| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 09/02/2026

                                

 

 

Η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ βάζει στο προσκήνιο μια λιγότερο συζητημένη πλευρά της προσπάθειας της Ευρωζώνης να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου: το κόστος που συνοδεύει ένα ισχυρό νόμισμα για τις εξαγωγές, την ανάπτυξη και τη νομισματική στρατηγική.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πλέον αναγκάζονται να επανεξετάσουν μια φιλοδοξία που παρουσιάζεται εδώ και χρόνια ως πλεονέκτημα: η καθιέρωση του ευρώ ως παγκόσμιου ανταγωνιστή του δολαρίου.

Το δολάριο παραμένει κυρίαρχο

Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το δολάριο αποτελεί το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα, αντικαθιστώντας τη στερλίνα. Σήμερα, το 57% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων διακρατείται σε δολάρια, ενώ μόνο το 20% είναι σε ευρώ. Αυτή η κατάσταση επιτρέπει στις ΗΠΑ να δανείζονται με χαμηλό κόστος και ενισχύει τη θέση τους στο παγκόσμιο εμπόριο.

 

Το «δίλημμα» του ισχυρού ευρώ

Η Ευρώπη επιδιώκει μεγαλύτερη νομισματική σταθερότητα και προστασία από αμερικανικές κυρώσεις μέσω του διεθνούς ρόλου του ευρώ. Για να γίνει όμως αποθεματικό νόμισμα, πρέπει να παραμένει ισχυρό. Κι αυτό δημιουργεί προβλήματα: το ευρώ ξεπέρασε πρόσφατα τα 1,20 δολάρια, υψηλό τετραετίας, αυξάνοντας το κόστος των εξαγωγών, ιδιαίτερα για τη Γερμανία.

«Η ισοτιμία αποτελεί σημαντικό επιπλέον βάρος για τη γερμανική εξαγωγική βιομηχανία», τόνισε ο καγκελάριος Friedrich Merz.

Παγκόσμια στιγμή για το ευρώ… αλλά με κόστος

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε μιλήσει πρόσφατα για την πιθανότητα ενός «παγκόσμιου ευρώ», σε μια περίοδο όπου το δολάριο έδειχνε σημάδια τριγμών. Παρά την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις αμερικανικές αγορές, η αναζήτηση προστασίας από συναλλαγματικό κίνδυνο ενισχύει έμμεσα το ευρώ.

Ωστόσο, η ισχυροποίηση του νομίσματος φέρνει προκλήσεις: οι ευρωπαϊκές εξαγωγές γίνονται ακριβότερες, οι εισαγωγές από την Κίνα φθηνότερες και η ΕΚΤ πρέπει να παρακολουθεί τον πληθωρισμό για να μην υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2%.

Επιπτώσεις στην ανάπτυξη

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές βρίσκονται σε πίεση τα τελευταία δύο χρόνια λόγω υψηλού κόστους παραγωγής, κινεζικού ανταγωνισμού και αμερικανικών δασμών. Κάθε ενίσχυση της ισοτιμίας αυξάνει την επιβάρυνση για τις εξαγωγές, πλήττοντας την ανάπτυξη και το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης.

Όπως προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ: «Αν το ευρώ φτάσει τα 1,20 δολάρια, οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται ότι είναι πολύ ισχυρό».

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum