| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Τετάρτη, 13/05/2026

      

 

 

Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής επιπλέον δανείων διάσωσης εντός του έτους, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το ζήτημα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόωρη αποπληρωμή ύψους 6,9 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα, η οποία αφορά δάνεια της περιόδου των προγραμμάτων στήριξης. Σε περίπτωση που η χώρα αντλήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές, εξετάζεται το ενδεχόμενο για πρόσθετες κινήσεις αποπληρωμής επίσημου χρέους ή ακόμη και επαναγοράς υφιστάμενων ομολόγων.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη στρατηγική σταδιακής αποκλιμάκωσης του δημόσιου χρέους, καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει ισχυρή δημοσιονομική επίδοση, με υψηλά πρωτογενή και συνολικά πλεονάσματα, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια νέα πρόωρη αποπληρωμή θα αποτελούσε συνέχεια αντίστοιχων κινήσεων των προηγούμενων ετών, στο πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί αποπληρωμές δανείων από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (Greek Loan Facility), αρκετά χρόνια πριν τη λήξη τους.

Παρά το υψηλό επίπεδο χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι τελευταίες προβολές δείχνουν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χάσει την πρώτη θέση στην Ευρώπη ως προς το δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ, με την Ιταλία να την ξεπερνά ενδεχομένως το 2026, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 

Σχόλια Αναγνωστών

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum