| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Δευτέρα, 17/08/2026

    

 

Οι νέες δομές χρηματοδότησης που ανακοίνωσαν η Nvidia και η Broadcom για τις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτείται η παγκόσμια επέκταση του AI, δίνοντας παράλληλα στους μεγαλύτερους αγοραστές υπολογιστικής ισχύος μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στις υποδομές που χρησιμοποιούν.

Αυτό εκτιμά η Barclays, η οποία θεωρεί ότι οι νέες συμφωνίες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα από τα βασικότερα προβλήματα της σημερινής έκρηξης των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη: τα όρια που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι hyperscalers ως προς το χρέος, την ενέργεια και τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών.

Η Nvidia ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι έχει κινητοποιήσει έως και 500 δισ. δολάρια τρίτων κεφαλαίων για επενδύσεις σε υποδομές AI, σε συνεργασία με μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους όπως οι Apollo, BlackRock, Blackstone, Brookfield, Goldman Sachs και KKR.

 

Αντίστοιχα, η Broadcom είχε δημιουργήσει τον Ιούνιο πλατφόρμα χρηματοδότησης υπολογιστικής ισχύος ύψους 35 δισ. δολαρίων, σε συνεργασία με τις Apollo και Blackstone.

Οι hyperscalers πλησιάζουν τα όριά τους

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των υποδομών AI έχει επωμιστεί από τους λεγόμενους hyperscalers, δηλαδή τις μεγαλύτερες εταιρείες cloud και τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τη Barclays, οι hyperscalers έχουν δαπανήσει περίπου 1,5 τρισ. δολάρια σε capex από το 2023.

Ωστόσο, οι δυνατότητές τους δεν είναι απεριόριστες.

Οι αναλυτές Ross Sandler και Tom OMalley εκτιμούν ότι οι περιορισμοί που σχετίζονται με το ύψος του χρέους, αλλά και με τις συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, είναι πιθανό να γίνουν πολύ πιο έντονοι από το 2027.

Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο, όπου οι μεγαλύτεροι αγοραστές υπολογιστικής ισχύος θα μπορούν να αναπτύσσουν υποδομές έξω από τους παραδοσιακούς ισολογισμούς των hyperscalers.

Η Barclays εκτιμά ότι οι νέες χρηματοδοτικές δομές που υποστηρίζονται από Nvidia και Broadcom θα μπορούσαν να καλύψουν πάνω από το 20% των συνολικών επενδύσεων του κλάδου το 2027, ενώ το ποσοστό θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 50% το 2028.

Πρόκειται για εξέλιξη που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να αλλάξει ουσιαστικά τη χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική της επόμενης φάσης του AI boom.

Διαχωρίζεται το data center από το compute

Το βασικό στοιχείο του νέου μοντέλου είναι ο διαχωρισμός μεταξύ των ίδιων των data centers και του εξοπλισμού υπολογιστικής ισχύος.

Τα data centers αποτελούν υποδομές με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, η οποία μπορεί να φτάνει τα 25-30 χρόνια. Παράλληλα, η χρηματοδότηση της κατασκευής και λειτουργίας τους ακολουθεί ήδη σχετικά τυποποιημένες διαδικασίες.

Τα chips, οι servers και γενικότερα ο εξοπλισμός compute έχουν διαφορετικό προφίλ.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός αποσβένεται πολύ ταχύτερα, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο τεχνολογικής απαξίωσης και αποτελεί ένα από τα ακριβότερα τμήματα των συνολικών επενδύσεων ενός AI data center.

Ακριβώς αυτό το κομμάτι επιχειρούν να αντιμετωπίσουν οι νέες δομές ειδικού σκοπού, γνωστές ως special-purpose vehicles (SPVs).

Με αυτόν τον τρόπο, το μακροχρόνιο και σχετικά προβλέψιμο asset του data center μπορεί να χρηματοδοτείται ξεχωριστά από τον ακριβότερο και περισσότερο τεχνολογικά ευάλωτο εξοπλισμό compute.

Περισσότερος έλεγχος για τις AI εταιρείες

Η νέα χρηματοδοτική αρχιτεκτονική δεν αφορά μόνο το ποιος θα πληρώνει για την κατασκευή των υποδομών.

Η Barclays εκτιμά ότι μπορεί να προσφέρει στις εταιρείες AI μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην υπολογιστική ισχύ που χρειάζονται.

Σήμερα, πολλά AI labs εξαρτώνται από cloud providers και από πολυετείς συμφωνίες παροχής υπολογιστικών πόρων. Οι νέες δομές θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε μεγάλους αγοραστές compute να αποκτούν ή να ελέγχουν υποδομές με πιο άμεσο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται όλο το σχετικό capex να εμφανίζεται στους ισολογισμούς των hyperscalers.

Έτσι, δημιουργείται ένα μοντέλο όπου το κόστος και το ρίσκο της τεράστιας επέκτασης του AI επιμερίζονται μεταξύ τεχνολογικών εταιρειών, κατασκευαστών chips, επενδυτικών κεφαλαίων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Ένα νέο κεφάλαιο για το AI investment boom

Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η παγκόσμια ζήτηση για υπολογιστική ισχύ συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Το πρόβλημα πλέον δεν είναι μόνο η παραγωγή των chips. Είναι η χρηματοδότηση ολόκληρης της αλυσίδας: data centers, ηλεκτρική ενέργεια, servers, GPUs και η διαρκής ανανέωση του εξοπλισμού.

Οι κινήσεις Nvidia και Broadcom δείχνουν ότι η αγορά αρχίζει να αναζητά τρόπους ώστε το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα της AI να συνεχιστεί χωρίς να επιβαρύνονται αποκλειστικά οι ισολογισμοί των hyperscalers.

Εάν η πρόβλεψη της Barclays για κάλυψη έως και του μισού των επενδύσεων του κλάδου από αυτές τις νέες δομές έως το 2028 αποδειχθεί σωστή, τότε η επόμενη φάση του AI boom δεν θα είναι απλώς μια ιστορία τεχνολογικής ανάπτυξης.

Θα είναι και μια τεράστια αναδιάρθρωση του τρόπου με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι υποδομές της τεχνητής νοημοσύνης, με τις Nvidia και Broadcom να εξελίσσονται από απλούς προμηθευτές chips σε κρίσιμους καταλύτες της ίδιας της χρηματοδότησης του AI οικοσυστήματος.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum