| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 13/03/2026

                                     

 

 

Με το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή να δημιουργεί αβεβαιότητα σε όλες τις οικονομίες, η Moodys πραγματοποιεί σήμερα το review της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας. Ο οίκος διατηρεί σήμερα την Ελλάδα σε Baa3 με σταθερές προοπτικές, μία βαθμίδα χαμηλότερη από το BBB που δίνουν οι S&P, Fitch και DBRS. Αναλυτές της JP Morgan και της Societe Generale θεωρούν πιθανή μια αναβάθμιση του outlook σε θετικό, αν και η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία μπορεί να επηρεάσει την απόφαση.

Σενάριο και αξιολόγηση

Η Moodys έχει εκφράσει θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, παρέχοντας ουσιαστικά μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα.

 

Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,1%, υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό πυρήνα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με βασικούς μοχλούς τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αποφύγουν άμεση πιστωτική επιδείνωση, αν και μια παρατεταμένη σύγκρουση θα αυξήσει τους δευτερογενείς κινδύνους.

Ανθεκτικότητα και δημοσιονομικά περιθώρια

Η Ελλάδα θεωρείται ανθεκτική σε ενεργειακά σοκ, με δημοσιονομικά εργαλεία για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως συνέβη το 2022.

Η χώρα έχει επιτύχει καλή δημοσιονομική προσαρμογή, έχει μειώσει το χρέος και ωφελείται από την υποστηρικτική ανάπτυξη της οικονομίας.

Παρά την πρόοδο, παραμένουν προκλήσεις όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι κίνδυνοι στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Προσδοκίες και αντίκτυπος στην αγορά

Οι πιθανότητες αναβάθμισης των προοπτικών σε θετικές αξιολογούνται ως σημαντικές, αλλά η Moodys παραμένει πιο αυστηρή από άλλους οίκους.

Μια πιθανή αναβάθμιση outlook πιθανόν να μην προκαλέσει έντονη αντίδραση στην αγορά ομολόγων, δεδομένου ότι η τρέχουσα αξιολόγηση παραμένει κατά ένα σκαλοπάτι χαμηλότερη από την S&P, τη DBRS και τη Fitch.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum