Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 10/02/17

 

 

Βλέπουμε να έχουμε σοβαρά προβλήματα ….

 

Μπορεί κάποιοι να δημιουργούν προσδοκίες ότι θα βρεθεί η χρυσή το τομή και θα υπάρξει κάποια στιγμή συμφωνία, εντούτοις προσωπικά γινόμαστε όλο και πιο απαισιόδοξοι και ανήσυχοι για την κατάσταση. Και όχι γιατί ακούμε τα στελέχη της κυβέρνησης να μιλάμε για πολιτική διαπραγμάτευση (ξέρουμε τι γίνεται κάθε φορά που ακούμε κάτι τέτοιο). Αλλά γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει πλήθος ανοιχτών ζητημάτων, με την κυβέρνηση επί της ουσίας να επιμένει σε πολιτική διαπραγμάτευση και να δείχνει απρόθυμη να τα κλείσει άμεσα. Και αν λάβει κανείς υπόψη ότι πολλές από τις απαιτήσεις των δανειστών είναι αρκετά σκληρές, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, με ανησυχία ότι θα φθάσουμε κάπου στο Μάιο και η όλη κατάσταση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο θρίλερ.  Πολύ φοβόμαστε ότι κάπου εκεί η κατάσταση θα γίνει αρκετά οριακή, με τα σενάρια για GREXIT να ζωντανεύουν και πάλι και τη χώρα να βρίσκεται και πάλι με την πλάτη στον τοίχο.

 
 
 

 

ΔΝΤ - Εργασιακά ….

Γιατί για παράδειγμα λέμε όλα τα παραπάνω. Αν δει κανείς τα όσα αναφέρει το ΔΝΤ για το ασφαλιστικό, θα καταλάβει αμέσως πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις, για να μην χαρακτηριστούν χαοτικά (ίσως αυτό θα ήταν υπερβολικό). Έτσι πέραν των γνωστών ζητημάτων στα οποία επιμένει το ταμείο (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και σε κοινωνικά επιδόματα), ουσιαστικά το ταμείο ζητάει νέες μεγάλες περικοπές χαρακτηρίζοντας το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μη βιώσιμο.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει πώς το Ασφαλιστικό της χώρας δημιουργεί έλλειμμα στα επίπεδα του 11% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό σχεδόν τετραπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!!!! Και όπως σημειώνει το ταμείο, αυτό καθιστά απαραίτητη μια άμεση εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ από μείωση συντάξεων, με κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», περιορίζοντας σημαντικά τις αποδοχές 1,4 εκατ. συνταξιούχων. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου, θεωρούν ότι θα μειωθούν οι συντάξεις των υψηλοσυνταξιούχων που αποχώρησαν από την εργασία τους μετά από λίγα χρόνια εργασίας, μια μείωση που φτάνει έως και το 40% σε ακραίες περιπτώσεις. Αντίθετα, θεωρούν ότι θα αυξηθούν σε ποσοστό έως και 20% οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων.

Επίσης, το ΔΝΤ ζητάει ριζική αλλαγή του θεσμού της εθνικής σύνταξης, με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ να σημειώνει πώς τα 384 ευρώ που προκύπτουν σήμερα μετά από 20 έτη εργασίας. …. Και στα πλαίσια αυτά προτείνεται η επανεξέτασή τους, έστω και σε βάθος χρόνου. Αιτία αυτής της πρότασης είναι η εκτίμηση ότι το ύψος της Εθνικής Σύνταξης λειτουργεί στο να περιορίζει την ανταποδοτική, άρα το σύστημα χάνει τον αναλογικό χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει.

 
 
 

 

Δεν έχουμε κάνει πάρα πολλά !!!!

 

Και θα επαναλάβουμε και σήμερα. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που είμαστε απαισιόδοξοι …. Αφενός η χώρα δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα σε πολλά σοβαρά ζητήματα πέραν των μέτρων. Και αυτό είναι σίγουρο (και δικαιολογημένα) ότι οι ξένοι θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον της χώρας μας. Δεύτερον μας ανησυχεί ότι η χώρα έχει ταμειακή ρευστότητα μέχρι περίπου τον Ιούνιο – Ιούλιο. Ξέρουμε ότι ακούγεται περίεργο αυτό, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι μέχρι να μείνουμε από χρήματα μυαλό δε βάζουμε. Η κυβέρνηση (κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης) θα συνεχίσει να  κάνει τις γνωστές ανοησίες της ηρωικής διαπραγμάτευσης, με τη χώρα και πάλι στις αρχές καλοκαιριού να φθάνει στο παραπέντε και όλα τα σενάρια, ακόμη και το GREXIT, να είναι ανοιχτά.   

 
 
 

 

Γιατί έχει εμμονή ο Σόιμπλε με το μη κούρεμα του χρέους …

 

Αρχικά θα απαντήσουμε στο ερώτημα ποιά είναι η άποψη μας για τον Β. Σόιμπλε. Προσωπικά πιστεύουμε ότι έχει μικρές (ως ελάχιστες) ευθύνες για την ελληνική κρίση (μακράν τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουμε εμείς οι ίδιοι). Αλλά όσον αφορά τη συνολική κατάσταση στην ευρωζώνη, πιστεύουμε ότι οι γερμανοί έχουν μεγαλύτερες ευθύνες κυρίως με το να μην επιτρέπουν μια πιο γενναία νομισματική χαλάρωση (την οποία κατά την άποψη μας χρειάζεται η ευρωζώνη).

 

Υπάρχει βέβαια ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα. Γιατί λοιπόν ο Σόιμπλε κολλάει τόσο πολύ με το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους και δεν επιτρέπει ένα μικρό κούρεμα, το οποίο με τη σειρά του θα φέρει μαλάκωμα, ίσως και το τέλος του ελληνικού προβλήματος (αν και σε αυτήν την περίπτωση είναι σίγουρο ότι η χώρα δε θα μεταρρυθμίζονταν ποτέ);

 

Προσωπικά δεν πιστεύουμε ότι ο Σόιμπλε έχει ακριβώς εμμονή με τη χώρα μας. Σίγουρα δε μας συμπαθεί, ειδικά μετά τα όσα δεν έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, αλλά πιστεύουμε ότι άλλος είναι ο λόγος που η Γερμανία δε θέλει κούρεμα του ελληνικού χρέους. Γιατί ξέρει ότι τότε θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, τουλάχιστον η Ιταλία (της οποίας το χρέος είναι τεράστιο) …. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι γερμανοί δε μπορούν να αποδεχθούν μια μορφής αμοιβαιοποίησης του χρέους (αν και σε αυτό λάθος κάνουν, αφού υπάρχουν άλλα εργαλεία να γίνει αυτό).

 

Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα, με μόνο σίγουρο ότι οι γερμανοί δε θέλουν μια γενική χαλάρωση προς την Ελλάδα να είναι σήμα γενικής χαλάρωσης προς ολόκληρη την ευρωζώνη.  Και στο πλαίσιο αυτό, δεν κρύβουμε την ανησυχία μας  για τις εξελίξεις στη χώρα μας…      

 
 
 

 

Γιατί δε φέρνουν τα χρήματα τους στη χώρα;

 

Με πολύ ενδιαφέρον ακούμε τους βουλευτές του Σύριζα να λένε ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει η συμφωνία και κυρίως να ειρωνεύονται τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αναρωτιόμαστε λοιπόν. Γιατί οι αρκετοί βουλευτές – υπουργεί του Σύριζα που έχουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό (αποδεδειγμένα από τα πόθεν έσχες), δε φέρνουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα;  Εφόσον δεν πιστεύουν το GREXIT και πιστεύουν στη χώρα και την πολιτική του Σύριζα τι φοβούνται; Γιατί αριστερός και καταθέσεις σε αγγλικές και ελβετικές τράπεζες δεν πάει και πολύ; Και ειδικά όταν ισχυρίζεσαι ότι η χώρα πάει καλά.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....