| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Τετάρτη, 16/09/2026

 

Με ζημιές 41 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2026 για τη LAMDA Development, σε μια περίοδο όμως κατά την οποία ο όμιλος ενισχύει σημαντικά τη λειτουργική του βάση, αυξάνει τις επενδύσεις στο Ελληνικό και δημιουργεί ισχυρές ταμειακές εισροές από τις πωλήσεις ακινήτων.

Η συνολική αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της LAMDA ξεπέρασε τα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ το ενοποιημένο EBITDA διαμορφώθηκε στα 22 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα των καθαρών αποτελεσμάτων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον διαφορετικό χρονισμό των πωλήσεων και των αποτιμήσεων, την ώρα που οι ώριμες δραστηριότητες του ομίλου συνεχίζουν να καταγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις.

 

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τέσσερα εμπορικά κέντρα, τα οποία σημείωσαν νέο ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, ενώ παράλληλα το Ελληνικό περνά σταδιακά από τη φάση της ανάπτυξης στη φάση της παράδοσης των πρώτων μεγάλων έργων.

Ρεκόρ 50 εκατ. ευρώ στα εμπορικά κέντρα

Τα τέσσερα εμπορικά κέντρα της LAMDA που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία κατέγραψαν Operating EBITDA 46,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.

Μετά την προσαρμογή για μεταχρεώσεις εξόδων διοικητικής υποστήριξης και λοιπών υποστηρικτικών λειτουργιών ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, το Operating Malls Adjusted EBITDA ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Η επίδοση στηρίχθηκε κυρίως:

στην αύξηση των βασικών μισθωμάτων κατά 6%,

στην αύξηση των εσόδων από στάθμευση κατά 9%,

στην άνοδο της επισκεψιμότητας κατά 5%.

Παράλληλα, ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στα τέσσερα εμπορικά κέντρα έφτασε τα 409 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Η συνολική αξία των τεσσάρων εμπορικών κέντρων σε λειτουργία ξεπερνά πλέον τα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο της LAMDA MALLS ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Η μικρότερη αύξηση των αποτιμήσεων επηρεάζει τα κέρδη

Τα κέρδη από την αναπροσαρμογή της αξίας των εμπορικών κέντρων ανήλθαν σε 83,2 εκατ. ευρώ, έναντι 136,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η διαφορά είναι σημαντική για την κατανόηση των φετινών αποτελεσμάτων.

Το 2025 η LAMDA είχε επωφεληθεί από ιδιαίτερα μεγάλη συμπίεση των αποδόσεων των ακινήτων, λόγω του θετικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Ως αποτέλεσμα, οι αποτιμήσεις είχαν προσθέσει πολύ περισσότερα κέρδη στα αποτελέσματα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2026, αντίθετα, η λειτουργική δραστηριότητα συνεχίζει να βελτιώνεται, αλλά η συμβολή των αποτιμήσεων είναι σαφώς μικρότερη.

Έτσι, τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα κατά 41 εκατ. ευρώ.

Το Ελληνικό αλλάζει πλέον φάση

Το μεγάλο κεφάλαιο για τη LAMDA παραμένει το The Ellinikon, όπου η δραστηριότητα περνά σταδιακά από τις πωλήσεις και την κατασκευή στην ολοκλήρωση και παράδοση των έργων.

Η πιο χαρακτηριστική εξέλιξη είναι η λειτουργία του The Ellinikon Sports Park, που αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο του Ελληνικού το οποίο παραδίδεται στο κοινό.

Παράλληλα, η κατασκευαστική δραστηριότητα επιταχύνεται τόσο στις κατοικίες όσο και στις υποδομές, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να φτάνουν τα 276 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2026.

Από την έναρξη του έργου έως τις 30 Ιουνίου, το συνολικό CAPEX έχει πλέον ανέλθει σε 1,265 δισ. ευρώ.

1,8 δισ. ευρώ ταμειακές εισπράξεις από το Ελληνικό

Το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο για τη χρηματοδότηση της επόμενης φάσης είναι οι ταμειακές εισπράξεις.

Από την έναρξη του έργου έως τις 31 Αυγούστου 2026, οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων στο Ελληνικό ξεπέρασαν τα 1,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, στο τέλος Ιουνίου τα ταμειακά διαθέσιμα που αναλογούν στο έργο ανέρχονταν σε 512 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι μέχρι τότε δεν είχε απαιτηθεί εκταμίευση τραπεζικού δανεισμού για το Ελληνικό, παρά την ύπαρξη εγκεκριμένης πιστωτικής γραμμής ύψους 232 εκατ. ευρώ.

Η εμπορική επιτυχία του έργου, επομένως, λειτουργεί ταυτόχρονα και ως μηχανισμός χρηματοδότησης της κατασκευαστικής του ανάπτυξης.

81% των διαμερισμάτων της Little Athens πωλημένα ή κρατημένα

Η ζήτηση για τις οικιστικές αναπτύξεις παραμένει ισχυρή.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου είχαν διατεθεί στην αγορά 750 διαμερίσματα στη Little Athens.

Από αυτά, 610 είχαν πωληθεί ή κρατηθεί, δηλαδή περίπου 81% του συνόλου.

Το ποσοστό είναι χαμηλότερο από εκείνο που είχε καταγραφεί νωρίτερα μέσα στο έτος, αλλά η μεταβολή συνδέεται κυρίως με την προσθήκη 79 νέων οικιστικών μονάδων στην αγορά τον Ιούλιο.

Παράλληλα, τα έσοδα από τις οικιστικές αναπτύξεις ανήλθαν σε 164 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 30% έναντι του 2025.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι κατοικίες αποτελούν πλέον έναν από τους βασικούς μηχανισμούς δημιουργίας εσόδων και ταμειακών ροών για το έργο.

Νέα οικόπεδα 41,5 εκατ. ευρώ

Τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε η πώληση δύο οικοπέδων στην περιοχή προς πολεοδόμηση Α-Π2 του Ελληνικού.

Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε περίπου 41,5 εκατ. ευρώ, με μέση τιμή 2.650 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο οικοδομήσιμης επιφάνειας.

Η LAMDA αναμένει από τη συναλλαγή λογιστικό κέρδος προ φόρων περίπου 31 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων της συναλλαγής.

Πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη ότι η αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης του Ελληνικού δημιουργεί σταδιακά διαφορετικές πηγές εσόδων, από κατοικίες και εμπορικές αναπτύξεις έως πωλήσεις οικοπέδων.

Riviera Galleria: 76% έχει ήδη συμφωνηθεί με μισθωτές

Στους δύο νέους εμπορικούς προορισμούς του Ελληνικού, η εμπορική μίσθωση προχωρά με υψηλούς ρυθμούς.

Έχουν συμφωνηθεί Heads of Terms με μισθωτές για το 73% της συνολικής μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας του The Ellinikon Mall και για το 76% της Riviera Galleria.

Στη Riviera Galleria έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σκυροδέτησης και συνεχίζονται οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι όψεις, τα στέγαστρα, τα εσωτερικά χωρίσματα και οι εξωτερικές εργασίες.

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2027.

Στο The Ellinikon Mall, η σύμβαση για την κατασκευή του οικοδομικού σκελετού έχει ανατεθεί στην ΤΕΡΝΑ, ενώ οι εργασίες θεμελίωσης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Νέο ρεκόρ για τη Μαρίνα Φλοίσβου

Ισχυρή ήταν και η εικόνα της Μαρίνας Φλοίσβου.

Τα έσοδα ανήλθαν σε 13,9 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA αυξήθηκε κατά 10%, στα 9,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Η υψηλή πληρότητα των μόνιμων θέσεων ελλιμενισμού, η αύξηση των εσόδων από διερχόμενα σκάφη και οι αναπροσαρμογές των τελών ελλιμενισμού στήριξαν την επίδοση.

Παράλληλα, η LAMDA επενδύει στην επόμενη φάση μέσω της ανάπλασης της Μαρίνας Αγίου Κοσμά.

Οι διαθέσιμες θέσεις έχουν προσωρινά περιοριστεί περίπου στο ένα τρίτο της αρχικής δυναμικότητας, λόγω των εργασιών ανακαίνισης και αναδιαμόρφωσης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, η Μαρίνα Αγίου Κοσμά, σε συνδυασμό με τη γειτονική Riviera Galleria, αναμένεται να αποτελέσει έναν ακόμη σημαντικό πυλώνα εσόδων για τον όμιλο.

Ισχυρή ρευστότητα και ομόλογο 350 εκατ. ευρώ

Η χρηματοοικονομική θέση της LAMDA παραμένει ισχυρή, με σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε τον Ιούνιο την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας περαιτέρω τα διαθέσιμα κεφάλαια και τη χρηματοδοτική ευελιξία του ομίλου.

Η διοίκηση υπογραμμίζει ότι η ισχυρή ρευστότητα και η χαμηλή μόχλευση επιτρέπουν την επιτάχυνση των έργων, με βασικές προτεραιότητες την αποτελεσματική εκτέλεση, τον έλεγχο του κόστους και την έγκαιρη παράδοση των αναπτύξεων.

Τι γίνεται με την ION

Στο μέτωπο της ION, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με τις δύο πλευρές να επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές στα βασικά εμπορικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τη LAMDA, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την οριστικοποίηση της συναλλαγής.

Εφόσον οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν θετικά, η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει εντός του τελευταίου τριμήνου του 2026.

Το πραγματικό στοίχημα της LAMDA

Τα αποτελέσματα εξαμήνου αποτυπώνουν μια εταιρεία που βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό μεταβατικό στάδιο.

Οι ζημιές των 41 εκατ. ευρώ δεν αποτυπώνουν από μόνες τους την πραγματική λειτουργική εικόνα του ομίλου. Τα malls καταγράφουν ρεκόρ, η Μαρίνα Φλοίσβου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, οι κατοικίες στο Ελληνικό συνεχίζουν να δημιουργούν ισχυρές εισπράξεις και οι νέες εμπορικές αναπτύξεις προσελκύουν ήδη σημαντικό ενδιαφέρον από μισθωτές.

Ταυτόχρονα, όμως, το κόστος ανάπτυξης είναι υψηλό και οι επενδύσεις συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό.

Το κρίσιμο σημείο για τη LAMDA είναι πλέον η μετάβαση από την επένδυση στην απόδοση.

Το Ελληνικό έχει ήδη δημιουργήσει περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ σε ταμειακές εισπράξεις, διαθέτει σημαντική εμπορική κάλυψη στις νέες αναπτύξεις και αρχίζει να παραδίδει τα πρώτα έργα.

Εάν η επόμενη φάση εξελιχθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η LAMDA θα αρχίσει σταδιακά να μετατρέπει το τεράστιο επενδυτικό κεφάλαιο του Ελληνικού σε ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παραγωγής εσόδων και λειτουργικών κερδών.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum