| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Τετάρτη, 12/08/2026

 

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί γύρω από τις ευρωπαϊκές μετοχές δεν ανταποκρίνεται σε αρκετές περιπτώσεις στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η οποία επιχειρεί να αποδομήσει ορισμένες από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις για τις ευρωπαϊκές αγορές και να αναδείξει τα στοιχεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν νέα υπεραπόδοση της περιοχής.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι πίσω από την εικόνα μιας Ευρώπης με χαμηλή ανάπτυξη και περιορισμένες επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η πορεία των εταιρικών κερδών, οι αποτιμήσεις, οι διεθνείς δραστηριότητες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι εισροές κεφαλαίων και η βελτίωση της κερδοφορίας σε αρκετούς κλάδους δημιουργούν ένα διαφορετικό επενδυτικό τοπίο.

 

Μύθος 1: Η Ευρώπη δεν έχει ανάπτυξη

Η Goldman Sachs θεωρεί ότι η αντίληψη πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στερούνται ανάπτυξης δεν επιβεβαιώνεται από τα τελευταία στοιχεία.

Τα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τριών ετών. Με βάση αυτή την επίδοση, η Goldman Sachs έχει αναβαθμίσει την εκτίμησή της για την αύξηση των EPS στο σύνολο του έτους στο 15%.

Επομένως, η ευρωπαϊκή αγορά δεν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον στασιμότητας των εταιρικών κερδών, αλλά σε μια φάση σημαντικής βελτίωσης της κερδοφορίας.

Μύθος 2: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν χαμηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων

Το ROE των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων παραμένει χαμηλότερο από το αντίστοιχο των αμερικανικών, όμως η απόσταση δεν σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή κερδοφορία δεν βελτιώνεται.

Σύμφωνα με τη Goldman, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων στην Ευρώπη έχει ενισχυθεί αισθητά, καθώς έχουν βελτιωθεί τα περιθώρια κέρδους, έχουν αυξηθεί οι επαναγορές ιδίων μετοχών και έχει ενισχυθεί σημαντικά η κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου.

Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών επιβεβαιώνουν αυτή την τάση, καθώς η βελτίωση της αποδοτικότητας του κεφαλαίου αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής αγοράς.

Μύθος 3: Η Ευρώπη υποαποδίδει πάντα έναντι των ΗΠΑ

Η ιστορική εικόνα είναι πολύ πιο σύνθετη από όσο υποδηλώνει η συγκεκριμένη αντίληψη.

Η Goldman Sachs σημειώνει ότι από το 2022 οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταγράψει σημαντική υπεραπόδοση έναντι των Magnificent 7, ενώ από τις αρχές του 2025 ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον S&P 500, παρά το σοκ των δασμών και τις πιέσεις που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση.

Η ευρωπαϊκή αγορά, επομένως, δεν αποτελεί διαχρονικά τον «χαμένο» των διεθνών αγορών. Αντίθετα, σε συγκεκριμένες περιόδους και σε συγκεκριμένους κλάδους έχει παρουσιάσει ιδιαίτερα ισχυρές αποδόσεις.

Μύθος 4: Ο ανταγωνισμός από την Κίνα αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την Ευρώπη

Η Goldman Sachs υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να συγχέεται η οικονομία με το χρηματιστήριο.

Οι μεγαλύτεροι κλάδοι της ευρωπαϊκής αγοράς, όπως οι τράπεζες, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η τεχνολογία, η ενέργεια, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι τηλεπικοινωνίες και η αεροδιαστημική και αμυντική βιομηχανία, δεν είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό από τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές.

Ακόμη και η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία θεωρείται ένας από τους ευρωπαϊκούς κλάδους με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα, αντιπροσωπεύει μόλις περίπου το 1% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς.

Κατά συνέπεια, ο αυξανόμενος κινεζικός ανταγωνισμός δεν αποτελεί οριζόντια απειλή για το σύνολο του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου.

Μύθος 5: Η άνοδος των τιμών ενέργειας πλήττει αναγκαστικά τα ευρωπαϊκά EPS

Εδώ η Goldman Sachs επισημαίνει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς.

Σε επίπεδο οικονομίας, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας αποτελούν σαφή επιβάρυνση για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η ήπειρος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενη ενέργεια.

Για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, όμως, η σχέση είναι διαφορετική. Η Goldman διαπιστώνει θετική συσχέτιση μεταξύ των ευρωπαϊκών κερδών ανά μετοχή και των τιμών ενέργειας. Ένας βασικός λόγος είναι η μεγάλη συμμετοχή των εταιρειών ενέργειας και πρώτων υλών στους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Παράλληλα, κλάδοι όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα χημικά και οι τράπεζες μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να επωφεληθούν από έναν συνδυασμό υψηλότερου πληθωρισμού και επιτοκίων.

Για αρκετούς άλλους κλάδους, όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα μέσα ενημέρωσης και η υγειονομική περίθαλψη, η επίδραση των υψηλότερων ενεργειακών τιμών είναι περιορισμένη έως σχεδόν αμελητέα.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις εντοπίζονται στις μετοχές μη βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Ωστόσο, υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος. Εάν οι υψηλές τιμές ενέργειας παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και αρχίσουν να περιορίζουν τη ζήτηση, οι αρνητικές επιπτώσεις δεν θα περιορίζονται πλέον σε συγκεκριμένους κλάδους αλλά θα επεκταθούν σε μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς.

Μύθος 6: Η αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομία σημαίνει αδύναμες ευρωπαϊκές μετοχές

Η σύνδεση μεταξύ της ευρωπαϊκής οικονομίας και της πορείας των ευρωπαϊκών μετοχών είναι πολύ πιο χαλαρή από όσο θεωρεί η αγορά.

Μόλις λίγο περισσότερο από το 40% των συνολικών εσόδων των εταιρειών του STOXX Europe προέρχεται από την ίδια την Ευρώπη. Περίπου 24% προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, 19% από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και το υπόλοιπο 15% από άλλες αναδυόμενες αγορές.

Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές εισηγμένες είναι στην πραγματικότητα σημαντικά πιο διεθνοποιημένες από την ευρωπαϊκή οικονομία.

Υπάρχει ασφαλώς σχέση μεταξύ της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και των εταιρικών κερδών, όμως η σχέση αυτή είναι ασθενέστερη από όσο υποθέτουν πολλοί επενδυτές. Τα κέρδη επηρεάζονται πολύ περισσότερο από την παγκόσμια ανάπτυξη, την τιμολογιακή δύναμη των επιχειρήσεων και τις τιμές των εμπορευμάτων.

Μάλιστα, η Goldman Sachs σημειώνει ότι οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών παρουσιάζουν στενή σχέση με τον δείκτη τρέχουσας οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, γεγονός που υπογραμμίζει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ευρωπαϊκής αγοράς.

Μύθος 7: Κανείς δεν αγοράζει ευρωπαϊκές μετοχές

Και αυτή η αντίληψη δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές καταγράφουν, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, τις ισχυρότερες εισροές κεφαλαίων της τελευταίας δεκαετίας, με μοναδική εξαίρεση το 2021, καθώς οι ξένοι επενδυτές αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους στην περιοχή.

Παράλληλα, οι ίδιες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λειτουργούν ως σημαντικοί αγοραστές των μετοχών τους μέσω προγραμμάτων επαναγοράς, ενώ η δραστηριότητα στις συγχωνεύσεις και εξαγορές έχει επίσης φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Η βασική διαφορά με τις ΗΠΑ και την Ασία είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει στον ίδιο βαθμό τις ροές των ιδιωτών επενδυτών.

Μύθος 8: Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνές μόνο επειδή οι εταιρείες αναπτύσσονται λιγότερο

Η χαμηλότερη αποτίμηση της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ δεν εξηγείται αποκλειστικά από τις χαμηλότερες προοπτικές ανάπτυξης.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες διαπραγματεύονται σε υψηλότερες αποτιμήσεις ανεξάρτητα από την κατηγορία ανάπτυξης στην οποία ανήκουν.

Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις σε όλους τους βασικούς κλάδους σε σύγκριση με τους αντίστοιχους αμερικανικούς.

Αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους επενδυτές που δεν αναζητούν μόνο κεφαλαιακά κέρδη, αλλά και σταθερές ταμειακές ροές από μερίσματα.

Οι πραγματικές αδυναμίες της Ευρώπης

Παρά την αποδόμηση των παραπάνω μύθων, η Goldman Sachs αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και ουσιαστικές αδυναμίες στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η πρώτη αφορά το πολιτικό περιβάλλον. Καθώς η Ευρώπη πλησιάζει στο 2027, αρκετές συστημικά σημαντικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, θα βρεθούν σε εκλογικό κύκλο.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα στις αγορές, ιδιαίτερα εάν οδηγήσει σε κατακερματισμένα κοινοβούλια, δυσκολίες σχηματισμού κυβερνήσεων ή αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα.

