| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Παρασκευή, 24/07/2026

 

Η Αυστραλία χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητους» τους νέους δασμούς των ΗΠΑ

Ο αυστραλός υπουργός Εμπορίου έκρινε σήμερα ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί σε προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ, βασικό σύμμαχο της χώρας, είναι «αδικαιολόγητοι».

«Αυτοί οι τελωνειακοί δασμοί είναι αδικαιολόγητοι, ασύμβατοι με τη συμφωνία μας για το ελεύθερο εμπόριο και θα έπρεπε να καταργηθούν», τόνισε ο Ντον Φάρελ.

Η Αυστραλία συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ σε προϊόντα των οποίων θα επιβληθεί σε λίγες ώρες τελωνειακός δασμός 12,5%.

 

Η Ιαπωνία «λυπάται» για τους νέους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας τόνισε ότι «λυπάται» για τους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Το αρχιπέλαγος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο κάπου εξήντα εμπορικών εταίρων της Ουάσιγκτον εξαγόμενα προϊόντα των οποίων θα επιβαρύνονται σε λίγες ώρες με νέο δασμό 10 ως 12,5%.
«Η βιομηχανία και το εμπόριο της Ιαπωνίας συμμορφώνονται προς τους διεθνείς κανόνες. Η Ιαπωνία λυπάται για το νέο μέτρο που επιβάλλει τελωνειακούς δασμούς, με μόνο κίνητρο (...) το ότι δεν υπάρχει απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων παραγόμενων με καταναγκαστική εργασία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μινορού Κίχαρα.

Η Νέα Ζηλανδία επικρίνει τους «εξαιρετικά απογοητευτικούς» τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ

Ο νεοζηλανδός πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λούξον επέκρινε σήμερα τους «εξαιρετικά απογοητευτικούς» νέους τελωνειακούς δασμούς την επιβολή των οποίων ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, καθώς η χώρα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο κάπου εξήντα εμπορικών εταίρων της Ουάσιγκτον εξαγόμενα προϊόντα των οποίων θα επιβαρύνονται σε δυο ώρες με νέο δασμό 10 ως 12,5%.
Η «έρευνα» του αντιπροσώπου του Λευκού Οίκου για το εμπόριο (
USTR), για να εξακριβωθεί αν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ έχουν εξαλείψει πλήρως από τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους προϊόντα παραγόμενα με καταναγκαστική εργασία, «δεν παρήγαγε ουσιώδες αποδεικτικό υλικό για να υποστηριχτούν οι ισχυρισμοί περί καταναγκαστικής εργασίας», τόνισε ο κ. Λούξον μέσω X.

Οι Φιλιππίνες «πολύ ανήσυχες» για τους νέους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ

   Το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο των Φιλιππίνων εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη ανησυχία του» για το νέο κύμα τελωνειακών δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διατυπώνοντας κατηγορίες περί «καταναγκαστικής εργασίας».

   Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί, σε βάρος περίπου εξήντα οικονομιών, συμπεριλαμβανομένων βασικών εμπορικών εταίρων της Ουάσιγκτον, τέθηκαν σε ισχύ σήμερα, ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσιγκτον· στις 07:01 ώρα Ελλάδας). Οι Φιλιππίνες βλέπουν να εφαρμόζεται επιπρόσθετος τελωνειακός δασμός 12,5% σε ορισμένο αριθμό προϊόντων τους εξαγόμενων στις ΗΠΑ.

   Οι νέοι δασμοί παίρνουν τη σκυτάλη από αυτούς (10%) που εφαρμόστηκαν τον Φεβρουάριο· η ισχύς τους εξέπνευσε την ίδια ώρα.

   «Είμαστε πολύ ανήσυχοι και κατάπληκτοι για αυτή τη νέα επιβολή (τελωνειακών δασμών) 12,5%, που είναι πολύ υψηλοί», τόνισε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζορτζ Μπαρτσελόν, πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου των Φιλιππίνων (PCCI).

   Το μέτρο «θα κάνει λιγότερο ανταγωνιστικές» τις εταιρείες των Φιλιππίνων, προειδοποίησε, προσθέτοντας πως αναμένει το υπουργείο Εμπορίου να προσπαθήσει να επιτύχει την ακύρωση ή έστω τη μείωση των τελωνειακών δασμών.

   Έκθεση του αμερικανού υπουργείου Εργασίας που δημοσιοποιήθηκε το 2024 αναφερόταν σε τρόφιμα παραγόμενα σε Φιλιππίνες με «παιδική εργασία». Σημείωνε ωστόσο ότι αρκετές χώρες βρίσκονταν στον κατάλογο που κατάρτισε ακριβώς επειδή είναι πιο διαφανείς στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος από άλλες.

   Η υπουργός Εμπορίου των Φιλιππίνων Κριστίνα Ρόκε υπογράμμισε στο AFP ότι η Μανίλα εφαρμόζει «αυστηρή πολιτική εναντίον της καταναγκαστικής εργασίας», τηρώντας «συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας», όπως υποχρεούται.

   Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του προέδρου Φέρντιναντ Μάρκος μόλις υιοθέτησε, την προηγουμένη, νέους μηχανισμούς στο πλαίσιο του αγώνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

   Ο πρεσβευτής των Φιλιππίνων στις ΗΠΑ, ο Χοσέ Μανουέλ Ρομουάλδες, δήλωσε πως αν και το επίπεδο των νέων δασμών είναι «κατώτερο» από το 19% που επιβλήθηκε το 2025, η Μανίλα θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί τη μείωσή του.

   Σημείωσε όμως πως δεν έχει «χρονοδιάγραμμα» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

   Οι ΗΠΑ είναι η αγορά στην οποία εξάγονται τα περισσότερα προϊόντα των Φιλιππίνων.

   Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και άλλες χώρες πλήττονται επίσης από τους υψηλότερους τελωνειακούς στο φάσμα από 10 ως 12,5% που μόλις τέθηκαν σε εφαρμογή.

Η Βρετανία δηλώνει ότι οι δασμοί των ΗΠΑ δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις βρετανικές επιχειρήσεις - Η Ελβετία αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ περί καταναγκαστικής εργασίας ενώ τίθενται σε ισχύ νέοι δασμοί

   Η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι η τελευταία απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στους εμπορικούς τους εταίρους εν μέσω ισχυρισμών για χαλαρή εφαρμογή των απαγορεύσεων περί καταναγκαστικής εργασίας δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις βρετανικές επιχειρήσεις.

   «Δεν υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στο συντελεστή δασμών που αντιμετωπίζουν οι βρετανικές επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα αυτής της ανακοίνωσης. Η συμφωνία μας με τις ΗΠΑ παραμένει σε ισχύ και σήμερα βλέπουμε βελτίωση στους εμπορικούς μας όρους με μηδενικούς δασμούς στο ουίσκι και την ιατρική τεχνολογία», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

   «Λαμβάνουμε το θέμα της καταναγκαστικής εργασίας πολύ σοβαρά για να διασφαλίσουμε ότι στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι συνεργοί. Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τα βήματα που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν επιπρόσθετοι δασμοί για το Ηνωμένο Βασίλειο με βάση αυτή τη συμφωνία».

   Η Ελβετία λαμβάνει υπόψιν τους επιπλέον αμερικανικούς δασμούς που ανακοινώθηκαν αλλά απορρίπτει τους ισχυρισμούς στο πλαίσιο της έρευνας περί καταναγκαστικής εργασίας, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση.

   Με δασμούς έως 12,5% στις ελβετικές εισαγωγές, με ημερομηνία ισχύος 24 Ιουλίου, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να τηρούν την κοινή ανακοίνωση του Νοεμβρίου του 2025, πρόσθεσε η ελβετική κυβέρνηση.

   Η Νορβηγία δεν σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ σε απάντηση στην επιβολή από των ΗΠΑ δασμών 12,5% σε νορβηγικά προϊόντα, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε στο κρατικό δίκτυο NRK σήμερα.

 

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum