Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 28/09/18

 

Περισσότερες πιθανότητες ….

Με αφορμή και τις τελευταίες δηλώσεις του Ε. Τσακαλώτου και επίσημα πλέον ανοίγει ζήτημα όχι μόνο της αναστολής των μειώσεων στις συντάξεις αλλά και αφορολόγητου. Μάλιστα η υποψία μας είναι ότι η κυβέρνηση αρχίζει να βάζει θέματα και για επικοινωνιακούς λόγους (στα πλαίσια μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου), αλλά και στη λογική «ότι καλύτερο πάρουμε». Και προσωπικά πιστεύουμε πως τα πράγματα με το αφορολόγητο είναι αρκετά πιο εύκολα. Όχι μόνο γιατί το συγκεκριμένο μέτρο είναι να ισχύσει από τις αρχές του 2020. Αλλά και γιατί το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται αμιγώς δημοσιονομικό. Σε αντίθεση με τις συντάξεις που θεωρείται διαρθρωτικό, τουλάχιστον από το ΔΝΤ (αλλά και τη Γερμανία). Και αν και είναι σχεδόν βέβαιο πως το 2020 κυβέρνηση δε θα είναι ο Σύριζα. Ωστόσο αυτή η τεράστια διαφορά και ο δημοσιονομικός χώρος που αποδεδειγμένα υπάρχει, αφήνει αρκετά μεγαλύτερα περιθώρια για το αφορολόγητο, παρά τις συντάξεις.  

 
 
 

Μικρά κόμματα

Με αφορμή και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και για τα πιθανά ποσοστά των μικρών κομμάτων, στις επόμενες εκλογές όταν τέλος πάντων συμβούν αυτές. Προσωπικά θα ρισκάρουμε να προβλέψουμε πως κανένα από τα «γνωστά» μικρά κόμματα δε θα μπουν στην βουλή. Και αναφερόμαστε στους ΑΝ.ΕΛ, το Ποτάμι αλλά και την Ένωση Κεντρώων (αν και αυτή θα το παλέψει περισσότερο), ειδικά μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Προσωπικά και αν και δεν το έχουμε ψηφίσει ποτέ. Για το μόνο που θα στεναχωρηθούμε είναι το Ποτάμι. Ένα Ποτάμι το οποίο ξεκίνησε με σωστές σε γενικές γραμμές απόψεις (όσον αφορά το κομμάτι του τρόπου λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας και του δημοσίου), αλλά δυστυχώς στην πορεία χάθηκε. Χάθηκε εν μέσω και της γνωστής ελληνικής μιζέριας και φαγωμάρας μέσα στο κόμμα, αλλά και μεγάλων λαθών από τον κ. Θεοδωράκη.  

 
 
 

Για να καταλάβει κανείς τη σημασία

Ενόψει και του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, θα αναφερθούμε σε κάτι το οποίο έχει σχολιαστεί πάρα πολύ. Στην ένταση με την οποία  οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δημοψήφισμα των Σκοπίων, στη σκιά και των σεναρίων για εμπλοκή της Ρωσίας σε όλο το ζήτημα (γνωστή και η ένταση που υπήρξε μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας κατά τους προηγούμενους μήνες). Για να καταλάβει λοιπόν κανείς τη σημασία που έχει η ευρύτερη περιοχή και γιατί οι ΗΠΑ θέλουνε με κάθε τρόπο τα Σκόπια να μπούνε στο ΝΑΤΟ, αξίζει να αναφέρουμε πως στα σύνορα Σκοπίων – Κοσόβου είναι εγκατεστημένη η μεγαλύτερη παγκοσμίως αμερικανική βάση, που ονομάζεται Στρατόπεδο Μπόντστιλ «Camp Bondsteel».

Είναι χαρακτηριστικό πως μιλάμε για μια περιοχή μόλις 160χλμ από τα σύνορα μας. Και μόνο τυχαίο δεν είναι πως αυτή θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες βάσης παγκοσμίως. Η βάση αυτή έχει έκταση 4.000 περίπου στρεμμάτων, 300 περίπου κτίρια (μεταξύ των οποίων το καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο όλης της Ευρώπης), 25 χλμ. οδικού δικτύου στο εσωτερικό της, άνω των 10.000 ατόμων στρατιωτικό προσωπικό, πολύ μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και ελικοπτέρων (πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία) και τον πιο βαρύ πολεμικό εξοπλισμό που υπάρχει στην Ευρώπη.

Νομίζουμε να λύθηκε σε μερικούς η απορία γιατί οι ΗΠΑ καίγονται τόσο πολύ για να κλείσει οριστικά το ζήτημα της ονομασίας και τα Σκόπια να μπουν οριστικά στο ΝΑΤΟ, σε μια περιοχή που πάντα τη δική της μεγάλη σημασία.  

 
 
 

Αυτό θα έπρεπε να το είχε κάνει (και μάλιστα από την πρώτη στιγμή) η Γερμανία…

Σε μια είδηση η οποία πέρασε χθες στα ψιλά, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε πως θα καλωσορίσει την Βρετανία πίσω αν οι ψηφοφόροι της θα αποφασίσουν σε δεύτερο δημοψήφισμα να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Σίγουρα", απάντησε ο Macron, όταν του ζητήθηκε απάντηση στο θέμα, σε συνέντευξη στο Bloomberg στη Σύνοδο Κορυφής για την αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη, στη Νέα Υόρκη.

Και όπως γράψαμε στην αρχή, η αναφορά του Macron σε δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία πέρασε στα ψιλά. Και μπορεί να μη σημαίνει τίποτα. Μπορεί όπως τελικά να αποδειχθεί πως σημαίνει και πολλά, με γνωστή την άποψη μας πως στο τέλος κάτι θα γίνει και το Brexit θα ανασταλεί.

Θα πούμε όμως και κάτι άλλο. Ότι αυτό που είπε ο Macron θα έπρεπε να το είχε πει η Γερμανία από την πρώτη στιγμή, προσπαθώντας να αναβάλει το BREXIT. Ωστόσο θυμίζουμε πως από την πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος. Η Μέρκελ και ο τότε ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε μόνο αυτό δεν έκαναν, επιτιθέμενοι στη Βρετανία και ζητώντας της να αποχωρήσει άμεσα από την Ε.Ε. Και όπως είχανε πει  οι ίδιοι οι βρετανοί, αυτή η στάση της Γερμανίας ήταν κάτι το οποίο έβαζε φρένο στις όποιες σκέψεις για την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

 
 
 

Οταν ο Καμμένος πάει στο Μαξίμου

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … Οσοι γνωρίζουν από παλιά, αλλά και πρόσφατα, τον Πάνο Καμμένο (στη φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό), λένε ότι δεν θέλει και πολύ να εκνευριστεί. Και αυτά που τον εκνευρίζουν είναι πολλά. Από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξει διάθεση και ο εκνευρισμός του μπορεί να εξελιχθεί σε… μήνυση ή αγωγή ή ακόμη και σε απειλές για μηνύσεις. Το κάνει συχνά, τόσο που η ΝΔ (διά του τομεάρχη Δικαιοσύνης) έκανε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να μάθει πόσες… μηνύσεις και αγωγές έχει κάνει έως τώρα ο Πάνος Καμμένος και σε ποιους (και για ποιον λόγο), πλην όμως ουσιαστική απάντηση δεν έλαβε: «Πρόκειται για θέμα της Δικαιοσύνης» απάντησαν αρμοδίως.

■■■

Κι αν ο Πάνος Καμμένος εκνευριστεί με αντιπάλους του ή με δημοσιογράφους που αυτά που γράφουν δεν του αρέσουν, ξέρουμε πώς ενεργεί. Αν όμως εκνευριστεί με κάποιον από τη συγκυβέρνηση; Σε αυτή την περίπτωση πηγαίνει κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου για διατύπωση παραπόνων και για μια συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Οπως μου είπε άνθρωπος από το Μαξίμου (δεν πρόκειται να δώσω περισσότερα στοιχεία για εκείνον για να μη βρει τον μπελά του), ο κ. Καμμένος μπορεί να έρχεται εκνευρισμένος στο Μαξίμου, αλλά πάντοτε φεύγει χαμογελαστός: «Εχουν μια παράξενη χημεία φιλίας με τον Τσίπρα» μου είπε. Κάτι παρόμοιο συνέβη την περασμένη εβδομάδα όταν βγήκαν δημοσκοπήσεις σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες («Documento» και «Εφημερίδα των Συντακτών») που εμφάνιζαν τους ΑΝΕΛ κάπως… εξαερωμένους. Ούτε ένα τοις εκατό δεν έπαιρναν. Ε, λοιπόν, αυτά εκνευρίζουν τον υπουργό Πάνο, για όσους δεν τον ξέρουν.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....