Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 31/05/18

 

Προληπτική γραμμή

Και ξεκινώντας με το τελευταίο ρεπορτάζ και αν και καταλαβαίνουμε ότι το όλο ζήτημα είναι αρκετά βαρετό (αφού συζητιέται εδώ και μήνες πια), οι πληροφορίες αναφέρουνε ότι και πάλι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει νέος κύκλος πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την περιβόητη προληπτική γραμμή. Και φυσικά η αφορμή για τις νέες αυτές πιέσεις είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, με την κυβέρνηση πάντως (η οποία έχει θεωρητικά τον τελευταίο λόγο), να επιμένει πως το «μαξιλάρι ρευστότητας» που προβλέπεται (ύψους 20δις ευρώ) είναι υπέρ-αρκετό. Και όπως όλα δείχνουν και με το ελληνικό ζήτημα του χρέους να είναι ανοιχτό, οι πιέσεις θα συνεχιστούν, με μεγάλες πιθανότητες (ανάλογα και με το πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα του χρέους) η κυβέρνηση να υποχωρήσει.

 
 
 

Νέες συναντήσεις

Εμείς απλώς θυμίζουμε πως άλλοτε με διακριτικό τρόπο και άλλοτε με ξεκάθαρες αναλύσεις, σχεδόν η πλειοψηφία των επενδυτικών οίκων του εξωτερικού τονίζει πως τα περίπου 20δις ευρώ του μαξιλαριού αρκούν το πολύ για 1 με 1,5 χρόνο, σε περίπτωση που υπάρξει μια διεθνής ή εγχώρια κρίση και οι αγορές κλείσουν και πάλι για την Ελλάδα. Και τα γράφουμε αυτά, γιατί με ενδιαφέρον μαθαίνουμε πως κατά τις προσεχείς εβδομάδες και κατά τη διάρκεια του Ιούνιο αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα εκπρόσωποι μερικών εκ των μεγαλυτέρων ξένων επενδυτικών οίκων (όπως και οίκων αξιολόγησης) και να έχουν σειρά συναντήσεων με κυβερνητικούς και όχι μόνο αξιωματούχους. Και δεν αποκλείεται στα πλαίσια αυτών των συναντήσεων και ανάλογα πως θα έχουνε εξελιχθεί τα πράγματα στην Ιταλία, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την προληπτική γραμμή, παρά επαναλαμβάνουμε τα όσα λέει και πιστεύει η κυβέρνηση. 

 
 
 

Εκνευρισμός στην ελληνική πλευρά με Ζάεφ

Και πάμε τώρα στο ζήτημα των Σκοπίων, με όλα να δείχνουν πως βρισκόμαστε κοντά στα μια τελική συμφωνία, αν και πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, με τα δεδομένα να μπορούνε ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν (χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις που φαίνεται να υπάρχουν στο εσωτερικό των Σκοπίων). Πάντως εμείς θα πρέπει να σταθούμε πως για ακόμη μια φορά τις τελευταίες εβδομάδες, οι δηλώσεις Ζάεφ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου προειδοποιούν ότι όπως έγινε με την ονομασία του «Ίλιντεν» η τελευταία συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» (όλα δείχνουν πως αυτό θα είναι το όνομα) μπορεί να καεί. Και αυτό γιατί η πλευρά των σκοπιανών δεν τηρεί τη συμφωνία να μην υπάρχουν δηλώσεις και διαρροές (όπως έκανε χθες ο Ζάεφ), κάτι το οποίο όπως ισχυρίζονται στην κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την οποία συμφωνία. Είτε έτσι είτε αλλιώς, όλα δείχνουν πως οι πιθανότητες για μια συμφωνία έχουνε αυξηθεί σημαντικά, 70-30% θα λέγαμε για να κλείσει η ονομασία. 

 
 
 

Ποιό προτιμάτε; … Το Βόρεια ή το Σλαβική Μακεδονία;

Και με τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ότι η ονομασία των Σκοπίων θα κλείσει, εμείς θα θέσουμε ένα μεγάλο ερώτημα. Προτιμάτε το Βόρεια Μακεδονία ή το όνομα που φαίνεται να είχε συμφωνηθεί το 1993 (επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) για Σλαβομακεδονία ή Σλαβική Μακεδονία (γνωστά τα όσα έγιναν και ναυάγησε η προ 25 ετών συμφωνία).Προσωπικά θα λέγαμε πως το Σλαβική Μακεδονία είναι μακράν καλύτερο από το Βόρεια Μακεδονία που πάει να συμφωνηθεί σήμερα.  Τη συνέχεια του σχολίου την αφήνουμε σε εσάς….

 
 
 

Μάλιστα

Ε και δε μπορούμε θα σχολιάσουμε και τις τελευταίες δηλώσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (από την Ελλάδα) ότι τάσσεται υπέρ της γαλλικής πρότασης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αρχικά θα πούμε πως ο κ.  Γκάμπριελ αν και είναι από τους πολιτικούς που εμφανίζεται κατά καιρούς αρκετά φιλικός προς τη χώρα μας, στο μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο ήταν στην γερμανική κυβέρνηση, ποτέ δεν είδαμε να προσπαθεί ουσιαστικά να πιέσει για κάποιες αποφάσεις.

 

Δεύτερον, θα λέγαμε πως έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τους γερμανούς να παίζουν το παιχνίδι του καλού και του κακού αστυνομικού. Και σίγουρα δε φταίνε οι γερμανοί για τα χάλια μας και την ελληνική κρίση. Ωστόσο και αυτοί πλέον δεν βοηθάνε με τη στάση τους, μπλοκάροντας την όποια ουσιαστική απόφαση για το ελληνικό χρέος.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....