| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Κυριακή, 02/08/2026

 

Ο χρυσός έχει περιθώρια να επανέλθει σε ανοδική πορεία στο δεύτερο εξάμηνο του 2026, υπό την προϋπόθεση ότι η Federal Reserve δεν προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, η επενδυτική ζήτηση ανακάμψει και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν τις ισχυρές αγορές, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της UBS.

Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματευόταν κοντά στα 4.077 δολάρια ανά ουγγιά στις 30 Ιουλίου, έχοντας ωστόσο υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες μετά το ισχυρό ράλι που προηγήθηκε.

 

Η UBS εκτιμά ότι η πρόσφατη αδυναμία οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:

την υποχώρηση της επενδυτικής ζήτησης,

τη μειωμένη ζήτηση από τον κλάδο κοσμημάτων,

την αύξηση της προσφοράς από τα ορυχεία.

Παρά τη διόρθωση, οι θεμελιώδεις παράγοντες που στηρίζουν τον χρυσό παραμένουν ισχυροί, ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη συσσώρευση από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν ο μεγάλος αγοραστής

Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council, η ζήτηση για ράβδους και νομίσματα μειώθηκε στους 307 τόνους το δεύτερο τρίμηνο, από περισσότερους από 400 τόνους στα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Παράλληλα, η επενδυτική ζήτηση, εξαιρουμένων των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών (OTC), υποχώρησε στους 262 τόνους, έναντι 487 τόνων ένα χρόνο νωρίτερα, κυρίως λόγω εκροών από ETF που επενδύουν σε χρυσό.

Αντίθετα, οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να λειτουργούν ως βασικό στήριγμα της αγοράς.

Οι αγορές ανήλθαν σε:

Περίοδος

Αγορές κεντρικών τραπεζών

Β' τρίμηνο 2026

289 τόνοι

Α' εξάμηνο 2026

345 τόνοι

Ετησιοποιημένος ρυθμός

περίπου 700 τόνοι

Η UBS εκτιμά ότι για να παραμείνει ο χρυσός πάνω από τα 4.000 δολάρια, απαιτείται η επιστροφή των επενδυτικών εισροών και η διατήρηση των αγορών των κεντρικών τραπεζών κοντά στους 300 τόνους ανά τρίμηνο.

Η Fed ο καθοριστικός παράγοντας

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την πορεία του χρυσού παραμένει η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι αγορές τιμολογούν το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed μέσα στο 2026, γεγονός που δημιουργεί βραχυπρόθεσμες πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο.

Η UBS θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος προσωρινής υποχώρησης προς τα 3.850 δολάρια ανά ουγγιά.

Ωστόσο, εάν η Fed αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και προχωρήσει σε μειώσεις στις αρχές του 2027, η εικόνα μπορεί να αλλάξει σημαντικά.

Η πτώση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων θα μειώσει το κόστος ευκαιρίας κατοχής χρυσού, ο οποίος δεν προσφέρει τόκο, ενώ παράλληλα ένα ασθενέστερο δολάριο θα ενίσχυε τη ζήτηση από διεθνείς επενδυτές.

UBS: Στα 5.200 δολάρια η τιμή μέχρι τον Ιούνιο του 2027

Η UBS παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξη για τη μακροπρόθεσμη πορεία του χρυσού.

Οι προβλέψεις της προβλέπουν:

Χρονικό σημείο

Πρόβλεψη τιμής χρυσού

Σεπτέμβριος 2026

4.400 δολάρια/ουγγιά

Δεκέμβριος 2026

4.600 δολάρια/ουγγιά

Μάρτιος 2027

5.000 δολάρια/ουγγιά

Ιούνιος 2027

5.200 δολάρια/ουγγιά

Η UBS υπογραμμίζει ότι η διαφοροποίηση από το δολάριο, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και η αυξανόμενη χρήση του χρυσού ως αποθεματικού στοιχείου από τις κεντρικές τράπεζες αποτελούν μακροπρόθεσμους καταλύτες.

Η προσφορά αυξάνεται αλλά δεν αλλάζει την εικόνα

Η παραγωγή χρυσού από ορυχεία αυξήθηκε στους 966 τόνους το δεύτερο τρίμηνο, από 948 τόνους ένα χρόνο πριν.

Η ανακύκλωση χρυσού, ωστόσο, μειώθηκε στους 326 τόνους, από 374 τόνους το πρώτο τρίμηνο, περιορίζοντας την αύξηση της συνολικής προσφοράς.

Σύμφωνα με την UBS, μια διόρθωση προς την περιοχή των 3.850 δολαρίων θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία εισόδου για μακροπρόθεσμους επενδυτές, αν και το βραχυπρόθεσμο περιβάλλον παραμένει πιο επιφυλακτικό λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τη Fed.

Το βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας είναι ότι ο χρυσός βρίσκεται σε μια φάση προσωρινής αναπροσαρμογής και όχι σε αλλαγή της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum