| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 13/04/2026

       

 

 

Σε ισχύ βρίσκεται ο ναυτικός αποκλεισμός που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στα ιρανικά λιμάνια στα Στενά του Ορμούζ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να προειδοποιεί μέσω ανάρτησης στο Truth Social ότι οποιοδήποτε πλοίο πλησιάσει θα αποτελέσει στόχο.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του υποστήριξε ότι το ιρανικό ναυτικό έχει «εξολοθρευτεί», αναφέροντας ότι 158 πλοία έχουν καταστραφεί, ενώ προειδοποίησε πως ακόμη και τα λεγόμενα «πλοία ταχείας επίθεσης» θα χτυπηθούν άμεσα αν προσεγγίσουν την περιοχή του αποκλεισμού, κάνοντας λόγο για «γρήγορη και βάναυση» αντίδραση.

 

Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός
Νωρίτερα, ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών τέθηκε σε εφαρμογή από τις 17:00 ώρα Ελλάδας, όπως είχε προαναγγελθεί από την
CENTCOM, μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση προς τους ναυτιλλομένους, πλοία που εισέρχονται στην αποκλεισμένη περιοχή χωρίς άδεια θα υπόκεινται σε αναχαίτιση, εκτροπή και κατάληψη. Ο αποκλεισμός επεκτείνεται στον Κόλπο του Ομάν και στην Αραβική Θάλασσα, ανατολικά των Στενών του Ορμούζ, και αφορά πλοία ανεξαρτήτως σημαίας.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι δεν εμποδίζεται η ουδέτερη διέλευση μέσω των Στενών προς ή από μη ιρανικούς προορισμούς.

Αντίδραση της Τεχεράνης
Από την πλευρά του, το Ιράν αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας τους αμερικανικούς περιορισμούς σε διεθνή ύδατα «παράνομους» και «ισοδύναμους με πειρατεία».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα ενεργοποιήσει «μόνιμο μηχανισμό» ελέγχου των Στενών του Ορμούζ, τονίζοντας πως εάν τεθούν σε κίνδυνο τα ιρανικά λιμάνια, τότε κανένα λιμάνι στον Περσικό Κόλπο ή στον Κόλπο του Ομάν δεν θα θεωρείται ασφαλές.

Οι επιπτώσεις στο πετρέλαιο
Η παρεμπόδιση των ιρανικών εξαγωγών ενδέχεται να αφαιρέσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά. Το Ιράν εξήγαγε περίπου 1,84 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, ενώ τον Απρίλιο οι εξαγωγές κινούνται κοντά στα 1,71 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Παράλληλα, η αύξηση της παραγωγής πριν από την έναρξη του πολέμου έχει οδηγήσει σε υψηλά αποθέματα, με περισσότερα από 180 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου να βρίσκονται ήδη φορτωμένα σε πλοία.

Η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ παραμένει σχεδόν παγωμένη, καθώς πολλά δεξαμενόπλοια αποφεύγουν τη διέλευση, ενώ ορισμένα που επιχείρησαν να περάσουν είτε επέστρεψαν είτε παρέμειναν αγκυροβολημένα.

Ωστόσο, περιορισμένος αριθμός πλοίων συνεχίζει να κινείται, κυρίως για φόρτωση από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum