Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 18/04/18

Τελευταίο ρεπορτάζ

Θα ξεκινήσουμε με το τελευταίο ρεπορτάζ και δε θα αναφερθούμε στις νέες μειωμένες προβλέψεις του ΔΝΤ (μόνο έκπληξη δε μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό), αλλά στο ζήτημα του αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο φαίνεται να αντιμετωπίζεται από τους δανειστές με τεράστιο σκεπτικισμό. Ένα ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να μας κάνει ζημία στις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, οι δανειστές απαιτούν πιο αναλυτική περιγραφή των δράσεων και μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες και τα ρεπορτάζ, αυτό που ζητάνε οι δανειστές είναι να δούνε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Κυρίως απαιτούνται δράσεις στο κομμάτι της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα και τις αποκρατικοποιήσεις.

Όπως γράφονταν χθες σε σχετικά ρεπορτάζ, οι δανειστές θεωρούν ότι το ελληνικό σχέδιο έχει έντονη ιδεολογική σφραγίδα με εκτεταμένες αναφορές στην ανάγκη κινητοποίησης συνεταιριστικών και κοινωνικών τομέων της οικονομίας, στη ενίσχυση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών και τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά και την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα φέρεται να απέχει πολύ από το κείμενο δεσμεύσεων που είχαν στο μυαλό τους οι δανειστές όταν ζητούσαν από την Αθήνα ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα έχει την ελληνική σφραγίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι δανειστές ζητάνε κατά πληροφορίες πολλαπλάσια εξειδίκευση στο δισέλιδο παράρτημα δράσεων το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο όπου για παράδειγμα τίθενται στόχοι εκσυγχρονισμού του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο, κωδικοποίησης της νομοθεσίας, συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής. Οι δράσεις αυτές εκτείνονται έως και το 2020, «δεσμεύοντας» και την επόμενη κυβέρνηση ακόμα και εάν οι εκλογές διεξαχθούν το 2019.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας οι δανειστές θα αποστείλουν δέσμη παρατηρήσεων επί του κειμένου ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες κατά την παρουσίασή του στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια, να υπάρξει θετική αποτίμηση από τους υπουργούς Οικονομικών.

 
 
 

Είναι αστείο

Πάντως πραγματικά είμαστε μια απίστευτη χώρα. Μια χαζή χώρα και ας ακούγεται αυτό σκληρό.

Έχουμε περάσει όλα αυτά που έχουμε περάσει, με τη χώρα να έχει γίνει παγκοσμίως παράδειγμα προς αποφυγή. Θέλουμε οι δανειστές να μας βοηθήσουνε στο ζήτημα του χρέους. Μας ζητάνε να τους στείλουμε το σχέδιο μας. Και τους στέλνουμε, όπως όλα δείχνουν, μια γενικόλογη αηδία με αναφορές σε αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων.

Επίσης και εν έτη 2018 υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές σε συνεταιρισμούς, κοινωνικές δράσεις και άλλα τέτοια. Και εδώ ταιριάζουν οι δύο ατάκες που κατά καιρούς γράφουμε.

«Δε σωζόμαστε»

&

«Απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας».

ΥΓ: Αλλά τώρα θα μας πείτε. Μιλάμε για τη χώρα που σε δημοσκόπηση υπήρχε ένα 4% που απαντούσε πως πίστευε τον Α. Σώρρα, κάποιοι προσφάτως περίμεναν τον Τσάκα να φέρει επενδυτές στον ΠΑΟ και φυσικά ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού αποθέωνε τον κ. Βαρουφάκη.

 
 
 

Σημαντική εξέλιξη

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά τώρα και επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να κρατήσει χαμηλούς τόνους (δεν έχει το παραμικρό να κερδίσει από την όλη ένταση), θα λέγαμε πως χθες υπήρξε μια σχετικά σημαντική εξέλιξη. Μια εξέλιξη την οποία δε θα πρέπει να παραβλέπει κανείς. Πως σε μια αιφνίδια κίνηση (αν μπορεί να το πει κανείς αυτό), ο επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP – εταίρος του Ερντογάν), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη γείτονα, στις 26 Αυγούστου.

Και με τις πιθανότητες τους επόμενους μήνες οι τούρκοι να έχουνε πρόωρες εκλογές και με την τουρκική οικονομία να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, θα λέγαμε πως πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακολουθούμε τη λογική του τούρκων, με άσκοπές εντάσεις, οι οποίες ανάμεσα σε άλλα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ατύχημα, βάζοντας σε περιπέτειες και τον ελληνικό τουρισμό.   

 
 
 

Ναι για αυτό από την πρώτη στιγμή….;

Και με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε τις τελευταίες 2 εβδομάδες, 3 φορές τον κ. Σόιμπλε να δηλώνει πως «ελπίζει ακόμα» ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ. Αυτά λέει τώρα ο κ. Σόιμπλε. Εμείς όμως να θυμίσουμε ότι σχεδόν από την πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος πριν από περίπου 2 χρόνια, η Γερμανία όχι μόνο δεν έκανε καμία προσπάθεια αναστροφής του BREXIT, αλλά ουσιαστικά έσπρωξε τη Βρετανία στην έξοδο, με επιθετικές δηλώσεις, τόσο από την Α. Μέρκελ και κυρίως από τον Β. Σόιμπλε.

Είχαμε αναφερθεί και στο παρελθόν στο ζήτημα. Και είχαμε γράψει, πως αν η Γερμανία δεν είχε αυτή τη στάση (σχεδόν έδειχνε πως το ήθελε), το BREXIT θα μπορούσε να αναστραφεί. Υπάρχει ακόμη χρόνος να συμβεί αυτό. Ωστόσο χάθηκε πολύτιμος χρόνος κατά τους πρώτους μήνες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

 
 
 

Χωρίς τον Καμμένο ο Τσίπρας στο Καστελόριζο

Άμα τη εμφανίσει του Αλέξη Τσίπρα στο ακριτικό Καστελόριζο με τη συνοδεία του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του αρχήγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, όλοι αναζήτησαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να είναι παρών σε επισκέψεις επικοινωνιακής φύσεως όπως αυτή στο Καστελόριζο.

Και όπως σχολιάζεται στα Παραπολιτικά, ο σκοπός της ήταν άλλωστε εκτός από τα εγκαίνια της Μονάδας Αφαλάτωσης του νησιού και η ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι θα κηρύξει από εκεί την τελετή λήξης του Μνημονίου. Μάταιες όμως όλες οι αναζητήσεις για τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο ο οποίος από την ώρα που ξέσπασε το ζήτημα γύρω από τη σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος αγνοείται. Δεν είναι λίγοι δε όσοι τονίζουν ότι το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα το τελευταίο διάστημα. 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....