Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 29/06/18

 

 

Σενάρια για συντάξεις & Οι δύο ερμηνείες

Όπως όλοι καταλάβαμε και από την τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg και γενικά τις «πονηρές» δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, η κυβέρνηση αρχίζει να στήνει ένα νέο πολιτικό αφήγημα (επικοινωνιακό παιχνίδι – όπως θέλει το λέει ο κάθε ένας) πως οι μειώσεις στις συντάξεις θα αποφευχθούν. Ναι μεν όλοι υπόσχονται πως οι δεσμεύσεις της χώρας θα τηρηθούν. Ωστόσο την ίδια ώρα καλλιεργείται το κλίμα πως λόγω της καλής πορείας των δημοσιονομικών της χώρας, οι μειώσεις θα αποφευχθούν.

Τώρα τι μπορεί να πει κανείς; Δύο σκέψεις κάνουμε ….. Ή ο πρωθυπουργός αρχίζει να τάζει υποσχέσεις για τις συντάξεις, στο δρόμο για τις εκλογές ….. Θέλοντας να υπονοήσει αργότερα πως με Σύριζα οι μειώσεις θα αποφεύγονταν, ενώ η ΝΔ τις πήρε.

Ή πράγματι, αν και για αυτό κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις (έχουμε αναφερθεί σε πρόσφατα σχόλια μας) η κυβέρνηση έχει βρει μια φόρμουλα να είναι σχετικά μικρές οι τελικές μειώσεις στις συντάξεις (σίγουρα χαμηλότερες από το 18% που ακούγεται), πάντα σε συνεννόηση με τους δανειστές. Και ανάμεσα σε άλλα, να επαναλάβουμε πως από το ζήτημα αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πότε θα πάμε σε εκλογές.

 
 
 

Μυστικές δημοσκοπήσεις

Τώρα και εν μέσω όλης αυτής της συζήτησης για τον πιθανό χρόνο των εκλογών, εμείς να σας πληροφορήσουμε πως στο Σύριζα υπάρχει εντολή για εντατικοποίηση των μυστικών δημοσκοπήσεων. Δε λέμε ότι ντε και καλά αυτό σημαίνει πως πάμε για εκλογές. Σε γενικές γραμμές συνεχίζουμε να πιστεύουμε το ίδιο. Ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, με πιθανότητες το φθινόπωρο να έχουμε εκλογές. Ωστόσο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τις αποφύγει.

 
 
 

Οικονομία

Τώρα στο τελευταίο ρεπορτάζ και εν μέσω της συζήτησης που αναφέραμε παραπάνω για το ζήτημα των μειώσεων στις συντάξεις, ενδιαφέρουσα είναι η είδηση πως στην αναθεώρηση των στόχων εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού αναμένεται να προχωρήσει τον Ιούλιο το ΥΠΟΙΚ. Σημειώνεται πως μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα συγκρίνονται από τον Ιούλιο και μετά με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου και όχι με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε πέρυσι τον Νοέμβριο. 

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η Ναυτεμπορική, δεδομένου ότι το μεσοπρόθεσμο κατεβάζει τον πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα -ανεβάζοντας την εκτίμηση για τις δαπάνες και κατεβάζοντας την πρόβλεψη για τα φορολογικά έσοδα- από τον επόμενο μήνα αναμένεται να αποτυπωθεί σημαντική υπέρβαση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού έναντι των στόχων. Αυτό, εφόσον διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες -οι οποίοι κρίνονται ως εξαιρετικά κρίσιμοι δεδομένου ότι θα αρχίσουν να βεβαιώνονται οι μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς-, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εμφανίσει υπερ-πλεόνασμα και κατά τη διάρκεια του 2018. Αυτό το επιπρόσθετο πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί να διανεμηθεί με όποιον τρόπο θέλει η κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί πως στο 5μηνο η σύγκριση των επιδόσεων εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού έδειξε υπέρβαση της τάξεως των 198 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα καθώς εισπράχθηκαν 16,148 δισ. ευρώ έναντι στόχου 15,95 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου. Από τον Ιούνιο ο «πήχης» θα κατέβει αισθητά οπότε, αν διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός συλλογής των φορολογικών εσόδων, το ποσό της υπέρβασης θα διογκωθεί.

 
 
 

Ο γνωστός «αέρας κοπανιστός»

Και με φόντο τη χθεσινή «επέτειο» των 3 ετών από τα θρυλικά capital controls, με ενδιαφέρον ακούσαμε τον πρωτεργάτη των κεφαλαιακών περιορισμών κ. Βαρουφάκη να παρουσιάζει το μανιφέστο του κόμματος του. Όπως είπε ο κ. Γιάνης (με ένα Ν αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε) ... "το ΜέΡΑ25 πρεσβεύει το ελληνικό πατριωτικό μέτωπο των υπεύθυνα ανυπάκουων ευρωπαϊστών, «επειδή οι πολίτες κουράστηκαν στην ατελείωτη νύχτα των Μνημονίων που όλο τελειώνουν μονιμοποιούμενα».

