| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Δευτέρα, 29/06/2026

   

 

 

Η J.P. Morgan αύξησε τους στόχους της για τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες στο τέλος του έτους, ανεβάζοντας την πρόβλεψη για τον δείκτη STOXX 600 στις 680 μονάδες από 630 και για τον δείκτη MSCI Eurozone στις 420 από 385, επικαλούμενη την ισχυρότερη από την αναμενόμενη εταιρική κερδοφορία και τη σταδιακή βελτίωση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Ο νέος στόχος για τον STOXX 600 συνεπάγεται ανοδικό περιθώριο περίπου 7% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής στις 635,88 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την ολοένα και πιο θετική στάση της τράπεζας για την περιοχή.

Σύμφωνα με την J.P. Morgan, η πρόσφατη ανθεκτικότητα της αγοράς αντανακλά έναν συνδυασμό βελτιούμενων μακροοικονομικών ενδείξεων και τη σταδιακή αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου, ιδιαίτερα μετά από σημάδια σταθεροποίησης στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Οι αναλυτές με επικεφαλής τον Mislav Matejka σημείωσαν ότι καθώς εξασθενεί η επίδραση της σύγκρουσης, οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε θέση να επωφεληθούν από ένα πιο υποστηρικτικό παγκόσμιο περιβάλλον.

 

Η τράπεζα τόνισε επίσης την πιθανότητα μιας νέας «διεύρυνσης» της ηγεσίας στις παγκόσμιες αγορές μετοχών στο δεύτερο μισό του έτους, μια μετατόπιση που θα μπορούσε να επαναφέρει την Ευρώπη στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μετά από μια παρατεταμένη περίοδο υποαπόδοσης έναντι των αμερικανικών αγορών. Σε αυτό το σενάριο, η βελτίωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου, οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρόσθετοι θετικοί καταλύτες για τα ευρωπαϊκά assets.

Επιπλέον, η J.P. Morgan προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη των κερδών στην ευρωζώνη, εκτιμώντας αύξηση περίπου 20% το 2026, μετά από συρρίκνωση την προηγούμενη χρονιά. Η ανάκαμψη αυτή αναμένεται να στηριχθεί στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας, στη βελτίωση της ζήτησης και στη συνεχιζόμενη στήριξη από τις πολιτικές. Η επενδυτική τράπεζα επισήμανε επίσης ότι οι διεθνείς επενδυτές παραμένουν σχετικά υπο-τοποθετημένοι στις ευρωπαϊκές μετοχές, κάτι που αφήνει περιθώριο για εισροές αν συνεχιστεί η βελτίωση του κλίματος.

Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι — όπως μια ενδεχόμενη νέα κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων και η μακροοικονομική μεταβλητότητα — το συνολικό μήνυμα της τράπεζας γίνεται όλο και πιο θετικό. Σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αναβαθμίσεις από άλλους μεγάλους οίκους όπως η Barclays, διαμορφώνεται η εικόνα ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές ενδέχεται να εισέρχονται σε μια φάση ανανεωμένης ελκυστικότητας, ειδικά αν οι παγκόσμιες συνθήκες σταθεροποιηθούν και η δυναμική των κερδών συνεχίσει να ενισχύεται.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
FF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum