Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 12/03/19

 

Νέες διαφωνίες κυβέρνησης με τράπεζες και ΤτΕ…

Και επειδή μεταξύ και αστείου, σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν πρέπει να είμαστε ήρεμοι. Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τη νέα κόντρα της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες και την ΤτΕ για την πλήρη άρση των capital controls. Όπως όλοι καταλαβαίνεται. Η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις εκλογές και στην προσπάθεια να φτιάξει το κλίμα, θέλει την πλήρη άρση των capital controls, που η ίδια επέβαλε στις αρχές καλοκαιριού του 2015. Από την άλλη πλευρά, τράπεζες και ΤτΕ είναι επιφυλακτικές, συστήνοντας στην κυβέρνηση η όποια άρση (στα capital controls που αφορά συναλλαγές του εξωτερικού) να γίνει σταδιακά. Και φυσικά συμφωνούμε απόλυτα με τους τραπεζικούς κόλπους. Και επειδή ανά πάσα στιγμή είμαστε ικανοί ως χώρα να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Η όποια άρση των capital controls στις συναλλαγές με το εξωτερικό θα πρέπει με μεγάλη προσοχή και σταδιακά. Και αυτό γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να τρέχουμε και να μην φτάνουμε.

 
 
 

H Ελλάδα που αλλάζει & Το νέο

Μια άλλη είδηση που διαβάσαμε με ενδιαφέρον, είναι πως καταργείται για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια ο πολυσυζητημένος νόμος περί καταχραστών του δημοσίου ( 1608 του 50). Ένας νόμος με τον οποίο τα τελευταία χρόνια δικάστηκαν και καταδικάστηκαν  πολλοί κατηγορούμενοι ακόμα και σε ισόβια, ποινή η οποία καταργείται και δεν προβλέπεται πλέον. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, με τις νέες ρυθμίσεις όσοι καταχρώνται δημόσιο χρήμα θα τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης ως 15 χρόνια, ενώ για τα αδικήματά τους θα υπάρχει ειδική παραγραφή 20ετίας!!!!!

Και επειδή όλοι καταλαβαίνουμε τι θα γίνει. Τα 15 χρόνια θα γίνονται 1-2 χρόνια, επαναλαμβάνοντας πως θα υπάρχει και παραγραφή 20ετίας. Και νομίζουμε πως τα σχόλια είναι περιττά για αυτήν την χαλάρωση.

 
 
 

Μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες

Και μέσα 2-3 εβδομάδες έχουμε και λέμε. Η κυβέρνηση περνάει τροπολογία – χάδι, με την οποία έρχεται μεγάλη αύξηση των φαρμάκων. Αεροπλάνα από τη Βενεζουέλα πηγαινοέρχονται, εν μέσω σεναρίων για το τι μπορεί να μεταφέρουν. Η κυβέρνηση τρέχει να διορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο (με πονηρούς τρόπους, λόγω και της συμφωνίας που υπάρχει με τους δανειστές). Θεσπίζονται αρκετά πιο ευνοϊκοί όροι για τους καταχραστές του δημοσίου, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Επεισόδια και χουλιγκανισμοί συμβαίνουν παντού στην ευρύτερη Αθήνα. Ένας τραπεζίτης με στενές σχέσεις με τον Σύριζα επιτίθεται στο διοικητή της ΤτΕ, αφού πρώτα έχει πλακωθεί με έναν άλλο τραπεζίτη (της ίδιας τράπεζας) γιατί δεν αποδέχεται τα δάνεια ενός επιχειρηματία που συνδέεται με την κυβέρνηση …… Και φυσικά εναντίον του διοικητή της ΤτΕ αλλά και των πάντων, στρέφεται και ένας υπουργός της κυβέρνησης, με χυδαίες εκφράσεις, απαιτώντας μάλιστα να παραβρεθεί στο ΔΣ της Τράπεζας της Ελλάδος και ζητώντας έλεγχο επί συγκεκριμένων δανείων.  

Ποτέ σε αυτή τη χώρα δεν είχαμε ιδιαίτερα αξιόλογες κυβερνήσεις. Και για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ωστόσο τα όσα αναφέραμε παραπάνω, σίγουρα δεν είναι το καινούργιο που διαφημίζει ο Σύριζα. Για την ακρίβεια και βλέποντας και τα στελέχη στα οποία έχει βασιστεί, μιλάμε για καταστάσεις που θυμίζουνε τη δεκαετία του  80. Και το μόνο σίγουρο είναι πως το 2019 και μετά από σχεδόν 10 χρόνια κρίσης, η χώρα χρειάζεται άλλες λογικές. 

 
 
 

Λάθος της ΝΔ & Του ίδιου

Με ενδιαφέρον διαβάζουμε τα σενάρια περί καθόδου του Μπάμπη Παπαδημητρίου στην κεντρική πολιτική σκηνή με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Προσωπικά θεωρούμε πως θα είναι λάθος και του ίδιου του κ. Παπαδημητρίου (αν και πλέον όλοι σε αυτή τη χώρα ψάχνουνε την καριέρα του βουλευτή). Αλλά και της ΝΔ. Είναι λάθος δημοσιογράφοι και ειδικά κάποιοι που ταυτίζονται με την αντιπολίτευση, στο τέλος να πολιτεύονται με ένα κόμμα. Σίγουρα κάποιοι διαφωνούνε μαζί μας. Προσωπικά πάντως αυτό πιστεύουμε, ασχέτως αν σε γενικές γραμμές έχουμε θετική άποψη για τον κ. Παπαδημητρίου.  

 
 
 

Ενδιαφέρουσα ιστορία

Και σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Και για όποιον δεν την έχει διαβάσει. Την αποκάλυψη ότι το Σάββατο πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας την παρέμβασή του για να αποτραπεί η επιβολή capital controls στη χώρα, έκανε ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο American College of Greece, μετά την ομιλία της Κατερίνας Σώκου, ανταποκρίτριας της «Κ» στις ΗΠΑ, σχετικά με τον αμερικανικό ρόλο στην ελληνική κρίση χρέους, ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε σε ενημέρωση που είχε από τον τότε κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει απορρίψει την περαιτέρω αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες (κάτι πάντως που διαψεύδουν πηγές της ΕΚΤ). Σύμφωνα με την αφήγηση του κ. Πικραμμένου, «συντάξαμε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο και εκλήθη ο Αμερικανός πρέσβης Σάββατο πρωί για να την παραλάβει». Ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι ο κ. Ομπάμα είχε λάβει την επιστολή μπαίνοντας στο Air Force One για να ταξιδέψει στη σύνοδο του G20 στο Μεξικό.

Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, στην αναλυτική της παρουσίαση, η κ. Σώκου αναφέρθηκε στις ΗΠΑ ως έναν «πραγματιστικό διαμεσολαβητή» μεταξύ Ελλάδας και επίσημων πιστωτών, που έπαιξε επανειλημμένως καίριο ρόλο στην αποτροπή του Grexit. Οπως ανέφερε, οι βασικοί λόγοι για την ενεργό αμερικανική εμπλοκή μετεξελίχθηκαν, από τον φόβο της μετάδοσης της ευρωπαϊκής κρίσης την άνοιξη του 2010 ώς τις εικαζόμενες γεωπολιτικές συνέπειες ενός αποτυχημένου κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο το 2015. Ειδικά για την ταραχώδη περίοδο του καλοκαιριού του 2015, είπε, οι επαφές με τους Ευρωπαίους (και ειδικά τους Γερμανούς) ήταν συνεχείς. Αντίστοιχη ήταν η πίεση και προς την ελληνική πλευρά: η κ. Σώκου αναφέρθηκε στα συχνά τηλεφωνήματα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στις ανεπίσημες νουθεσίες του Μπιλ Κλίντον προς τον πρωθυπουργό, ενόψει τη συνόδου της 12ης Ιουλίου, να «μη φύγει από το δωμάτιο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, που επίσης συμμετείχε στο πάνελ, τόνισε πόσο καλά ενημερωμένοι ήταν οι Αμερικανοί για την κατάσταση στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2015-16. «Η αμερικανική διοίκηση ήθελε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση, λιγότερη λιτότητα, αλλά πίεζαν περισσότερο για μεταρρυθμίσεις», τόνισε, σημειώνοντας την κριτική που ασκούσε στους θεσμούς για την αλληλουχία των μέτρων. Για την περίοδο Τραμπ, επιβεβαίωσε τη γενικότερη εικόνα αποδιοργάνωσης, λέγοντας ότι ως τα μέσα του 2018 υπήρχε σημαντική υποστελέχωση στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συνομιλητές που παρακολουθούσαν την ελληνική υπόθεση. Την ασυνέχεια στο ελληνικό ζήτημα μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τραμπ επιβεβαίωσε και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ σε σύντομη παρέμβασή του, παραδεχόμενος ότι «για ένα διάστημα υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για τη στάση που θα τηρούσε η κυβέρνηση Τραμπ» απέναντι στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η εμπειρία της Lehman Brothers συνέβαλε καταλυτικά στην αρνητική στάση του τότε υπουργού Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ απέναντι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους την άνοιξη του 2010. Ωστόσο οι ΗΠΑ ήταν «σύμμαχος» στην ελληνική προσπάθεια να πειστούν οι Ευρωπαίοι να εγγυηθούν τη μη πτώχευση της Ελλάδας.

Τέλος, ο Γκίκας Χαρδούβελης, υπουργός Οικονομικών στην ύστερη φάση της κυβέρνησης Σαμαρά, εξέφρασε την άποψη ότι «το ΔΝΤ σκλήρυνε τη θέση του στις διαπραγματεύσεις (στα τέλη του 2014) γιατί δεν ήθελε να κλείσει η αξιολόγηση, έβλεπε να έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ήθελε να διευθετήσει τα πάντα με τη νέα κυβέρνηση».

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....