| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Παρασκευή, 06/11/2026

 

Η λογική της συνδρομής, που έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι νεότερες γενιές καταναλώνουν υπηρεσίες ψυχαγωγίας, παραγγέλνουν φαγητό ή αποκτούν πρόσβαση σε ψηφιακές πλατφόρμες, επεκτείνεται πλέον και στην αυτοκίνηση. Η ιδιοκτησία παύει σταδιακά να αποτελεί τη μοναδική επιλογή, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν τη χρήση ενός αυτοκινήτου χωρίς να αναλαμβάνουν το κόστος και τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις της αγοράς του.

Σε αυτό το περιβάλλον, το leasing κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα, μια αγορά που παραδοσιακά βρισκόταν αρκετά πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τη διάδοση της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Η οικονομική αβεβαιότητα, αλλά και η απροθυμία αρκετών οδηγών να αναλάβουν ένα μακροχρόνιο δάνειο για την απόκτηση οχήματος, ενισχύουν τη ζήτηση για πιο ευέλικτες λύσεις.

Την αλλαγή αυτή περιγράφει ο Δημήτρης Καλαϊτζής, Head of Marketing της Instacar, μιας εταιρείας που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αναπτύξει σημαντικά τη δραστηριότητά της, δημιουργώντας έναν στόλο περίπου 8.500 αυτοκινήτων.

 

Από το ξεκίνημα της πανδημίας στον στόλο των 8.500 οχημάτων

Η Instacar ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2019, με τους πρώτους πελάτες να έρχονται το 2020, σε μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία του κορονοϊού δημιουργούσε πρωτόγνωρες συνθήκες για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Παρά τις δυσκολίες του αρχικού εγχειρήματος, η εταιρεία κατέγραψε ταχύτατη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καλαϊτζή, κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και ο στόλος των οχημάτων διπλασιάζονταν κάθε χρόνο. Βασικό στοιχείο της στρατηγικής της ήταν η ευελιξία, με την εταιρεία να δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των πελατών και όχι στην κατοχή περιουσιακών στοιχείων.

Σήμερα, ο στόλος της αριθμεί περίπου 8.500 αυτοκίνητα, εκ των οποίων περισσότερα από 7.000 βρίσκονται σε κυκλοφορία, ενώ η εταιρεία εξυπηρετεί περίπου 14.000 οδηγούς. Για την ανανέωση και την ενίσχυση του στόλου της πραγματοποιεί επενδύσεις περίπου 120.000 ευρώ ετησίως, προχωρώντας σε συνεχή προμήθεια νέων οχημάτων.

Η βασική πελατειακή της βάση αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Τα διαθέσιμα προγράμματα περιλαμβάνουν συμβόλαια διάρκειας 12, 24 και 36 μηνών, αλλά και τη δυνατότητα μηνιαίας μίσθωσης. Μάλιστα, η ευκολία της βραχυχρόνιας επιλογής λειτουργεί συχνά ως σημείο εισόδου για μεγαλύτερης διάρκειας συνεργασίες: πελάτες που ξεκινούν με μίσθωση ενός μήνα παραμένουν τελικά στην εταιρεία για τουλάχιστον 20 μήνες.

Η τριετία ως συνήθης διάρκεια χρήσης

Περίπου τρία χρόνια είναι το διάστημα κατά το οποίο οι περισσότεροι πελάτες επιλέγουν να διατηρήσουν το αυτοκίνητο που μισθώνουν, προτού προχωρήσουν στην αντικατάστασή του. Ωστόσο, η συμπεριφορά των οδηγών δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Instacar, στην περιφέρεια παρατηρούνται συχνότερες αλλαγές οχημάτων. Σε ορισμένες τοπικές κοινωνίες, η απόκτηση ενός νεότερου αυτοκινήτου εξακολουθεί να συνδέεται και με την κοινωνική εικόνα και την οικονομική επιφάνεια του ιδιοκτήτη.

Στις προτιμήσεις των πελατών ξεχωρίζουν τα μοντέλα της Chery, ενώ ακολουθούν τα Citroën, με το C3 να συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση. Σημαντική παρουσία διατηρεί και η Mercedes.

Ενδεικτικό της αλλαγής νοοτροπίας απέναντι στην ιδιοκτησία είναι ότι μόλις το 10% των πελατών επιλέγει τελικά να αγοράσει το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε μέσω leasing. Η μεγάλη πλειονότητα προτιμά να συνεχίσει τη συνεργασία με την εταιρεία, αλλάζοντας όχημα και επιλέγοντας ένα διαφορετικό μοντέλο.

Leasing και ανανέωση του γερασμένου ελληνικού στόλου

Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς έχει και μια ευρύτερη διάσταση για την ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η χώρα διαθέτει έναν από τους πιο γερασμένους στόλους αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Οι Έλληνες οδηγοί συνηθίζουν να διατηρούν τα οχήματά τους για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα η ανανέωση του στόλου να πραγματοποιείται με σχετικά αργούς ρυθμούς.

Οι εταιρείες leasing ακολουθούν διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης. Στην περίπτωση της Instacar, τα αυτοκίνητα παραμένουν στον στόλο της για διάστημα έως τεσσάρων ετών. Στη συνέχεια αποσύρονται από την υπηρεσία μίσθωσης και διοχετεύονται στην αγορά μέσω πωλήσεων σε τρίτους συνεργάτες.

Η διαδικασία αυτή δημιουργεί έναν διαρκή κύκλο αγορών και πωλήσεων, καθώς η εταιρεία προμηθεύεται νέα οχήματα και παράλληλα διαθέτει τα παλαιότερα. Η αγορά μεταχειρισμένων αποκτά έτσι αυξανόμενη σημασία για το επιχειρηματικό μοντέλο του leasing, καθώς αποτελεί το επόμενο στάδιο αξιοποίησης των αυτοκινήτων μετά την ολοκλήρωση της περιόδου μίσθωσης.

Στο επίκεντρο των επόμενων κινήσεων η Θεσσαλονίκη

Μετά την ταχεία ανάπτυξη των προηγούμενων ετών, η Instacar σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση της παρουσίας της στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της. Η εταιρεία αντιμετωπίζει την περιοχή ως σημαντική αγορά τόσο για την ανάπτυξη των υπηρεσιών leasing όσο και για την ενίσχυση της δραστηριότητας στις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Παράλληλα, στα σχέδιά της περιλαμβάνεται η συμμετοχή σε σημαντικά αθλητικά γεγονότα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής της παρουσίας.

Κύκλος εργασιών 35 εκατ. ευρώ το 2025

Η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας αποτυπώνεται και στα οικονομικά της μεγέθη. Το 2025 ο κύκλος εργασιών της Instacar διαμορφώθηκε στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του 2026 εξακολουθεί να κινείται με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

Οι ιδιώτες αποτελούν σήμερα περίπου το 10% έως 15% του πελατολογίου της, με το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας να προέρχεται από εταιρικούς πελάτες. Ωστόσο, η συμμετοχή των ιδιωτών αυξάνεται σταθερά, στοιχείο που δείχνει ότι το leasing αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη απήχηση και πέρα από τον παραδοσιακό χώρο των επιχειρήσεων.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία της Instacar διαδραματίζει και η στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Βασιλάκη, στον οποίο ανήκουν η Aegean, η Autohellas και η Hertz, με τον όμιλο να συμμετέχει και στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Η συνεργασία αυτή συνδέει την αναπτυσσόμενη δραστηριότητα της Instacar με έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους στον χώρο των μεταφορών και της αυτοκίνησης στην Ελλάδα.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum