| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 25/04/2026

   

 

 

Η απόφαση της Public Power Corporation να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4 δισ. ευρώ δεν θεωρείται σημαντική μόνο για τη χρηματοδότηση του νέου επενδυτικού της σχεδίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η κίνηση αυτή ενδέχεται να ενισχύσει αισθητά και τη θέση της εταιρείας στους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ένταξής της στον δείκτη MSCI Standard των ανεπτυγμένων αγορών.

Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η MSCI έχει ήδη ανακοινώσει ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένεται να αναβαθμιστεί σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς από τον Μάιο του 2027.

 

Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Public Power Corporation διαμορφώνεται περίπου στα 6,7 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η αποτίμηση της εταιρείας θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 11 δισ. ευρώ, γεγονός που θα τη φέρει πιο κοντά στα κριτήρια συμμετοχής στους μεγάλους διεθνείς δείκτες.

Αναλυτές σημειώνουν ότι σημαντικό μέρος της αύξησης θεωρείται ήδη διασφαλισμένο, καθώς τόσο το ελληνικό Δημόσιο όσο και η CVC Capital Partners εκτιμάται ότι θα καλύψουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσό που θα πρέπει να αντληθεί από την αγορά περιορίζεται περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ, επίπεδο που χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμο.

Το ενδεχόμενο ένταξης της ΔΕΗ στον MSCI Developed Markets Standard είχε ήδη συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα από ξένους οίκους ανάλυσης. Ορισμένοι θεωρούσαν σχεδόν δεδομένη τη συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών — National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank και Piraeus Financial Holdings — ενώ σε αρκετές εκτιμήσεις περιλαμβανόταν και η Public Power Corporation.

Άλλοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η «μάχη» για μια θέση στον δείκτη θα παιζόταν ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Allwyn. Η τελευταία, μετά τη συγχώνευση με την OPAP και την ενσωμάτωση των νέων μετοχών, εμφανίζει αποτίμηση κοντά στα 10,6 δισ. ευρώ, επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο που ενδέχεται να φτάσει η ΔΕΗ μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Ωστόσο, η Allwyn διαθέτει μικρότερη ελεύθερη διασπορά μετοχών, στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει τη στάθμιση και τη συμμετοχή της στους διεθνείς δείκτες.

Παρότι η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές απέχει ακόμη χρονικά, οι επόμενοι μήνες θεωρούνται κρίσιμοι για τη διαμόρφωση των ισορροπιών. Πιο άμεσα, η αγορά στρέφει την προσοχή της στην επόμενη αναθεώρηση των δεικτών MSCI που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Μαΐου.

Σήμερα στον σχετικό δείκτη συμμετέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Public Power Corporation, η Jumbo, η Allwyn και ο Hellenic Telecommunications Organization. Αν και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση, αρκετοί επενδυτές παρακολουθούν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της GEK TERNA στους δείκτες.

Σε επίπεδο συνολικών αποτιμήσεων, η κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου υπολογίζεται σήμερα περίπου στα 153 δισ. ευρώ. Την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία διατηρεί η Coca-Cola HBC με περίπου 18,2 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Eurobank και η National Bank of Greece.

Η ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, αναμένεται να βρεθεί σε πολύ υψηλότερη θέση στην κατάταξη των ελληνικών εισηγμένων, ξεπερνώντας πιθανότατα εταιρείες όπως η Alpha Bank και ο Hellenic Telecommunications Organization.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Allwyn καταγράφει σημαντικές πιέσεις από τις αρχές του έτους, με απώλειες που προσεγγίζουν το 30%, γεγονός που έχει περιορίσει αισθητά τη χρηματιστηριακή της αξία σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις της αγοράς.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 
GFF Feed

Loading...

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum