| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Παρασκευή, 05/06/2026

 

 

Η Ελλάδα και η Κύπρος συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο εκτεθειμένων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Scope Ratings. Η κλιματική κρίση αναδεικνύεται πλέον όχι μόνο ως περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά και ως παράγοντας με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατών.

Η μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις έως το 2050 μέσα από τρία διαφορετικά σενάρια του Network for Greening the Financial System (NGFS), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρώπης, ανεξαρτήτως σεναρίου.

 

Στο σενάριο «ομαλής μετάβασης», όπου οι κυβερνήσεις προχωρούν έγκαιρα και συντονισμένα σε μέτρα μείωσης εκπομπών, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικές απώλειες από χρόνιους φυσικούς κινδύνους, που εκτιμώνται έως και κοντά στο 4,8% του ΑΕΠ. Ακόμη και σε αυτό το ευνοϊκό πλαίσιο, η χώρα κατατάσσεται στις πιο εκτεθειμένες οικονομίες της ΕΕ, μαζί με την Κύπρο, λόγω των ήδη υψηλών θερμοκρασιών και της γεωγραφικής της θέσης.

Στο σενάριο «αργής και ανομοιόμορφης προσαρμογής», που θεωρείται από αρκετούς αναλυτές πιο ρεαλιστικό, οι οικονομικές απώλειες αυξάνονται, τόσο από φυσικούς κινδύνους όσο και από το κόστος μετάβασης. Για την Ελλάδα, οι συνολικές επιπτώσεις ενδέχεται να προσεγγίσουν το 5% του ΑΕΠ, με τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων να επιβαρύνουν το τελικό οικονομικό αποτύπωμα.

Στο δυσμενέστερο σενάριο «Hot House World», όπου δεν λαμβάνονται ουσιαστικά πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, η Ελλάδα και η Κύπρος εμφανίζονται ως οι πιο ευάλωτες οικονομίες στην ΕΕ, με πιθανές απώλειες που ξεπερνούν το 7% του ΑΕΠ έως το 2050. Σε αυτό το περιβάλλον, οι φυσικοί κίνδυνοι κυριαρχούν πλήρως ως παράγοντας οικονομικής επιβάρυνσης.

Η Scope επισημαίνει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι καύσωνες και οι ξηρασίες αποτελούν τις σοβαρότερες απειλές για την οικονομική δραστηριότητα, ενώ οι πλημμύρες και οι τροπικοί κυκλώνες έχουν μικρότερο συνολικό αντίκτυπο. Για την Ελλάδα, ιδιαίτερη ευπάθεια καταγράφεται κυρίως στους χρόνιους κινδύνους που σχετίζονται με την άνοδο της θερμοκρασίας και τη μείωση της παραγωγικότητας.

Συνολικά, η ανάλυση αναδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα οικονομικού ρίσκου για τη Νότια Ευρώπη, με την Ελλάδα να βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των πιο αρνητικών προβλέψεων σε όλα τα εξεταζόμενα σενάρια.

                          

                         

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 

Σχόλια Αναγνωστών

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum