| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 05/02/2026

 

 

 

Η αγορά κατοικίας συνεχίζει να κινείται με έντονα ανοδικούς ρυθμούς, με τις τιμές να αυξάνονται πολύ ταχύτερα από την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Παρότι η οικοδομική δραστηριότητα έχει ανακάμψει, η προσφορά νέων κατοικιών παραμένει περιορισμένη και αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση, διατηρώντας τις τιμές κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η εικόνα διεθνώς και η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με στοιχεία της Global Property Guide, η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες με τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών κατοικιών διεθνώς. Την περίοδο 2015–2025, οι τιμές πώλησης έχουν αυξηθεί σωρευτικά κατά 77%, κατατάσσοντας τη χώρα στην πέμπτη θέση παγκοσμίως.

 

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Πορτογαλία, όπου η δεκαετής άνοδος φτάνει το 226%, εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τη σοβαρή στεγαστική πίεση που αντιμετωπίζει η χώρα. Ακολουθούν η Ολλανδία με αύξηση 121% και οι Ηνωμένες Πολιτείες με 92%. Τέταρτη έρχεται η Ιαπωνία, όπου οι τιμές έχουν ενισχυθεί κατά 89%.

Μετά την Ελλάδα, ακολουθεί ο Καναδάς με άνοδο 76%, η Αυστραλία με 70%, ενώ στη συνέχεια καταγράφονται η Γερμανία (53%), η Κίνα (49%) και η Γαλλία (27%), συμπληρώνοντας την πρώτη δεκάδα των χωρών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών κατοικιών.

Αθήνα: πρωταθλήτρια ακρίβειας στα νεόδμητα

Ιδιαίτερα έντονη είναι η επιβάρυνση στο κομμάτι των νεόδμητων κατοικιών. Η Αθήνα έχει πλέον αναδειχθεί στη δεύτερη πιο ακριβή πόλη της Ευρώπης για την αγορά καινούργιου διαμερίσματος, σε σχέση με τα εισοδήματα των κατοίκων.

Με βάση μελέτη της Deloitte, για την απόκτηση ενός νεόδμητου διαμερίσματος 70 τ.μ. στην ελληνική πρωτεύουσα απαιτούνται αποδοχές που αντιστοιχούν σε 15,3 έτη μικτών μισθών. Μόνο το Άμστερνταμ εμφανίζει υψηλότερο δείκτη δυσκολίας, με 15,4 ετήσιους μισθούς.

Η μέση τιμή πώλησης νεόδμητων κατοικιών στην Αττική έχει διαμορφωθεί πλέον στα 4.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 10,8%. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό κόστος για ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. αγγίζει τα 287.000 ευρώ.

Περιορίζεται η βάση των αγοραστών

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι όσο οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, τόσο συρρικνώνεται ο αριθμός των δυνητικών αγοραστών. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν ακολουθούν την ίδια πορεία, γεγονός που εντείνει τις ανισορροπίες και ενισχύει τους φόβους ότι η πρόσβαση στην ιδιοκατοίκηση θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum