα τρία επιδόματα-Δώρα,

β.έρχεται προς ψήφιση λίγες μέρες πριν εκδοθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ επί προσφυγών κατά διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου που συζητήθηκαν στις 4-10-2017,

γ.επαναφέρει προς επαναψήφιση(!) τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016 και τον ν. 4472/2017, με τον οποίο ψηφίστηκαν δραστικές περικοπές για όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ειδικότερα με την απαράδεκτη τροπολογία, που δεν πρέπει ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να ψηφιστεί, πέρα από τη ρύθμιση για επιστροφή των αναδρομικών σε υλοποίηση αμετακλήτων δικαστικών αποφάσεων Ανωτάτων Δικαστηρίων, επιχειρείται από την κυβέρνηση :

1ον)η επιστροφή τμήματος μόνον των αναδρομικών στους ενστόλους και τους υπαγομένους στα ειδικά μισθολόγια, εξαιρώντας τα τρία Δώρα-επιδόματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει καταδικαστεί να τα δίνει εφ’όρου ζωής στους συνταξιούχους και καθ’όλο τον εργασιακό βίο στους μισθωτούς,

2ον)η ακύρωση αμετακλήτων αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων επιχειρώντας βάναυση θεσμική παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαστικής,

3ον)η επαναφορά προς επαναψήφιση(!) του ν. 4387/2016, οι περισσότερες διατάξεις του οποίου έχουν προσβληθεί στα Ανώτατα Δικαστήρια και αναμένεται η δημοσίευση αποφάσεων τις επόμενες ημέρες.

4ον)η επαναφορά προς επαναψήφιση(!) του ν. 4472/2017 που προνομοθέτησε μεγάλες μισθολογικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το άρθρο 155 του οποίου έχουν προσβάλλει οι ένστολοι, όλοι οι μισθωτοί του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ενώπιον των Δικαστηρίων και επίκειται η έκδοση αποφάσεων,

5ον)τέλος, η προσπάθεια ολικής «επανα-νομιμοποίησης»(!) από το Κοινοβούλιο να αναγορευθεί ο ν. 4387/2016 σε νόμο-«πλυντήριο» για το «ξέπλυμα» όλων των προηγούμενων μνημονιακών περικοπών και την κατάργηση πολυετών δικαιωμάτων μισθωτών και συνταξιούχων.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί τις πολιτικές ηγεσίες να ΜΗΝ στέρξουν να ψηφίσουν την απαράδεκτη αυτή τροπολογία και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να επαγρυπνούν.

 
 
 

Απογοητευτήκαμε

Σε ένα διαφορετικό θέμα τώρα. Χωρίς να είμαστε πελάτες της γνωστής ΘΕΣγάλα, δεν κρύβουμε πως με ικανοποίηση παρακολουθούσαμε τη συνεχή επέκταση της εταιρείας και το concept του επαρχιακού συνεταιρισμού. Και δεν κρύβουμε πως με απογοήτευση πληροφορηθήκαμε ότι η συνεταιριστική επιχείρηση ΘΕΣγάλα δεν πληρώνει εδώ και μήνες, κανονικά, τους μισθούς και γενικά αντιμετωπίζει σοβαρά ταμειακά προβλήματα. Μάλιστα το χειρότερο είναι πως υπάρχουν «καταγγελίες» των εργαζομένων για κακοδιαχείριση, κάτι το οποίο μας στεναχώρησε ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, προβλήματα υπάρχουν εδώ και 2 χρόνια, με καθυστερήσεις που φθάνουνε τους 4 με 5 μισθούς, δώρα κτλ ….!!!!

Και όπως αναφέραμε, δεν κρύβουμε πως αυτή η οικονομική κατάσταση του όλου εγχειρήματος μας απογοήτευσε, αφού διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά πως κάτι δεν πάει καλά σε αυτή τη χώρα.  

 
 
 

Οταν ο Αλέξης διαπραγματεύεται εν κρυπτώ

Τα ακόλουθα έγραψε ο «Βηματοδότης» … θύελλα αντιδράσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου, των ιερέων, του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (όπως για παράδειγμα ο Νίκος Φίλης) τα όσα ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος (φωτογραφία). Είναι η πολλοστή φορά που ο Πρωθυπουργός διαπραγματεύεται εν κρυπτώ και προκαλεί αντιδράσεις.

Πίσω ολοταχώς από τον Αρχιεπίσκοπο

Ηταν τόσες οι αντιδράσεις ώστε οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο να εμφανιστεί το πρωί της Τετάρτης μετά την Ιερά Σύνοδο με ένα άλλο «πρόσωπο»: Με τη φράση «άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση συμφωνίας» ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μηνύματα στους κληρικούς προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους. Ακόμα και στην Ιερά Σύνοδο ήταν έντονες οι αντιδράσεις.

Και η Ιερά Σύνοδος

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντίδραση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ξεκαθάρισε πως «τα θέματα πρέπει να τα προσεγγίσουμε με νηφαλιότητα» αλλά σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία έκανε λόγο για μια… λεόντειο σύμβαση εις βάρος της Εκκλησίας. Οπως είπε, η Εκκλησία βάζει όλη την περιουσία της και η Πολιτεία τίποτα. Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «ό,τι θα κάνουμε, θα είναι μέσα οι ιερείς, γιατί αυτοί είναι που ανησυχούν περισσότερο».

nnn

Μάλλον ο Αρχιεπίσκοπος παρέλειψε να πει ότι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο είναι οι (αυτοκέφαλες) Εκκλησίες της Κρήτης και της Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ ένα «θεματάκι», όπως έλεγαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να υπάρχει και με τον… μουφτή.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....