Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 13/09/18

 

Εκεί εντοπίζεται όλη η «μάχη» …. Διαρθρωτικό ή όχι μέτρο

Ξεκάθαρα το ζήτημα των συντάξεων θα είναι αυτό που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον κατά τους επόμενους μήνες, με κυβερνητικό στέλεχος να λέει χθες ότι όλα θα κριθούν στο Eurogroup του Νοεμβρίου. Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί. Αυτό που ξέρουμε είναι πως τα πάντα θα κριθούν στη «μάχη» αν η περικοπή των συντάξεων θα κριθεί διαρθρωτικό ή δημοσιονομικό μέτρο. Αν συμβεί το δεύτερο και οι περικοπές των συντάξεων κριθούν δημοσιονομικές, τότε πιστεύουμε το ψαλίδι θα αποφευχθεί, έστω σε ένα βαθμό. Τώρα σε περίπτωση που οι περικοπές των συντάξεων χαρακτηριστούν διαρθρωτικό μέτρο όπως ισχύει τώρα (και συνεχίζει να επιμένει το ΔΝΤ), τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο πρωθυπουργός σε δύο συνεντεύξεις του τις τελευταίες ημέρες, λέει με χαρακτηριστικό τρόπο πως πιστεύει πως θα σωθούν οι συντάξεις οι οποίες είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό μέτρο. Και φυσικά δεν κάνει αυτήν την αναφορά τυχαία.

 
 
 

Tragic

Για όσους μας παρακολουθούν πολύ καιρό, ξέρουνε ότι έχουμε χαρακτηρίσει από την αρχή της κρίσης, το συγκεκριμένο ζήτημα, τον υπ’ αριθμόν έναν κίνδυνο. Σχεδόν πριν αρχίσουνε να υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία τις επιπτώσεις της κρίσης στο ζήτημα του δημογραφικού προβλήματος.

Με ενδιαφέρον λοιπόν διαβάσαμε τα παρακάτω:

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο αριθμός των γεννήσεων έχει περιορισθεί σημαντικά, ενώ, αντιθέτως, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

«Τις τελευταίες δεκαετίες περιορίσθηκε σημαντικά ο αριθμός των γεννήσεων (γύρω στις 90.000/έτος, την τρέχουσα δεκαετία) και αυξήθηκε λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μας ο αριθμός των θανάτων (120.000/ετησίως, κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο) με αποτέλεσμα ένα αρνητικό φυσικό ισοζύγιο» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, οΒύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής, διευθυντής Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ), ΤΜΧΠΠΑ, Παν. Θεσσαλίας, στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύεται στα «Δημογραφικά Νέα».

«Η τάση αυτή δεν πρόκειται πιθανότατα να αναστραφεί μέχρι το 2050. Απλώς είναι δυνατό, εάν οι γεννήσεις σταθεροποιηθούν - και στην ευνοϊκότερη των περιπτώσεων αυξηθούν- το αρνητικό αυτό ισοζύγιο στο μέλλον να περιορισθεί».

Video: Δημογραφικό: η μεγάλη «πληγή» της Ελλάδας

Ο ίδιος κάνει λόγο για «παίγνιο» των βασικών δημογραφικών συνιστωσών στη χώρα μας (γονιμότητα, θνησιμότητα, εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση), που έχει οδηγήσει στην υπερσυγκέντρωσητου πληθυσμού μας σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τμήμα της συνολικής επιφάνειάς της (>60% του πληθυσμού είναι πλέον συγκεντρωμένο στο 6% της συνολικής επιφάνειας), στη μείωση του συνολικού πληθυσμού που πιθανότατα θα συνεχισθεί μέχρι και το 2050 (μείωση που οδηγεί προοδευτικά και στη συρρίκνωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας και, προφανώς, και σε αυτήν του οικονομικά ενεργού πληθυσμού).

Και επίσης σε μια έντονη δημογραφική γήρανση (υψηλά και αυξανόμενα συνεχώς ποσοστά πληθυσμού 65 ετών ως υψηλά % των >85 ετών «γήρανση μέσα στην γήρανση»).

Οι τάσεις αυτές δεν αναμένεται να αναστραφούν τις επόμενες δεκαετίες κατά τον κ. Κοτζαμάνη, οι ρυθμοί αύξησης του ειδικού βάρους των ηλικιωμένων δύνανται όμως -υπό όρους- να επιβραδυνθούν.

Βασικό ρόλο στη γήρανση αυτή, διευκρινίζει ο ίδιος έπαιξε κυρίως η χαμηλή γονιμότητα -κάτω από το όριο αναπαραγωγής-, καθώς οι γυναίκες που γεννήθηκαν λίγο πριν από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο έκαναν κατά μέσο όρο 2,2 παιδιά, αυτές που γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '70 1,65, ενώ οι νεότερες θα κάνουν πιθανότατα ακόμη λιγότερα (γύρω στα 1,55).

 
 
 

Μια υποψία μας

Σε αυτό το σημείο θα επανέλθουμε στα πολιτικά και θα εκφράσουμε μια υποψία την οποία έχουμε. Ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η κυβέρνηση και o Α. Τσίπρας να επιδιώξει να πετάξει το μπαλάκι της ψήφισης της ονομασίας των Σκοπίων στην επόμενη κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη. Δεν ξέρουμε αν θα του το επιτρέψουν κάποια ξένα κέντρα αποφάσεων, αφού σίγουρα θα υπάρξουν πιέσεις να κλείσει το ζήτημα.

Αλλά νιώθουμε πως θα θέλει με το καλημέρα να εκθέσει την επόμενη κυβέρνηση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Και τι σημαίνει αυτό για το χρόνο των εκλογών; Ότι αν η υποψία μας επιβεβαιωθεί. Τότε είναι αρκετά πιθανό στις αρχές του 2019 να έχουμε πρόωρες εκλογές, με την επόμενη κυβέρνηση με το που αναλαμβάνει να έχει να κλείσει το συγκεκριμένο καυτό ζήτημα. Και νομίζουμε πως όλοι καταλαβαίνουμε τι θα σημαίνει αυτό;   

 
 
 

Κορυφαίο

Απλά κορυφαίο. Αυτό είναι το σχόλιο μας για το σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή.

 
 
 

Γιατί εκνευρίστηκε ο Τσίπρας στο Στρασβούργο

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Τελικά δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση για τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) η πρώτη μεταμνημονιακή εμφάνισή του στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί, βλέπετε, δεν υπήρχε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να μοιράζει τις ερωτήσεις, όπως έκανε στη συνέντευξη που έδωσε στη Θεσσαλονίκη. Στο Ευρωκοινοβούλιο έπεσαν και σκληρές ερωτήσεις στον κ. Τσίπρα και του έκαναν και παρατηρήσεις, με αποτέλεσμα να τον νευριάσουν…

nnn

Ετσι, φανερά εκνευρισμένος, χειρονομώντας και με υψηλούς τόνους απάντησε ο κ. Τσίπρας στον ευρωβουλευτή από την Ισπανία και εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς. Ο ισπανός ευρωβουλευτής στην τοποθέτησή του μετά την πρωτολογία του έλληνα πρωθυπουργού δεν χαρίστηκε καθόλου στον κ. Τσίπρα, υπενθυμίζοντάς του ότι το 2015 οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του (με τον Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών) κόστισαν στους Ελληνες 100 δισ. ευρώ, ενώ τον κάλεσε να μην επιστρέψει στον λαϊκισμό εν όψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Είπε ακόμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο… νεποτισμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πολιτική πρακτική που εφαρμόζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

nnn

Βεβαίως ο κ. Τσίπρας όταν τον κατηγορούν για νεποτισμό εκνευρίζεται και όταν εκνευρίζεται γίνεται άλλος άνθρωπος. Δεν είναι μόνον ότι χειρονομεί και ανεβάζει τον τόνο της φωνής του (κάνοντας το ένα σαρδάμ μετά το άλλο), κάνει και ένα άλλο… παράδοξο.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....