Τι δηλαδή αντιπροσωπεύει το ΜεΡΑ25 με πιο απλά λόγια από αυτά του κ. Βαρουφάκη; Τον γνωστό αέρα κοπανιστό που τάζουν οι λαϊκιστές …… Γιατί ναι μεν έχουνε γίνει πολλά λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα και γενικά στην Ευρώπη, με μια ακραία λιτότητα (ευθύνη της Γερμανίας) και μια σειρά άλλων λαθών. Ωστόσο πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι καλή η κριτική, αλλά πρέπει να πέσουν στο τραπέζι, ουσιαστικές – ρεαλιστικές προτάσεις. Γιατί δε λύνονται τα προβλήματα με το λαϊκισμό και με το να χαϊδεύουμε αυτιά. Με το λαϊκισμό το μόνο που καταφέρνει κανείς είναι να καταστρέψει την πραγματική οικονομία (όπως τα capital controls του κ. Βαρουφάκη). Και ποιός την πληρώνει στο τέλος; Ο λαός ο οποίος παρασυρμένος από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια ψηφίζει και φέρνει στην εξουσία τους εκάστοτε λαϊκιστές. Αυτό έγινε στη χώρα μας, αυτό γίνεται στη Βρετανία με το BREXIT, στις ΗΠΑ με τον Trump και το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με την Ιταλία.  

Ειδικά όσον αφορά τον κ. Βαρουφάκη, ποτέ από το 2000 όταν και ξεκίνησε η κρίση δεν έχουμε δει το παραμικρό άρθρο – σχόλιο του στο οποίο αναφέρεται στα κακώς κείμενα της χώρας. Σχεδόν πάντα η λογική ήταν ότι φταίνε οι κακοί ευρωπαίοι.

 
 
 

Ο Αλέξης, η Τερέζα και ο Πούτιν

Όπως έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Ελεγα να μην ασχοληθώ πάλι με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο (φωτογραφία) και τις ξέγνοιαστες οικογενειακές στιγμές που πέρασε στη βρετανική πρωτεύουσα, αφού αυτό που είπε στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, δηλαδή το περιβόητο πλέον «too hard to die», τα καλύπτει όλα, αλλά δεν με αφήνουν οι... διαρροές να αγιάσω. Και τούτο γιατί υπήρξαν κάποιες πληροφορίες για διαλόγους ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και στον κ. Τσίπρα (στα αγγλικά βεβαίως-βεβαίως) μόλις οι κάμερες απομακρύνθηκαν.

nnn

Η Τερέζα Μέι, με ένα γκρι ταγέρ και κόκκινα (σαν τη φωτιά) γοβάκια, έκανε με το... wellcome μια ξενάγηση του κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργική κατοικία και εκεί κάτω, όπως μου είπαν, στο εντυπωσιακό πορτρέτο του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ζήτησε τη βοήθεια του έλληνα Πρωθυπουργού για την ομαλή μετάβαση στο Brexit. Βεβαίως ο κ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία και ζήτησε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αλλά η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε και άλλα αιτήματα, όπως βεβαίως και ο κ. Τσίπρας.

nnn

Αποκάλυψε, έτσι όπως μου το περιέγραψαν, ότι επρόκειτο να τηλεφωνήσει στον ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την εκλογή του και ο κ. Τσίπρας της είπε για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης και βεβαίως για την Κύπρο και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ. Ζήτησε, εάν είναι δυνατόν, να μεταφερθούν στον Ερντογάν. Ηταν η σειρά της Τερέζα Μέι να ζητήσει ορισμένα... ρουσφετάκια. Φέρ' ειπείν, κάτι για τον... Πούτιν. Τι όμως;

nnn

Ζήτησε ευθέως από τον κ. Τσίπρα να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, όπως έκανε όλη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Του είπε τον πόνο της για την υπόθεση της δηλητηρίασης των Σκριπάλ, για την οποία η Δύση κατηγόρησε την Ρωσία, πλην όμως ο κ. Τσίπρας απάντησε μ' ένα αστειάκι: «Κανονίστε να πάρετε το... Μουντιάλ μέσα στη Ρωσία. Αυτό θα πονέσει περισσότερο τον Πούτιν» φέρεται ότι της είπε. Αυτά μου μετέφεραν και αμαρτία ουκ έχω, με τη σημείωση ότι ο Πούτιν ξόδεψε περί τα 15 δισ. ευρώ για να κατασκευάσει νέα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....