Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 14/01/19

 

90% τους έχουνε …..

Στην βουλή αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τρίτη η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης και προσωπικά νιώθουμε πως η κυβέρνηση και ο Α. Τσίπρας έχουνε τους 151 ψήφους. Δεν ξέρουμε αν βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Π. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ (όπως είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα - πράγμα και το πιθανότερο). Ωστόσο νιώθουμε πως ο πρωθυπουργός δε θα έμπαινε σε αυτήν την διαδικασία αν δεν είχε τους 151 ψήφους (έτσι και αλλιώς και ο ίδιος ο κ. Καμμένος τα μάσαγε όσον αφορά το κομμάτι της ψήφου εμπιστοσύνης!!!!). Ή τέλος πάντων πρώτα θα πήγαινε στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και μετά θα κινούσε τις διαδικασίες (πιθανόν μετά και από αρκετές εβδομάδες). Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα φανούνε τις επόμενες ημέρες, επαναλαμβάνοντας την άποψη μας. Πως ο πρωθυπουργός έχει τους 151 ψήφους και οι εκλογές μάλλον το νωρίτερο θα γίνουνε το Μάιο.

 

Και φυσικά να διευκρινιστεί και κάτι άλλο. Ότι και 151 ψήφους να μην πάρει. Ο πρωθυπουργός με πονηρό τρόπο δήλωσε πως θα πάει σε εκλογές μόλις κλείσει μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων, κάτι το οποίο σημαίνει 2 με 4 μήνες περίπου, με το σενάριο των πολλαπλών εκλογών το Μάιο να φουντώνει ακόμη περισσότερο.  

 
 
 

Συμφωνία Πρεσπών

Τώρα όσον αφορά την ψηφοφορία για την ονομασία των Σκοπίων. Νομίζουμε πως αυτό είναι το εύκολο μέρος για την κυβέρνηση, εφόσον πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτό γιατί υπάρχουν οι ψήφοι από το Ποτάμι. Θυμίζουμε πως ο κ. Θεοδωράκης (μαζί με άλλους 2 – 3 του Ποταμιού) έχουνε ξεκαθαρίσει πως ναι μεν δε δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ωστόσο αν η κυβέρνηση έχει ψήφο εμπιστοσύνης, θα δώσουνε ψήφο στην συμφωνία των Πρεσπών. Και γίνεται αντιληπτό, πως εφόσον η κυβέρνηση πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα περάσει (πιθανόν με ακόμη περισσότερους ψήφους) και η συμφωνία για το Βόρεια Μακεδονία.  

 
 
 

Άντε πάλι τα ίδια

Βέβαια εμείς για ακόμη μια φορά θα επαναλάβουμε την προειδοποίηση μας. Ότι με να το βρίσκεται η χώρα σε μια διαρκής προεκλογική περίοδο. Παρατεταμένη εκλογική αβεβαιότητα και φαγωμάρα. Το μόνο σίγουρο είναι πως γίνεται ζημία στην οικονομία. Δε λέμε ντε και καλά τεράστια, όπως το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αλλά και μικρή ζημία να γίνεται, είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα και η ελληνική οικονομία που προσπαθεί να ανακάμψει μετά τα όσα έχουνε συμβεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το τελευταίο ρεπορτάζ, με πλήθος εκκρεμοτήτων, σχετικών με τα 16 προαπαιτούμενα του τέλους Δεκεμβρίου, βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη η κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από τη σχετική λίστα της Κομισιόν, που θυμίζει μνημονιακές εποχές. Και όλα δείχνουνε πως ελάχιστο νοιάζονται στην κυβέρνηση, αφού έχουνε με άλλα πράγματα να ασχοληθούνε.

‘Όπως έγραψε η Καθημερινή, την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, σε επιστολή που έστειλε προς την κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες του καινούργιου χρόνου, προαναγγέλλει ότι στο πλαίσιο της δεύτερης αυτής μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα ζητηθούν εξηγήσεις για τις εξαγγελθείσες παροχές, για την παράταση του ΦΠΑ στα νησιά με μεταναστευτικό πρόβλημα, καθώς και για το πιθανό κόστος των δικαστικών αποφάσεων για τις συντάξεις. Επίσης, οι θεσμοί θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον νόμο Κατσέλη, αποκλείοντας νέα παράταση, μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

Η λίστα της Κομισιόν αριθμεί συνολικά 46 εκκρεμότητες, οι οποίες αποτελούν επιμέρους υποχρεώσεις των 16 προαπαιτουμένων του τέλους Δεκεμβρίου 2018. Για μία από αυτές μάλιστα, τη διοχέτευση στους τελικούς δικαιούχους των 900 εκατ. ευρώ της δόσης του ΕSM που προορίζονταν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως το τέλος του 2018, επισημαίνεται πως αν παραμείνει μεγάλο χρηματικό ποσό αδιάθετο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs).

Πρόκειται για τα 644 εκατ. ευρώ, περίπου, της πρώτης δόσης που αποφασίστηκε να δοθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ικανοποιεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.

Για πολλοστή φορά λοιπόν το επαναλαμβάνουμε. Δε γίνεται κάθε λίγο και λογάκι οι κυβερνήσεις αυτής της χώρας να θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία αυτής της χώρας. Τα πράγματα είναι απλά. Με τέτοιες λογικές δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την κρίση, επιτυγχάνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην καλύτερη να σερνόμαστε, όπως λίγο πολύ συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

 
 
 

Απλά μαθηματικά

Και σε σχέση με τα παραπάνω το έχουμε ξανά-σχολιάσει. Είναι δυνατόν να υπάρξει προκοπή σε αυτήν την χώρα όταν:

Η κυβέρνηση αυτής της χώρας περνάει το πρώτο 6-12μηνο μέχρι να ρολάρει και να προσαρμοστεί.  

Και η εκάστοτε κυβέρνηση βάζει τη χώρα 1 με 1,5 χρόνο σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με απίστευτη φαγωμάρα.

Γίνεται έτσι δουλειά;  

Και 4 χρόνια να αντέξει μια κυβέρνηση (όπως έγινε με την κυβέρνηση Σύριζα) …. Αν χάνονται τα δύο χρόνια στις περιόδους που αναφέραμε παραπάνω …. Η χώρα απλώς δεν προχωράει.

Δεν νομίζουμε να υπάρχει χώρα του δυτικού κόσμου…. Κράτος μέλος της ευρωζώνης …. Που να βρίσκεται σε μια τέτοια διαρκή φαγωμάρα. Και για αυτό είμαστε σε κρίση εδώ και 10 χρόνια. Και για αυτό γινόμαστε νέα Αργεντινή. Και μπορεί να περάσουνε άλλα 10 χρόνια και να σερνόμαστε ως χώρα και να μιλάμε κατά καιρούς, για νέες μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις. Όπως δηλαδή συμβαίνει στην Αργεντινή, που πάλι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν νέες κοινωνικές αναταραχές για τα νέα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.  

 
 
 

Καραγκιοζιλίκια

Τώρα για τον κ. Καμμένο τι να πει κανείς; Εμείς μόνο σε ένα γεγονός θα αναφερθούμε. Στον επικοινωνιακά show που επιδόθηκε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ λίγη ώρα πριν το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό. Ο Πάνος Καμμένος πριν πάει στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα παρακολούθησε τη Θεία λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών και κοινώνησε!!! Και φυσικά έκανε ότι μπορούσε για να το γνωστοποιήσει ανεβάζοντας video και σχετικές φωτογραφίες. Παράλληλα, ο κ. Καμμένος ανάρτησε ένα βίντεο του YouTube από την έπαρση σημαίας στο φυλάκιο Γράμμου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Το καραγκιοζιλίκι με απλά λόγια σε όλο του το μεγαλείο.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....