| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 09/03/2026

           

 

 

Η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές αναταράξεις εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να προετοιμαστεί ακόμη και για το «αδιανόητο».

Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι μια παρατεταμένη κρίση στην περιοχή μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στις διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και το επενδυτικό κλίμα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα ενδέχεται να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά τη λήξη των συγκρούσεων.

 

«Αν η σύγκρουση παραταθεί, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει το κλίμα των αγορών, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, δημιουργώντας νέες πιέσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η ίδια επισήμανε ότι η διεθνής οικονομία θα μπορούσε να δεχθεί νέα σοκ και μετά το τέλος του πολέμου, γεγονός που καθιστά αναγκαία την προετοιμασία των κυβερνήσεων για μια πιθανή «νέα κανονικότητα». «Σε αυτό το νέο παγκόσμιο περιβάλλον, πρέπει να σκεφτούμε το αδιανόητο και να προετοιμαστούμε για αυτό», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις χώρες να ενισχύσουν τις οικονομικές τους πολιτικές και να επενδύσουν σε ισχυρούς θεσμούς, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιθανά οικονομικά σοκ και να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Η Γκεοργκίεβα παρουσίασε και ορισμένα πιθανά σενάρια για τις επιπτώσεις της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Όπως σημείωσε, μια αύξηση κατά 10% στις τιμές της ενέργειας που θα διατηρηθεί για έναν χρόνο θα μπορούσε να αυξήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 40 μονάδες βάσης και να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, η ναυτιλιακή κίνηση μέσω του Στενού του Ορμούζ έχει μειωθεί δραματικά, φτάνοντας σε πτώση έως και 90%, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για την ομαλή τροφοδοσία των αγορών με πετρέλαιο.

Οι ανησυχίες ενισχύθηκαν περαιτέρω καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν εκ νέου, αγγίζοντας σχεδόν τα 120 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο περίπου 30%. Παράλληλα, οι διεθνείς χρηματαγορές καταγράφουν νέο κύμα πωλήσεων, υπό τον φόβο μιας νέας ενεργειακής κρίσης που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού.

Ιδιαίτερα εκτεθειμένη εμφανίζεται η Ασία, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αργό πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, ενώ οι διακοπές στη ναυτιλιακή δραστηριότητα γύρω από το Στενό του Ορμούζ εντείνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανακοίνωσε επίσης ότι το Ταμείο θα παρουσιάσει αναλυτικότερη εκτίμηση για τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στην επόμενη έκθεση World Economic Outlook, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Απρίλιο.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum