| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Κυριακή, 16/08/2026

 

Μια τυπική διαδικασία ελέγχου σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο αποκάλυψε μια οργανωμένη φορολογική παράβαση σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στη Δυτική Ελλάδα, με την ΑΑΔΕ να επιβάλλει συνολικά πρόστιμα ύψους 1,32 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πραγματοποίησαν επιτόπιο έλεγχο σε ενοικιαζόμενο όχημα. Μέσω των ψηφιακών εργαλείων που διαθέτει πλέον η φορολογική διοίκηση, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε δηλωθεί επισήμως σε ακινησία, ενώ στην πραγματικότητα είχε μισθωθεί και κυκλοφορούσε κανονικά.

 

Η συγκεκριμένη διαπίστωση οδήγησε σε εκτενέστερο έλεγχο των στοιχείων της επιχείρησης.

Τα ευρήματα ήταν πολύ μεγαλύτερα από την αρχική παράβαση. Συνολικά 132 οχήματα της ίδιας εταιρείας εμφανίζονταν δηλωμένα σε ακινησία, την ίδια στιγμή όμως καταγράφονταν στο Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων ως μισθωμένα.

Με άλλα λόγια, τα οχήματα παρουσιάζονταν φορολογικά ως μη κυκλοφορούντα, ενώ στην πράξη χρησιμοποιούνταν κανονικά στο πλαίσιο της δραστηριότητας της εταιρείας.

Πρόστιμο 10.000 ευρώ ανά όχημα

Η νομοθεσία προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις για την κυκλοφορία οχήματος που έχει τεθεί σε ακινησία.

Για κάθε όχημα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, στο οποίο προστίθενται τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας και οι λοιπές προβλεπόμενες επιβαρύνσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο εντοπισμός παραβάσεων σε 132 οχήματα μεταφράστηκε σε συνολικό πρόστιμο 1,32 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Η υπόθεση αναδεικνύει παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να διασταυρώνει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία που προέρχονται από διαφορετικές πηγές.

Ένα όχημα που εμφανίζεται ως «σε ακινησία» μπορεί πλέον να διασταυρωθεί με τα δεδομένα του Ψηφιακού Πελατολογίου και να εντοπιστεί εάν στην πραγματικότητα έχει διατεθεί προς ενοικίαση.

Οι έλεγχοι επεκτείνονται σε όλη την αγορά

Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν θεωρείται μεμονωμένη ως προς το ελεγκτικό ενδιαφέρον της ΑΑΔΕ.

Ο έλεγχος στη συγκεκριμένη επιχείρηση συνεχίζεται και διευρύνεται, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν και άλλες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στόχος είναι να εντοπιστούν αντίστοιχες περιπτώσεις στις οποίες οχήματα δηλώνονται σε ακινησία για φορολογικούς λόγους, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και να παράγουν έσοδα μέσω της ενοικίασής τους.

Η υπόθεση των 132 οχημάτων και του προστίμου των 1,32 εκατ. ευρώ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας μορφής φορολογικών ελέγχων, όπου η διασταύρωση ψηφιακών δεδομένων μπορεί να αποκαλύψει παραβάσεις που θα ήταν πολύ δυσκολότερο να εντοπιστούν μόνο με τους παραδοσιακούς ελέγχους.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum