| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 

 

Ο Κυνηγός

Καθημερινά χρηματιστηριακά και όχι μόνο σχόλια

Επικοινωνήστε μαζί μας

 
 
 

GREK: Η Ελλάδα στην κορυφή των παγκόσμιων χρηματιστηρίων την περίοδο 2025-2026 

00:01 - 12/06/26

                                                

Το παρακάτω διάγραμμα με βάση τα κλεισίματα μέχρι 31 Μαΐου 2026, αποτυπώνει μια εντυπωσιακή πραγματικότητα για τις διεθνείς αγορές μετοχών: η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης αποδόσεων μέσω του ETF GREK, καταγράφοντας συνολική απόδοση 98,7% σε δολάρια ΗΠΑ κατά την περίοδο 2025-2026.

 

Αν και η Νότια Κορέα (EWY) εμφανίζεται πρώτη με +313,7%, η επίδοση αυτή επηρεάζεται από ειδικές πολιτικές και νομισματικές συνθήκες. Αντίθετα, η ελληνική αγορά ξεχωρίζει ως μία από τις πλέον βιώσιμες και θεμελιωδώς υποστηριζόμενες ιστορίες ανάκαμψης στην Ευρώπη.

 

Η απόδοση του GREK δεν αποτελεί απλώς ένα βραχυπρόθεσμο ράλι. Αντανακλά μια βαθύτερη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στο επενδυτικό προσκήνιο.

 

Τι είναι το GREK;

 

Το Global X MSCI Greece ETF (GREK) είναι το βασικό ETF μέσω του οποίου οι διεθνείς επενδυτές αποκτούν έκθεση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

 

Το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει κυρίως:

 

Τραπεζικές μετοχές

 

Ενεργειακές εταιρείες

 

Τηλεπικοινωνίες

 

Βιομηχανικούς ομίλους

 

Επιλεγμένες εταιρείες υποδομών και κατασκευών

 

Λόγω της σχετικά μικρής κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς, οι εισροές ξένων κεφαλαίων έχουν ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στις αποτιμήσεις.

 

Οι βασικοί λόγοι της εκρηκτικής ανόδου

 

1. Επιστροφή της επενδυτικής βαθμίδας

 

Ένας από τους σημαντικότερους καταλύτες ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

 

Για πρώτη φορά μετά την κρίση χρέους:

 

Τα ελληνικά ομόλογα έγιναν επενδύσιμα για μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

 

Μειώθηκε το κόστος δανεισμού.

 

Αυξήθηκε η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

 

Η εξέλιξη αυτή λειτούργησε ως ψήφος εμπιστοσύνης προς το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση προς το Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

2. Η θεαματική ανάκαμψη των τραπεζών

 

Οι ελληνικές τράπεζες αποτέλεσαν τον βασικό μοχλό ανόδου.

 

Μετά από περισσότερο από μία δεκαετία αναδιαρθρώσεων:

 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν δραστικά.

 

Η κερδοφορία εκτινάχθηκε.

 

Οι κεφαλαιακοί δείκτες ενισχύθηκαν.

 

Επανήλθαν οι διανομές μερισμάτων.

 

Η αγορά άρχισε να αποτιμά τις ελληνικές τράπεζες περισσότερο ως ευρωπαϊκές τράπεζες ανάπτυξης και λιγότερο ως προβληματικά ιδρύματα της κρίσης.

 

3. Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη

 

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

 

Οι κινητήριες δυνάμεις ήταν:

 

Τουρισμός σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

 

Ισχυρές ξένες άμεσες επενδύσεις.

 

Έργα υποδομών.

 

Ψηφιακός μετασχηματισμός.

 

Κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

 

Οι επενδυτές άρχισαν να βλέπουν την Ελλάδα ως οικονομία ανάπτυξης και όχι ως χώρα δημοσιονομικού κινδύνου.

 

4. Εξαιρετικά ελκυστικές αποτιμήσεις

 

Παρά το μεγάλο ράλι, οι ελληνικές μετοχές ξεκίνησαν από ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις.

 

Για χρόνια:

 

Οι ξένοι επενδυτές απέφευγαν την ελληνική αγορά.

Η ρευστότητα ήταν περιορισμένη.

Η χώρα παρέμενε «εκτός ραντάρ» των μεγάλων funds.

 Όταν οι συνθήκες βελτιώθηκαν, το discount άρχισε να κλείνει με ταχύ ρυθμό.

 

5. Η επιστροφή των ξένων κεφαλαίων

 

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του 2025-2026 ήταν οι αυξανόμενες εισροές από:

 

Διεθνή ETF

Pension funds

Sovereign wealth funds

Ευρωπαϊκά και αμερικανικά hedge funds

Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρή συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και μέτριες εισροές μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ανατιμήσεις.

 

Σύγκριση με τις υπόλοιπες αγορές

 

Η επίδοση του GREK είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή όταν συγκρίνεται με άλλες μεγάλες αγορές:

 

Χώρα

ETF

Απόδοση

Νότια Κορέα

EWY

313,7%

Πολωνία

EPOL

104,2%

Αυστρία

EWO

102,7%

Ελλάδα

GREK

98,7%

Ισπανία

EWP

91,2%

Ισραήλ

EIS

81,5%

Βραζιλία

EWZ

68,3%

ΗΠΑ

SPY

30,9%

Γαλλία

EWQ

31,7%

Γερμανία

EWG

38,7%

 

Η Ελλάδα υπεραπέδωσε όχι μόνο έναντι των ΗΠΑ αλλά και έναντι σχεδόν όλων των ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης.

 

Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές;

 

Η μεγάλη πρόκληση σήμερα είναι να διαχωριστεί η πραγματική βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών από τον επενδυτικό ενθουσιασμό.

 

Οι αισιόδοξοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι:

 

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στην αρχή ενός πολυετούς ανοδικού κύκλου.

 

Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ανεπτυγμένη αγορά θα μπορούσε να φέρει νέες εισροές, πέραν των όποιων βραχυπρόθεσμων εκροών από fund που συνδέονται με αναπτυσσόμενες αγορές.

 

Οι τράπεζες συνεχίζουν να εμφανίζουν ισχυρή κερδοφορία.

 

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. 

 

Οι πιο επιφυλακτικοί επισημαίνουν ότι:

 

Μετά από άνοδο σχεδόν 100%, είναι φυσιολογικές οι διορθώσεις.

 

Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να επηρεάσει τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

 

Η συγκέντρωση του GREK σε λίγους μεγάλους τίτλους αυξάνει τη μεταβλητότητα.

 

Η πορεία του GREK την περίοδο 2025-2026 δείχνει ότι η ελληνική αγορά έχει αφήσει οριστικά πίσω της την εικόνα της προηγούμενης δεκαετίας. Η άνοδος σχεδόν 100% δεν είναι αποτέλεσμα μόνο αισιοδοξίας ή κερδοσκοπίας, αλλά συνδέεται με μια σειρά από πραγματικές βελτιώσεις στην οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα και στο επενδυτικό κλίμα της χώρας.

 

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά χωρίς διακυμάνσεις. Μετά από μια τόσο ισχυρή άνοδο, είναι λογικό να υπάρχουν περίοδοι διόρθωσης ή μεγαλύτερης μεταβλητότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται να έχει αποκτήσει πλέον μια πιο σταθερή θέση στον χάρτη των διεθνών επενδυτών.

 

Για όσους παρακολουθούν τις παγκόσμιες αγορές, το GREK αποτελεί ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του πώς μια αγορά που για χρόνια βρισκόταν στο περιθώριο μπορεί να επανέλθει δυναμικά όταν βελτιώνονται τα θεμελιώδη μεγέθη και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη. Το αν οι αποδόσεις των τελευταίων ετών μπορούν να επαναληφθούν είναι αβέβαιο, όμως η συνολική εικόνα της ελληνικής αγοράς σήμερα είναι σαφώς πιο ώριμη, πιο αξιόπιστη και πολύ πιο ελκυστική από ό,τι ήταν πριν από λίγα χρόνια.

 
 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

 

 

 

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum