Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 18/04/17

 

 

Οι πληροφορίες που έρχονται είναι ότι δε θα βρεθεί άκρη με το χρέος

Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στα τέλη της εβδομάδας θα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, με τις πληροφορίες για το τι θα γίνει σε αυτήν και κατ΄ επέκταση πότε θα κλείσει η συνολική διαπραγμάτευση να είναι συγκεχυμένες. Για την ακρίβεια οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι σχεδόν αποκλείεται να ληφθεί τώρα κάποια αξιόλογη απόφαση για το χρέος και αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα τι τελικά θα γίνει με την αξιολόγηση. Και αυτό αφού ως γνωστών το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χωρίς ουσιαστική ρύθμιση του χρέους, με φόβους ότι θα έχουμε νέα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις.

Κακά τα ψέματα λοιπόν, όλα τα σε σενάρια είναι ανοιχτά αν και προσωπικά πιστεύουμε ότι θα επιλεχθεί μια μέση λύση, με «γραπτές» δεσμεύσεις των δανειστών ότι εφόσον η χώρα κάνει τα επόμενα χρόνια αυτά που πρέπει να κάνει θα λαμβάνονται τμηματικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους. Με αυτήν την απόφαση όλοι θα είναι ευχαριστημένοι και φυσικά αυτή θα είναι και επίσημα η είσοδος της χώρας μας σε ένα διαρκές μνημόνιο. Όχι μόνο 4ο, αλλά και 5ο, 6ο και 7ο …..  

 
 
 

Η αγορά έχει "σκάσει"

Αν και από τη φύση μας ως λαός είναι γκρινιάρηδες και ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες (οι οποίοι από τα καλά χρόνια γκρίνιαζαν για τα χρήματα που βγάζουν), εντούτοις η κατάσταση από ανθρώπους της αγοράς περιγράφεται ως δραματική. Όπως χαρακτηριστικά σχεδόν όλοι λένε, στην αγορά δεν υπάρχει η παραμικρή ρευστότητα ή όπως λέει ο λαός: «δεν υπάρχει μαντήλι για κλάψιμο». Και όπως όλοι πιστεύουνε, αυτή είναι μια κατάσταση που τους επόμενους μήνες θα φανεί ακόμη περισσότερο στα μακροοικονομικά μεγέθη. Τώρα πάντως στο ερώτημα αν φέτος θα καταφέρει η κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο του πλεονάσματος 1,7%, προσωπικά πιστεύουμε πως ναι και μάλλον με σχετική άνεση, αν και αν συνεχίσουμε έτσι ο στόχος για το 2018 (3,5%) θα είναι δύσκολος (κυρίως λόγω της μείωσης της ρευστότητας), ασχέτως του αποτελέσματος του 2016.    

 
 
 

 

Μετά ο νότος και η χώρα ζητάει χαλάρωση των φόρων…

Τα παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, το αφιερώνουμε σε όλους εμάς που πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή η Γερμανία και ο Β. Σόιμπλε θα χαλαρώσουν την πολιτική λιτότητας (αν και οι επερχόμενες εκλογές προκαλούν μια συζήτηση επί του θέματος). Και όπως έχουμε ξαναγράψει αν η Γερμανία που ακμάζει ακολουθεί μια τόσο αυστηρή πολιτική, τι περιμένουμε από τις υπόλοιπες χώρες, ειδικά του νότου με τις γνωστές παθογένειες.

------------------------------ 

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες βιομηχανικές χώρες οι Γερμανοί καταβάλλουν υψηλότατες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) και όπως μετέδωσε η DW το 49,4% του συνολικού εργατικού κόστους (συμπεριλαμβανομένου και του μεριδίου του εργοδότη στις ασφαλιστικές εισφορές) ενός άγαμου και άτεκνου εργαζόμενου με μέσο εισόδημα, καταλήγει στα δημόσια ταμεία. Στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ το αντίστοιχο ποσοστό στην εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα είναι μεγαλύτερο μόνον στο Βέλγιο.

Υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, καλύτερα είναι η εικόνα στους έγγαμους με δύο παιδιά, καθώς πέρα από τα παιδικά επιδόματα απολαμβάνουν και ορισμένες φοροαπαλλαγές. Γι΄ αυτούς οι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές επί του μεικτού μισθού ανέρχονται σε 34%. Σε αυτή την ομάδα η Γερμανία καταλαμβάνει μεν την 9η θέση (υπάρχουν δηλαδή χώρες με ακόμη μεγαλύτερες εισφορές), εντούτοις βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που κυμαίνεται στο 26,6%.

Το 2016 η Γερμανία είχε την υψηλότερη ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση ανάμεσα στις 35 χώρες μέλη. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό οφείλεται κυρίως στις συγκριτικά υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες μοιράζονται στη Γερμανία εργαζόμενοι και εργοδότες.

Σύμφωνα με τον Ρόλαντ Ντερν, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών RWI, οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις ισχύουν ήδη για ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης;

Ο Σύνδεσμος των Φορολογούμενων ζητά να καταργηθεί άμεσα ο φόρος αλληλεγγύης αλλά και να υπάρξει μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος. Ο σύνδεσμος προτείνει να ισχύει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ ετησίως.

«Η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται πολύ γρήγορα και ο ανώτατος συντελεστής ισχύει από πολύ νωρίς», παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

«Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε ο παράγοντας εργασία να μην γίνει πολύ ακριβός στη Γερμανία», είπε ο υπουργός σε χθεσινή του συνέντευξη στη Bild, προσθέτοντας ότι «αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι όσοι έχουν αναλάβει ή θέλουν να αναλάβουν πολιτικές ευθύνες».

Ο πρόεδρος των γερμανών εργοδοτών Ίνγκο Κρέμερ τάχθηκε υπέρ «θαρραλέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», προκειμένου να περιοριστούν οι εισφορές κάτω από το 40%. «Μια περαιτέρω αύξηση θα έθετε σε κίνδυνο την απασχόληση και την ανάπτυξη», εκτίμησε ο ίδιος.

 
 
 

Γκρίνια στη ΝΔ

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» .. Παρά το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε μια κίνηση που δεν το συνηθίζει, δηλαδή να σηκωθεί από τη θέση του στη Βουλή και να χαιρετήσει έναν-έναν τους βουλευτές και να τους ευχηθεί «Καλό Πάσχα», και κυρίως να ενδιαφερθεί για τον καθένα χωριστά «πώς θα περάσει τις γιορτές», η ατμόσφαιρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ταίριαζε με την ατμόσφαιρα της Μεγαλοβδομάδας: θλίψη, κατήφεια, περισυλλογή. Και τούτο γιατί, όπως μου είπαν αρκετοί βουλευτές, στη συζήτηση η ΝΔ αναγκάστηκε να παίξει ρόλο αμυντικό, ωσάν να ήταν... ένοχη. Ορισμένοι μάλιστα αναγνώρισαν ότι ο Αλ. Τσίπρας ήταν πολύ καλός, παρά τα ψέματα και τις «ανοησίες που έλεγε», αλλά, όπως σημείωναν, «αυτά μένουν στον κόσμο». Η γκρίνια των βουλευτών έπεσε και πάνω στον Αδωνι Γεωργιάδη. Τους έχουν κουράσει, βλέπετε, όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις που έχει με τον Παύλο Πολάκη και τον Ανδρέα Ξανθό. Τους έχει κουράσει να τον βλέπουν συνέχεια στη Βουλή με τον δικηγόρο του Αθ. Πλεύρη και να αναλύουν συμβάσεις και αποφάσεις, ωσάν να είναι κατηγορούμενοι σε δικαστήριο. Τους γαλάζιους βουλευτές έχει, τέλος, κουράσει η έλλειψη στρατηγικής στην επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος, αφού ο κάθε επικοινωνιολόγος (είτε κοινοβουλευτικός είτε μη) που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος και γενικά το κόμμα, «σηκώνει δικό του μπαϊράκι». Εχουν δημιουργήσει ομαδούλες μέσα στην παράταξη και δεν ανταλλάσσουν ούτε «καλημέρα» μεταξύ τους.

 
 
 

 

Η σήραγγα «Κώστας Σημίτης»

 

Τα παρακάτω έγραψαν τα παραπολιτικά του Έθνους … Η νέα σήραγγα «Ανδρέας Παπανδρέου» στην ενική οδό Αθηνών - Πατρών εξακολουθεί να αποτελεί αιτία σύγκρουσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

 

Προχθές το βράδυ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, ο Χρήστος Σπίρτζης βρέθηκε σε ένα πηγαδάκι με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Από πίσω στεκόταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και τότε ο υπουργός Υποδομών δεν άργησε να ρίξει το δόλωμα για να πειράξει τον πρώην υπουργό Ενέργειας.

 

«Γιάννη, την επόμενη σήραγγα θα την ονομάσουμε Κώστα Σημίτη» είπε, με τον Γ. Μανιάτη να βάζει τα γέλια. Στην παρέα προστέθηκε και ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος, προς έκπληξη όλων, υποστήριξε την κυβερνητική ονοματοδοσία της σήραγγας «Ανδρέας Παπανδρέου», αφού φέρεται να είπε απευθυνόμενος προς τον Χρ. Σπίρτζη: «Χρήστο, καλά κάνατε! Αυτά να τα βλέπουμε εμείς, Γιάννη (σ.σ.: Μανιάτη), που δεν ασχολούμαστε με την πολιτική μας κληρονομιά και την αφήνουμε σε άλλους».

 

Ο Γ. Μανιάτης τότε σοβάρεψε, λέγοντας στο ιστορικό στέλεχος του κινήματος πως δεν είναι έτσι τα πράγματα και ότι η Χαριλάου Τρικούπη τιμά τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου.

 

Βλέπετε, ο Δ. Κρεμαστινός υπήρξε στενός φίλος και γιατρός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα να επιθυμεί περισσότερα...

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....