Ένα δεύτερο σημαντικό μειονέκτημα είναι η έλλειψη μεγάλου αριθμού εταιρειών υψηλής ανάπτυξης.

Μόλις περίπου το 9% των εταιρειών του FTSE 350 και το 14% των εταιρειών του STOXX Europe ανήκουν στην υψηλότερη κατηγορία ανάπτυξης με βάση την αύξηση των πωλήσεων. Στις ΗΠΑ, αντίθετα, σχεδόν οι μισές εταιρείες του S&P 500 με βάση την κεφαλαιοποίησή τους αναμένεται να εμφανίσουν διψήφια αύξηση πωλήσεων σε ορίζοντα τριετίας.

Αυτή είναι, σύμφωνα με τη Goldman, μία από τις βασικές διαφορές μεταξύ των δύο αγορών. Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι ότι διαθέτει περισσότερες εταιρείες που αποτυγχάνουν ή περισσότερες επιχειρήσεις που αναπτύσσονται με ρυθμό χαμηλότερο από το ΑΕΠ. Το βασικό ζήτημα είναι ότι διαθέτει πολύ λιγότερες εταιρείες που αναπτύσσονται με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς.

Το ανεκμετάλλευτο κεφάλαιο των Ευρωπαίων

Ένα ακόμη διαρθρωτικό πρόβλημα είναι η μεγάλη αποταμίευση των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, η οποία σε σημαντικό βαθμό δεν κατευθύνεται στις μετοχές ή σε άλλα επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές εμφανίζουν πολύ μικρότερη διάθεση να επενδύουν σε μετοχές σε σύγκριση με τους Αμερικανούς. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σύνθετη λόγω των υψηλότερων αποδόσεων που προσφέρουν πλέον άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, αλλά και της δημογραφικής γήρανσης που τείνει να ευνοεί πιο συντηρητικές επενδύσεις.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι χωρίς σημαντικές αλλαγές πολιτικής είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια μαζική μεταφορά αυτών των αποταμιεύσεων προς τις αγορές μετοχών.

Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις βελτίωσης, καθώς κανονιστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες κινούνται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Η πρόοδος, πάντως, παραμένει μέχρι στιγμής περιορισμένη.

Η μεγάλη υστέρηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Ευρώπη έχει επίσης ένα σαφές μειονέκτημα στον αγώνα για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η περιοχή υπολείπεται των ΗΠΑ στην ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, ενώ θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές προκειμένου να υποστηρίξει την εκρηκτική αύξηση της ζήτησης που δημιουργεί η ΑΙ.

Παράλληλα, η Ευρώπη υστερεί στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη συστημάτων αιχμής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ωστόσο, αυτή η αδυναμία μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να μετατραπεί σε πλεονέκτημα για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να εξετάζουν πιο προσεκτικά το κόστος χρηματοδότησης των επενδύσεων στην ΑΙ και κατά πόσο οι αποδόσεις μπορούν να δικαιολογήσουν τις τεράστιες δαπάνες, η Ευρώπη εμφανίζεται ως αγορά με διαφορετικό προφίλ.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χαρακτηρίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από ισχυρή παραγωγή μετρητών και μικρότερη ανάγκη για τεράστιες επενδύσεις στην υποδομή της ΑΙ. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει ήδη λειτουργήσει ως πλεονέκτημα σε περιόδους διεθνών sell-offs στις τεχνολογικές μετοχές.

Για τον λόγο αυτό, η ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος αντιστάθμισης για τους επενδυτές που θέλουν έκθεση στις διεθνείς αγορές, αλλά παράλληλα ανησυχούν για τις υψηλές αποτιμήσεις της ΑΙ, το κόστος των επενδύσεων στον κλάδο και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα.

Η βασική θέση της Goldman Sachs είναι επομένως ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως μια αγορά χαμηλής ανάπτυξης. Παρά τις πολιτικές, δημογραφικές και τεχνολογικές αδυναμίες της, διαθέτει βελτιούμενη εταιρική κερδοφορία, υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις, ελκυστικότερες αποτιμήσεις και ολοένα μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων.

Και σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι επενδυτές αρχίζουν να αναζητούν μεγαλύτερη διαφοροποίηση απέναντι στις ακριβές αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές, αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα περίοδο υπεραπόδοσης των ευρωπαϊκών αγορών.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum