| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Τετάρτη, 20/05/2026

     

 

 

Τρία υπερδεξαμενόπλοια που μετέφεραν συνολικά περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου προς ασιατικούς προορισμούς διέσχισαν τα Στενά του Ορμούζ την Τετάρτη, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Ιράν για τη δημιουργία νέας αρχής εποπτείας της ναυσιπλοΐας στο κρίσιμο αυτό θαλάσσιο πέρασμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, δύο από τα πλοία μετέφεραν ιρακινό αργό προς την Κίνα, ενώ το τρίτο κατευθυνόταν από το Κουβέιτ προς τη Νότια Κορέα. Και τα τρία πλοία εξέπεμπαν κανονικά σήμα παρακολούθησης μέσω των συστημάτων ναυσιπλοΐας, με τις διαδρομές τους να ακολουθούν πορεία από τη βόρεια πλευρά των Στενών, όπως έχει οριστεί από τις ιρανικές αρχές.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης για τη σύσταση της «Αρχής του Κόλπου» (PGSA), η οποία παρουσιάστηκε ως θεσμικός μηχανισμός διαχείρισης της διέλευσης πλοίων από το Ορμούζ. Η κίνηση ερμηνεύεται από αναλυτές ως τυπική θεσμοποίηση προηγούμενων ιρανικών απαιτήσεων για έλεγχο της ναυσιπλοΐας, συμπεριλαμβανομένων αδειών διέλευσης και πιθανών τελών.

 

Παρά τη συνέχιση των διελεύσεων, η ναυτιλιακή δραστηριότητα μέσω των Στενών παραμένει περιορισμένη λόγω της γεωπολιτικής έντασης στην περιοχή. Μόνο μικρός αριθμός πλοίων εξακολουθεί να διέρχεται καθημερινά, ενώ η συνολική ροή πετρελαίου έχει μειωθεί σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, επιπλέον έξι υπερδεξαμενόπλοια έχουν περάσει μέσα στον ίδιο μήνα με προορισμό την Ασία, ενώ συνολικά περίπου 17 εκατομμύρια βαρέλια αργού έχουν διασχίσει το πέρασμα. Παράλληλα, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη, με το Brent να καταγράφει πτώση περίπου 5% στα 106 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι η εικόνα αυτή δεν αποτελεί ένδειξη ομαλοποίησης. Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για μεμονωμένες διελεύσεις κατόπιν διαπραγμάτευσης, χωρίς να έχει αλλάξει ουσιαστικά το καθεστώς ασφάλειας στη θαλάσσια περιοχή.

Η αγορά παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη στις εξελίξεις στο Ορμούζ, με το επόμενο διάστημα να θεωρείται κρίσιμο για το αν θα υπάρξει επανεκκίνηση των κανονικών ροών πετρελαίου προς την Ασία.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 

Σχόλια Αναγνωστών

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum