Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 20/06/17

 

Τσίπρας - Τσακαλώτος

 

Θα ξεκινήσουμε με τα παραπολιτικά και τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητα για αντικατάσταση από τον Α. Τσίπρα του υπουργού οικονομικών, κ. Τσακαλώτου. Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να «θυσιάσει», όπως λένε χαρακτηριστικά, τον υπουργό οικονομικών. Τώρα ποιά είναι η άποψη μας; Ότι δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Και αυτό για δύο λόγους. Γιατί αφενός ο Τσακαλώτος απολαμβάνει την εμπιστοσύνης των δανειστών και δε νομίζουμε ότι ο Τσίπρας θα ήθελε σε αυτή τη φάση εντάσεις. Δεύτερον, ότι ηγείται της γνωστής «ομάδας των 53», με ότι αυτό σημαίνει. Και να προσθέσουμε και κάτι άλλο. Ότι τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε εμείς, οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν είναι άριστη, αλλά ούτε κακή και σίγουρα καλύτερη από αυτήν που περιγράφουν διάφορα δημοσιεύματα.  

 
 
 

 

Πότε θα συμβεί αυτό;  

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω θα ρισκάρουμε και μια πρόβλεψη. Ότι ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να αντικατασταθεί όταν θα πλησιάζει η ώρα των πρόωρων εκλογών. Και φυσικά αυτό για ευνόητους λόγους.

 

Και προσωπικά συνεχίζουμε πιστεύουμε ότι αυτό δε θα συμβεί πριν το β΄ εξάμηνο του 2018 και επομένως θεωρούμε πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα. Και ανάμεσα σε άλλα, το λέμε αυτό γιατί παράλληλα με την αντικατάσταση Τσακαλώτου κυκλοφορούν σενάρια για ανασχηματισμό κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο επίσης βλέπουμε δύσκολο, τουλάχιστον με τα όσα γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια.  

 
 
 

 

Δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα

 

Τώρα θέλουμε να κάνουμε και ένα άλλο σχόλιο. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διαβάζουμε διάφορα report ξένων επενδυτών οι οποίοι μιλάμε για τον πολιτικό κίνδυνο που υπάρχει στην Ελλάδα.  Προσωπικά δεν πιστεύουμε ότι ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος. Σίγουρα πρόωρες εκλογές θα δημιουργούσαν κάποια αναστάτωση, αλλά σε καμία περίπτωση οι κίνδυνοι δεν είναι τόσο μεγάλοι. Και αυτό γιατί όπως εδώ και μήνες έχουμε γράψει, δεν υπάρχει πλέον το αντιμνημονιακό μέτωπο και είναι σχεδόν δεδομένο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μνημονιακή. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικά χρόνια όλοι φοβόντουσαν και τελικά δικαιώθηκαν για την κυβέρνηση Σύριζα που ήταν φανερό ότι πλησίαζε στην εξουσία. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, με το περίπου 80-85% της βουλής να είναι υπέρ των μνημονίων.

 

Σίγουρα υπάρχει ένας κίνδυνος ακυβερνησίας, εφόσον υπάρξουν δυσκολίες να σχηματιστεί κυβέρνηση, εντούτοις και μόνο ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η επόμενη κυβέρνηση να είναι καλύτερη και πιο φιλική στις επενδύσεις (όπως αρκετοί ξένοι επενδυτές πιστεύουν για μια πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ) θα λέγαμε ότι περιορίζεται σημαντικά αυτό που ονομάζεται πολιτικός κίνδυνος της χώρας.  

 
 
 


 

«Φρίκη»

 

Από το σύνολο των 1.124.000 ανέργων, οι 807.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι, (χωρίς δουλειά για πάνω από έναν χρόνο), από τους οποίους οι 300.000 περίπου είναι άνω των 45 ετών και οι 170.000 περίπου είναι μεταξύ 20 και 29 ετών.

 

Ειλικρινά αναρωτιόμαστε τι μπορεί να πει κανείς για τα παραπάνω στατιστικά ….. Απλώς φρίκη … Και κακά τα ψέματα. Αν ο αριθμός των ανέργων δε μειωθεί στους 750.000 με 800.000, πολύ δύσκολα μπορεί να ελπίζουμε για καλύτερες ημέρες στη χώρα και την ελληνική οικονομία. Και να μην παραβλέπουμε κάτι πολύ σημαντικό. Ότι με τέτοια ποσοστά ανεργίας, συμπεριλαμβανομένου και του μεγάλου αριθμού ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει, επιδεινώνεται συνεχώς το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.  Και μπορεί αυτό να μη φαίνεται τόσο πολύ τώρα, αλλά αναρωτιόμαστε πόσο πολύ μπορεί να ελπίζει κανείς για την ουσιαστική μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όταν σε μερικά χρόνια θα είμαστε μια χώρα γερόντων.

 
 
 

 

Τα είπε όλα ο αμερικανός πρεσβευτής

 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …  Οταν υπάρχουν ερμητικά κλειστές πόρτες, όταν απαγορεύονται αυστηρά οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι, όταν οι προσκλήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο (με μέσο θα έλεγα) και όταν στο ακροατήριο δεν υπάρχουν πολιτικοί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), τότε η γλώσσα του ομιλητή λύνεται αυτομάτως. Πολύ περισσότερο εάν ο ομιλητής είναι ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ...


nnn


Αν εξαιρέσει κανείς τους Πέτρο Μολυβιάτη, Αχιλλέα Καραμανλή και Κωστή Καραμανλή, κανένας άλλος έλληνας πολιτικός δεν παρέστη σε ένα ακροατήριο που περιελάμβανε αμερικανούς επιχειρηματίες, εφοπλιστές, εκδότες τουρκικών εφημερίδων, ανάμεσά τους και της πλουσιότερης οικογένειας της Τουρκίας, ιδιοκτήτριας της εφημερίδας «Xουριέτ» και της αεροπορικής εταιρείας «Πήγασος». Και όλα αυτά συνέβησαν στο Ιδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και με προσκλήσεις που απέστειλε αυστηρά το Πανεπιστήμιο Tαφτς της Μασαχουσέτης.


nnn


Πρώτα από όλα, ο κ. Πάιατ, που ήταν και ο κύριος ομιλητής, ξεκαθάρισε ότι η δουλειά του είναι πρεσβευτής και ότι στόχος του είναι η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη βάση της Σούδας, χαρακτηρίζοντάς τη ως βάση με στρατηγική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει την επέκταση της συμφωνίας και είναι πρόθυμη να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να επέλθει συμφωνία, αλλά, όπως είπε, επαφίεται στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Σε μια πολύ προσεκτική του διατύπωση αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι και με τους δύο έχει καλή συνεργασία, ωστόσο θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κινήσει το χέρι της, όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε να προχωρήσει η συνεργασία αυτή...


nnn


Προφανώς για να μην παρεξηγηθεί για τις πολιτικές του προτιμήσεις, όταν αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει με τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο, έσπευσε αμέσως να διευκρινίσει ότι ο ρόλος του εδώ στην Ελλάδα δεν είναι να βοηθήσει το ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά να βοηθήσει τη χώρα. Σε συνέχεια έκανε μια αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις λέγοντας ότι παλιά δεν ήταν έτσι, πλην όμως τώρα βελτιώθηκαν και σε αυτό συνέβαλαν και οι επισκέψεις δύο πρώην προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα.


nnn


Οι ερωτήσεις από τους έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές προς τον αμερικανό πρεσβευτή έπεφταν σαν βροχή, κυρίως όσον αφορά τις μελλοντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και την πολιτική κατάσταση. Υπήρξε ακόμη γκρίνια των επιχειρηματιών για την υπερφορολόγηση με τη σημείωση ότι με τόσο υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις «ποιος θα έρθει να επενδύσει εδώ στη χώρα μας;». Ο αμερικανός πρεσβευτής άδραξε την ευκαιρία και ανακοίνωσε ότι η επένδυση που κάνει ο  ελληνοαμερικανός επενδυτής Τζον Κάλαμος, ύψους ενός δισ. ευρώ στην Εθνική Ασφαλιστική, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έχει ήδη κλείσει. Και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνταξιδέψει με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχει σε ένα αμερικανικό επενδυτικό φόρουμ. Οι Τούρκοι ρωτούσαν για τον Ερντογάν, πλην όμως ο αμερικανός πρεσβευτής δεν ξεπέρασε ούτε κεραία από την επίσημη αμερικανική πολιτική επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.


nnn


Τα πιο σημαντικά όμως είναι ότι ο αμερικανός πρέσβης μίλησε πολύ ανοικτά στο επίσης κλειστό δείπνο που παρέθεσε στο σπίτι του, στην Εκάλη, ο πρώην τραπεζίτης Τάκης Αράπογλου, πρώην πρόεδρος του ομίλου «Τιτάν» και απερχόμενος πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Πανεπιστήμιου Ταφτς, αλλά η συζήτηση ήταν τόσο ιδιωτική, που για λόγους δεοντολογίας κωλύομαι να σας αποκαλύψω.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....