| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 01/04/2026

       

 

 

Σε μια απόφαση-σταθμό για την ελληνική κεφαλαιαγορά προχώρησε ο διεθνής οίκος MSCI, ανακοινώνοντας επίσημα την επαναταξινόμηση των δεικτών της Ελλάδας από το καθεστώς των Αναδυόμενων (Emerging Markets) στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων Αγορών (Developed Markets).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του οίκου, η μετάβαση θα υλοποιηθεί σε ένα στάδιο και θα τεθεί σε ισχύ με την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών τον Μάιο του 2027.

 

Τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης:

Αποτέλεσμα Διαβούλευσης: Η απόφαση ελήφθη κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης (consultation) που ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου 2026 με τη συμμετοχή διεθνών θεσμικών επενδυτών, η πλειονότητα των οποίων τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης.

Σύγκλιση με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα: Ο MSCI αναγνώρισε ότι οι υποδομές της ελληνικής αγοράς έχουν πλέον εναρμονιστεί πλήρως με τα πρότυπα της Ανεπτυγμένης Ευρώπης, ως αποτέλεσμα διαρκών μεταρρυθμίσεων.

Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης: Παρότι εξετάστηκε η εφαρμογή εντός του 2026, ο οίκος επέλεξε τον Μάιο του 2027 ως καταληκτική ημερομηνία, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Διαδικασία Μετάβασης: Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, η Ελλάδα θα ενσωματωθεί στη διαδικασία κατασκευής του δείκτη MSCI Developed Europe. Για τη διευκόλυνση της μετάβασης, ο MSCI θα παρέχει προσομοιώσεις των δεικτών (Simulated Indexes) σε κάθε αναθεώρηση έως την επίσημη ημερομηνία εφαρμογής.

Δηλώσεις Στελεχών:

Ο Raman Aylur Subramanian, επικεφαλής του τομέα Market Classification του MSCI, δήλωσε: «Η πορεία της Ελλάδας προς το καθεστώς της Ανεπτυγμένης Αγοράς αντικατοπτρίζει την πρόοδο των ελληνικών αρχών και την εξελισσόμενη πεποίθηση των διεθνών επενδυτών ότι οι ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης λειτουργούν ως μια ενιαία επενδυτική περιοχή».

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου 14 ετών, κατά την οποία η Ελλάδα βρισκόταν στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών (από το 2013), και αναμένεται να αναδιατάξει πλήρως τον επενδυτικό χάρτη της χώρας, προσελκύοντας νέα, ποιοτικά κεφάλαια μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum