| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 12/03/2026

         

 

 

Οι έξι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν την ιδέα δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την παρακολούθηση σημαντικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και χρηματιστηρίων. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λειτουργικότητα της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η πρόταση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης. Παράλληλα, αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ απέναντι σε μεγάλες οικονομικές δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, καθώς και στην επιτάχυνση της δημιουργίας μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς αποταμιεύσεων και επενδύσεων.

 

Επίκεντρο οι συστημικοί χρηματοπιστωτικοί φορείς

Η πρόταση προβλέπει ότι ο νέος ευρωπαϊκός επόπτης θα εστιάζει κυρίως σε οργανισμούς που θεωρούνται κρίσιμοι για τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, με ιδιαίτερη προσοχή στα μεγάλα χρηματιστήρια.

Σήμερα, η εποπτεία αυτών των φορέων πραγματοποιείται κυρίως σε εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα πολυκερματισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας εκτιμούν ότι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης και αποδοτικής αγοράς κεφαλαίων.

Η προσέγγιση αυτή θυμίζει το μοντέλο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερα ρυθμιστικά εμπόδια.

Επιτάχυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες για την προώθηση της Capital Markets Union (CMU), ενός σχεδίου που αποσκοπεί στη βαθύτερη ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.

Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες, εάν δεν προχωρήσει ταχύτερα στη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Μεταρρυθμίσεις για λιγότερη γραφειοκρατία

Η πρόταση για έναν κεντρικό εποπτικό μηχανισμό συνοδεύεται από ένα ευρύτερο πακέτο αλλαγών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η επανεξέταση των κανόνων που διέπουν συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς και η μείωση των διοικητικών εμποδίων που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Βασική επιδίωξη των μεταρρυθμίσεων είναι να διευκολυνθεί η δημιουργία ισχυρών ευρωπαϊκών εταιρικών ομίλων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνολικά, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και στη μείωση της εξάρτησης από το σημερινό σύστημα των 27 εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων, τα οποία συχνά επικαλύπτονται και δημιουργούν εμπόδια στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum